Dialogismos | διαλογισμος, συγκέντρωση

Ποτέ μην παραιτηθείτε!
Ακόμη κι αν χάσετε το δρόμο σας
Πάρα πολλές φορές.
Πρέπει να ξέρετε
Πως ο προορισμός σας
Αιώνια
Περιμένει την άφιξή σας.

Sri Chinmoy

Μερικοί από τους λογούς για να διαλογιστείτε …

Βελτίωση της σωματικής υγειάς

 Το άγχος, η ένταση και τα αρνητικά συναισθήματα σιωπηλά διαβρώνουν τη δύναμη της ζωής μας. Μέσα από τον διαλογισμό μειώνουμε αυτές τις αρνητικές επιρροές και βιώνουμε βαθιές θετικές συνέπειες για την υγειά μας, μια αύξηση της ζωτικότητας και μια μεγαλύτερη αίσθηση γενικής ευημερίας.

Χαρούμενη ζωή

 Έχουμε την τάση να ψάχνουμε την ευτυχία έξω από τον εαυτό μας, σε αυτά που κατέχουμε και σε αυτούς με τους οποίους είμαστε, αλλά ο διαλογισμός μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι η πραγματική και διαρκής ευτυχία είναι μια εμπειρία η οποία ρέει από μέσα και υπάρχει ανεξάρτητα από τις εξωτερικές μας συνθήκες.

 Πνευματική ανάπτυξη

Στον πυρήνα της ύπαρξής μας βρίσκεται σπουδαία  ομορφιά, σοφία και τέρψη. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ο δικός μας υψηλότερος εαυτός. Μέσω του διαλογισμού θα  ξαναβρεθούν οι απεριόριστες δυνατότητές μας και η έμφυτη πνευματικότητά μας, και αυτός ο εσωτερικός πλούτος θα γίνει δικός μας, για χρήση στην καθημερινή ζωή.

 Η εσωτερική ειρήνη φέρνει την εξωτερική ειρήνη

Όλα αρχίζουν από μέσα!  Όπως θα αναπτύξουμε περισσότερη εσωτερική ειρήνη με την εξάσκηση του διαλογισμού, έτσι και η εξωτερική μας ζωή θα γίνει πιο ειρηνική. Θα  αρχίζουν να συμβαίνουν μικρά πράγματα στην εξωτερική μας ζωή, ως αποτέλεσμα της  επέκτασης της εσωτερικής  μας ζωή: προβλήματα καταρρίπτονται ή επιλύονται ευκολότερα· οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους γίνονται πιο ενδιαφέρουσες· και αναπτύσσουμε νέες και μεγαλύτερες εξωτερικές ικανότητες .

Δημιούργησε ένα νέο κόσμο
με την συμπάθεια της καρδιάς σου
αυτό θα σε οδηγήσει στην τελειότητα

Σχετικά με τα μαθήματα μας


Γιατί διαλογιζόμαστε     

Έχουμε συνήθως  λίγη δύναμη να αλλάξουμε τα γεγονότα στον εξωτερικό κόσμο, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτά. Όταν είμαστε χαρούμενοι και ήρεμοι, διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες και τα προβλήματα εύκολα – όταν είμαστε ανήσυχοι ή δυστυχισμένοι οι ίδιες δυσκολίες μπορεί να γίνουν εφιάλτης. Ολόκληρη η εμπειρία της ζωής μας είναι επηρεασμένη από τη δική μας συνείδηση – η ζωή μας είναι  δημιουργία του μυαλού μας! Ο διαλογισμός φέρνει εξισορρόπηση  του εξωτερικού και εσωτερικού κόσμου και βγάζει τα λαμπερά χρώματα της φύσης μας –τη  χαρά, τη  γαλήνη, την καλοσύνη και την ευγένεια- στην επιφάνεια. Αυτές οι αναδυόμενες αρετές  αναμορφώνουν  τις  εμπειρίες  της ζωής μας και τις κατευθύνουν προς οτιδήποτε ξεκινά εντός.

 

Αγάπη το μυστικό κλειδί

Η αγάπη είναι το μυστικό κλειδί που επιτρέπει σε ανθρώπινο ων να ανοίξει την Πόρτα του Θεού. Όπου υπάρχει αγάπη, αγνή αγάπη, θεϊκή αγάπη,  εκεί υπάρχει εκπλήρωση.

Τι είναι η αγάπη; Αν η αγάπη σημαίνει να κατέχουμε κάποιον ή κάτι, τότε αυτό δεν είναι πραγματική αγάπη. Αυτή δεν είναι αγνή αγάπη. Αν η αγάπη σημαίνει το δόσιμο και να γίνεσαι ένα με τα πάντα, με την ανθρωπότητα και την θειότητα, τότε αυτό είναι πραγματική αγάπη.

