δωρεάν μαθήματα

Φόρμα επικοινωνίας

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας, και εμείς σύντομα θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας

Τα Μαθήματα μας

 

Ο Abhinabha Tangerman είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Έχει εξασκηθεί στον διαλογισμό υπό την καθοδήγηση του γκουρού του, Sri Chinmoy, τα τελευταία 21 χρόνια και δίνει διαλέξεις σχετικά με τον διαλογισμό και την πνευματικότητα για πάνω από 15 χρόνια. Ο Abhinabha είναι επίσης τραγουδιστής και μουσικός και το πνευματικό μουσικό του συγκρότημα Ashru Dhara είναι αφιερωμένο στην εκτέλεση της μουσικής του Sri Chinmoy σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης ένας ενθουσιώδης δρομέας μαραθωνίου με προσωπικό ρεκόρ τις 2:27 ώρες.

 Κάθε Τρίτη & Πέμπτη 

 ώρα 18:00

 Ζαλόγγου 9 Αθήνα

Πληροφορίες – στα τηλέφωνα :

2107781950- 6937282483 

Είσοδος δωρεάν

 

Τα 7 μυστικά του διαλογισμού

 • συγκέντρωση και επιτυχία
 • υπέρβαση
 • μείνε στην ροή
 • “let it be”
 • βάθυνε την αγάπη και την χαρά
 • ανάλαβε ευθύνες
 • να είσαι στο τώρα

 

 

 Διαλογισμός- ένα μοναδικό ταξίδι στο υπερπέραν

 Ο διαλογισμός είναι ένα θείο δώρο. Ο διαλογισμός απλοποιεί την εξωτερική μας ζωή και ενεργοποιεί την εσωτερική μας ζωή. Ο διαλογισμός μας δίνει μια φυσική και πηγαία ζωή, μια ζωή που γίνεται τόσο φυσική και αυθόρμητη που δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε χωρίς να έχουμε συνείδηση της θεϊκότητάς μας.

Πώς μπορούμε να διαλογιστούμε σιωπηλά;

Απλά με το να μην μιλάμε, απλά με το να μην χρησιμοποιούμε εξωτερικά λόγια, δεν κάνουμε σιωπηλό διαλογισμό. Ο σιωπηλός διαλογισμός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Όταν αρχίζουμε να διαλογισομαστε στη σιωπή, από την αρχή αισθανόμαστε τον πυθμένα της θάλασσας μέσα μας και γύρο μας. Η κινίση  είναι στην επιφάνεια, αλλά βαθιά κάτω, κάτω από την ανθρώπινη ζωή μας, υπάρχει ισορροπία και σιωπή. Έτσι, είτε θα φαντασομαστε αυτη θάλασσα της σιωπής μέσα μας ή θα αισθανόμαστε ότι είμαστε τίποτα, αλλά μια θάλασσα ομορφιας και πιισης.

 • Ως μέσα, έτσι έξω  
 • Εσωτερικός και εξωτερικός κόσμος

 Όταν παίρνεις το δρόμο του διαλογισμού, το εσωτερικό κόσμο ανοίγει για σένα. ‘Ότι κάνεις εξωτερικά έχει και εσωτερική σημασία επίσης. Πραγματικά, η εσωτερικές εμπειρίες δεν είναι τίποτε άλλο αντί προβολή  της προσωπική μας εσωτερικής πραγματικότητα, όπως είπε ο Βούδας.

Αν κάνουμε ή σκεφτόμαστε πράγματα που κατεβάζουν τη συνείδησή μας, κοιτάμε τα μη πνευματικά πράγματα, ανθρώπους ή ταινίες, είμαστε στο λάθος περιβάλλον ή στα μη κατάλληλες καταστάσεις αυτό πειράζει την εσωτερική μας ζωή και η συνείδησή μας πέφτει.

Ταυτόχρονα οτιδήποτε σκεφτόμαστε ή