Ο κόσμος υπάρχει μόνο και μόνο επειδή η αγάπη υπάρχει ακόμα στη γη. Εάν αυτή η Θεϊκή ιδιότητα φυγή από τον κόσμο, τότε δεν θα ύπαρχοι ύπαρξη στη γη. Ας αγαπήσουμε τον Ένα, την ρίζα του δέντρου. Τότε θα δούμε ότι τα κλαδιά, τα φύλλα και το φύλλωμα του δέντρου, επίσης, θα αισθάνονται την αγάπη μας.

Εμπνεύσεις για Διαλογισμός

 Πρακτικές εφαρμογές για την εκμάθηση και την επίτευξη της ικανότητας για συγκέντρωση, διαλογισμός και ενατένιση

Διαλογισμός με Μουσική

Ακριβώς όπως η μουσική έχει ισχυρή επίδραση πάνω στα συναισθήματα και την εξωτερική μας ενέργεια, έτσι έχει επίσης την ικανότητα να εμπνέει το βαθύ διαλογισμό. Ακούγοντας μουσική η οποία έχει δημιουργηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο συνειδητότητας, μας δίνει την ευκαιρία να προσβλέψουμε κι εμείς σε αυτό το επίπεδο. Είμαστε ικανοί να αντηχήσουμε, με το δικό μας μοναδικό τρόπο, μέσα στα ύψη της εσωτερικής θεότητας. Ο Sri Chinmoyγράφει:

Η μουσική των ανθρώπων θρέφει τη ζωτικότητα της ανθρωπότητας

Η θεϊκή μουσική υπηρετεί την καρδιά της ανθρωπότητας

Όλη η δημιουργικότητα πηγάζει απο τον τύπο της ενέργειας που βιώνει μέσα του ο καλλιτέχνης…περισσότερα>

3 Κλειδιά για την Ευτυχία

Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την πρακτική της επιδίωξης της ευτυχίας με την απόκτηση υλικών αγαθών ή μέσω επιδίωξης της επιτυχίας στον «εξωτερικό» κόσμο.

Η ειρωνεία αυτών των επιδιώξεων είναι ότι πολύ συχνά, αυτά τα πράγματα γίνονται εμπόδιο στην ευτυχία. Ο αληθινός μας εαυτός, η πιο φυσική κατάσταση της ύπαρξής μας, είναι πάντα χαρούμενος. Αυτή την αλήθεια μπορούμε να την ανακαλύψουμε μέσα από την πρακτική του διαλογισμού και με έναν απλό, καλόψυχο τρόπο ζωής.Τρεις βασικές πρακτικές μπορούν να καθοδηγήσουν το δρόμο …“Η αληθινή εσωτερική χαρά είναι αυτοδημιούργητη. Αυτό δεν εξαρτάται από εξωτερικές συνθήκες.Ένα ποτάμι ρέει μέσα και μέσα από σας μεταφέροντας το μήνυμα της χαράς ».

…περισσότερα 

Αγχωμένος Όταν Οδηγείς?

Ταξιδέψτε στον εσωτερικό αυτοκινητόδρομο. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Ωραία, πάρτε μια ακόμα ή δύο! Εισπνεύστε βαθιά απο τη μύτη και εκπνεύστε απο το στόμα. Αφήστε κάθε αναπνοή να γίνεται όλο και πιο απαλή, μέχρι που με δυσκολία να μπορείτε να διακρίνετε την εισπνοή απο την εκπνοή.

Απλώς χαλαρώστε, σαν να περπατάτε ξυπόλυτοι στην παραλία, νιώθοντας το κύμα να βρέχει τις άκρες των ποδιών σας. Δώστε την αντίστοιχη προσοχή στην αναπνοή σας και επιτρέψτε της να σας ηρεμήσει. Πόσο ισχυρή και γαλήνια η αναπνοή!…περισσότερα

Χτίζοντας την Πρακτική του Διαλογισμού Σου

Υπάρχει μονάχα ένας τρόπος να γίνετε καλύτεροι στο διαλογισμό και να λάβετε τα περισσότερα απο τα οφέλη. Αυτός είναι η συχνή καθώς επίσης και ακριβής πρακτική, δεν υπάρχουν συντομεύσεις.

Εδώ βρίσκονται μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μια καθημερινή πρακτική μέσα στην πολυάσχολη ζωή σας.

  1. Διαλέξτε κάποια κατάλληλη ώρα-το πρώτο πράγμα το πρωί- όπου μπορείτε να διαθέσετε 15 λεπτά, για να ηρεμήσετε και να ησυχάσετε. Να είσαστε ρεαλιστές, διαλέξτε κάποια ώρα που θα μπορέσετε πραγματικά να σηκωθείτε και να κάνετε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, καθημερινά, ακόμα και τις Κυριακές…περισσότερα

Αυξάνοντας την Ικανότητα για Διαλογισμό

Συνήθως, προβλέπεται η αύξηση της ικανότητας για διαλογισμό, όταν ξεκινούμε να εκτιμούμε τα οφέλη του. Μερικές φορές φτάνουμε σε συγκεκριμένα ύψη και βάθη στους διαλογισμούς μας, όμως διαπιστώνουμε πως η πρόοδος μας δε συμβαδίζει πάντα με την ανάγκη μας για πιο πολύ φως, γαλήνη και ευδαιμονία.

Ένας απο τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο να αυξήσουμε την ικανότητά μας για διαλογισμό είναι η αυτο-υπέρβαση και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Κάνοντας βελτιώσεις στη διατροφή μας, την υγεία, τις φιλίες και την επικοινωνία με τους συνεργάτες μας, την οικογένεια, τις σχέσεις και την αυτο-πειθαρχεία μπορεί να βοηθηθεί η αύξηση της δεκτικότητάς μας για γαλήνη και φως στο διαλογισμό…περισσότερα>

Τα Οφέλη του Ομαδικού Διαλογισμού

Εκτός από την ρουτίνα του καθημερινού διαλογισμού που κάνετε μόνοι σας, είναι  πιθανό να ανακαλύψετε πως η τακτική συμμετοχή σε ομαδικό διαλογισμό θα σας βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη των πνευματικών σας στόχων.

Ο διαλογισμός με μια ομάδα ανθρώπων, που έχει παρόμοιες επιδιώξεις και πεποιθήσεις με εσάς, μπορεί να σας προσφέρει μια πολύ δυνατή εμπειρία. Υπάρχει μια ένταση που πηγάζει από την ομάδα, η οποία δεν είναι πάντα εφικτή στον ατομικό διαλογισμό. Είναι μια παρόμοια εμπειρία με το ομαδικό τραγούδι σε αντίθεσημε το ατομικό τραγούδι, δεν μπορεί παρά να νιώσετε ένα αυξανόμενο  αίσθημα χαράς και ενότητας στη συλλογική ατμόσφαιρα…περισσότερα 

Μαθαίνοντας Διαλογισμό για Μείωση του Στρες

Το στρες εμποδίζει την φυσική μας ικανότητα να ζήσουμε την καθημερινή μας ζωή με ένα υγιές, καθαρό και ειρηνικό τρόπο. Το στρες μπορεί να συσσωρευτεί στο μυαλό, το σώμα, και τα συναισθήματα μας. Υπάρχουν πολλές νοητικές τεχνικές για την ανακούφιση του στρες σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά έχει διαπιστωθεί πως οι περισσότερες δεν παρέχουν διαρκή αποτελέσματα. Αναπόφευκτα, έρχεται  μια άλλη ιδιαίτερη πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επανάληψη μιας διανοητικής άσκησης ή πρακτικής....περισσότερα 

Απλές Συμβουλές για να Ξεκινήσετε το Διαλογισμό

Πότε: Η καλύτερη στιγμή για διαλογισμό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι αμέσως μόλις ξυπνήσετε, να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε. Βεβαιωθείτε πως θα ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας 15 λεπτά νωρίτερα από ότι συνήθως. Άλλη μια εξαιρετική στιγμή για να ασκήσετε το διαλογισμό είναι πριν πάτε για ύπνο. Θα το βρείτε πως σας κοιμάστε πιο εύκολα και έχετε βαθύτερο και πιο ικανοποιητικό ύπνο και ξεκούραση.

Διάρκεια: Για τους αρχάριους, είναι πολύ καλά αν ξεκινήσουν με 10 λεπτά…περισσότερα 

Διαλογισμός στην Εργασία

Βρίσκοντας χρόνο να διαλογιστείτε στη δουλειά, μπορεί να αποτελέσει πολύ ευεργετικό εργαλείο, για την εσωτερική σας γαλήνη, αλλά και την εξωτερική σας ικανοποίηση, κατά τη διάρκεια της μέρας. H ισορροπία, η υπομονή, αλλά και η διαίσθηση στη διαχείριση των αρνητικών και θετικών καταστάσεων, που προέρχονται απο το διαλογισμό, θα σας επιβραβεύσουν με πολλούς τρόπους. Μια πετυχημένη και τακτική άσκηση στο χώρο εργασίας σας, μπορεί να καθιερωθεί με λίγα βήματα.

Το πιο σημαντικό βήμα, στην αρχή, είναι να συνειδητοποιήσετε πως παίρνοντας χρόνο, έστω και 7 λεπτά, απο την δουλειά σας, για να ασχοληθείτε με κάτι που φαινομενικά δε σχετίζεται με την εργασία σας,… περισσότερα>

Δεν Μπορεί να Κοιμηθείς τη Νύχτα;

Μην μετράτε πρόβατα, μετρήσετε την αναπνοή σας. Ξαπλώνοντας χαλαρός στην πλάτη σας, πάρτε το μυαλό σας από τον κόσμο και τον εαυτό σας. Απλώς αναπνεύστε, εισπνέοντας στο “ένα” και εκπνέοντας στο “δύο.” Φανταστείτε ότι η εκπνοή εξαφανίζεται στο άπειρο διάστημα που βρίσκεται πάνω σας. Ακολουθήστε την  σε όλη τη διαδρομή προς το άπειρο και μετά πάλι πίσω. Ακολουθήστε τηνεισπνοή, καθώς εξαφανίζεται στο άπειρο που βρίσκεται μέσαστον ίδιο σας τον εαυτό. Καμία σκέψη! Απλά αισθανθείτε το και αφήστε το να φύγει. Μετρήστε μέχρι το είκοσι και ξανά πίσω μέχρι το μηδέν. Κάνετέ το δύο ή τρεις φορές. Να μην είστε σε βιασύνη, δεν πρόκειται να πάτε πουθενά. Αναπνεύστε πολύ πολύ αργά και μην  περιμένετε να πάτε για ύπνο, απλά αφήστε το να συμβεί…περισσότερα 

Διαλογισμός και δημιουργικότητα

Μερικές φορές καθόμαστε σε ένα κενό καμβά, ένα κενό κομμάτι χαρτί ή ένα σιωπηλό όργανο και αναζητάμε την έμπνευση, ώστε να δημιουργήσουμε κάτι νέο και να το προσφέρουμε στον κόσμο, από πού προέρχεται αυτή η έμπνευση; Από πού προέρχονται αυτά τα πραγματικά πρωτοφανή και επίδοξα έργα που ξυπνούν έξαρση τόσο στον καλλιτέχνη όσο και στον θεατή;

Ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου ασχολούμαστε με το σώμα, την ζωτική ενέργεια του σώματος, τα ανθρώπινα συναισθήματα ή το πρακτικό μυαλό. Οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις που προέρχονται από την επικέντρωση σε αυτά τα μέρη της ύπαρξή μας είναι αναπόφευκτα εγκόσμια….περισσότερα

Μια Γρήγορη Άσκηση Διαλογισμού για τη Νευρικότητα

Η εμπειρία του να είσαι νευρικός! 

Γνωρίζουμε όλοι την εμπειρία της νευρικότητας, σε κάποια στιγμή όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να φέρουν νευρικότητα στο προσκήνιο, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων ομιλιών, της παρουσίασης μπροστά σε κοινό, ο ανταγωνισμός, η γνωριμία με νέους ανθρώπους, η μιας σύγκρουσης με φίλους ή συνεργάτες, η συνομιλία με το αφεντικό ή για πολλούς το να δοκιμάσουν απλά κάτι καινούριο…περισσότερα 

 Οι εκπαιδευτές μας

img571.1Ο Mrittyunjoy A Bader
γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα άνετο περιβάλλον της Ελβετίας. Αλλά από την παιδική ηλικία, ενδιαφέρθηκε πολύ περισσότερο στο να βιώσει βαθύτερες πραγματικότητες και στην επίτευξη της Αυτογνωσίας, αντί να αυξάνει απλώς την εξωτερική γνώση και τον πλούτο του.

Στην ηλικία των είκοσι, μετά από τρία χρόνια σοβαρής πνευματικής αναζήτησης, είχε το μεγάλο όφελος  να συναντήσει τον πνευματικό δάσκαλό του, Sri Chinmoy και τα επόμενα 27 χρόνια αφιερώθηκε πλήρως στην εντατικοποίηση της ζωντανής επαφής του, με το δικό του ανώτερο Ον. Ταυτόχρονα, ο πνευματικός δάσκαλός του, τον προέτρεψε να μην παραμελήσει τη φυσική του κατάσταση, να κάνει τακτική εξάσκηση στην μουσική και σε άλλες μορφές τέχνης, καθώς επίσης και να ολοκληρώσει τις σπουδές του στον τομέα της εκπαίδευσης, οι οποίες είχαν ξεκινήσει τότε.

Με την τακτική και άμεση επαφή με τον Sri Chinmoy, έλαβε την έμπνευση και την ενθάρρυνση, να μοιραστεί τη σοφία και την φώτιση του δάσκαλου, με άλλους ανθρώπους σε νέο περιβάλλον.

Η ίδια του η ψυχή τον έβαλε και πάλι στην θέση, να μετακομίσει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει από το μηδέν με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Από τότε εργάζεται για την οικοδόμηση ενός κέντρου διαλογισμού, γιόγκα και υγείας στην καρδιά της Αθήνας. Αυτό κατέστησε σαφές στον ίδιο, ότι το να πηγαίνεις για εξωτερικούς υψηλούς στόχους, που προσπαθούν να εκφράσουν υψηλότερα ιδανικά, κάνει τη ζωή πραγματικά ικανοποιητική.

Τα πρόσφατα γεγονότα

BIRD backjardΑνακαίνιση στην αυλή

Κάποια μέλη του κέντρου μας, αισθάνθηκαν οτι είχε έρθει η ώρα να φέρουν λίγη φρεσκάδα στο κοντινό περιβάλλον μας. Καθώς συζητούσαμε αυτή την ιδέα καταλάβαμε επίσης ότι, οτιδήποτε πρόκειται να δημιουργήσουμε, θα έπρεπε να είναι φορτισμένο με την συνείδηση του Γκουρού.

Η αυλή του κέντρου μας ‘’βλέπει’’ σε έναν τοίχο περίπου 3 μέτρα ύψος και 12 μέτρα μήκος. Έτσι καταλάβαμε ότι αυτό είναι το μέρος, όπου η δημιουργική μας ενέργεια θα μπορούσε να βρεί την έκφραση της.

Έτσι περάσαμε μέσα από κάποια ‘’Soul Birds’’ και μερικά εμπνευσμένα λόγια γραμμένα με τον γραφικό χαρακτήρα του Sri Chinmoy, τα οποία έτυχε να έχουμε σε DVD, κάναμε μια επιλογή και οραματιστήκαμε μια καλλιτεχνική σύνθεση. Αργά το βράδυ χρησιμοποιήσαμε έναν προβολέα για να μας βοηθήσει να κάνουμε ένα αυθεντικό σκίτσο στον τοίχο.20eae130-108b-41f7-b295-93d01b2b9db5

Το επόμενο πρωί αρπάξαμε πινέλα και χρώματα για να προσφέρουμε σε αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης μια μαγευτική γέννηση στον εξωτερικό κόσμο. Από τότε, το Φώς εισέρχεται στο κέντρο μας όχι μόνο στο εσωτερικό επίπεδο, αλλά επίσης με τη μορφή των ‘’Inspiration Birds’’ ακριβώς μέσα από τα πίσω παράθυρά μας. –Ευχαριστούμε !

“Το πρώτο βήμα είναι το δικό σου”

                     PEACE RUN

Από τη Λισαβώνα μια διεθνής ομάδα δρομέων μεταφέρει μία αναμμένη δάδα ως σύμβολο ειρήνης-περνώντας την από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά- με κατεύθυνση προς τα ανατολικά διασχίζοντας όλη την Ευρώπη.

Οι δρομείς επισκέπτονται σχολεία, ομάδες και οργανώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, αξιωματούχους και αθλητές για να μοιραστούν μαζί τους τα ιδεώδη της ενθάρρυνσης και υποστήριξης στον συνάνθρωπο και την ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρήνης στην καθημερινή μας ζωή. Οι δρομείς  διανύουν 24.000 χιλιόμετρα περνώντας από 47 ευρωπαϊκές χώρες για να τερματίσουν στη Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι στις 7 Οκτωβρίου.

Ο οραματιστής της ειρήνης Sri Chinmoy θέσπισε το Γύρο της Ειρήνης το 1987 στο πνεύμα της αγάπης, της αρμονίας και της ενότητας. Από τότε αυτή η πρωτοβουλία έχει επισκεφτεί περισσότερες από 150 χώρες και οι διεθνείς ομάδες δρομέων έχουν διανύσει περισσότερα από 500.000 χιλιόμετρα.

Σλοβενία –Σεπτέμβριος

| Συναυλία – BAJANS

 

Σάββατο-κυριακο στον ήλιο και χωνιά της Βουλγαρίας στον Αύγουστο

Θεσσαλονίκη – Σεπτέμβριος 2014- g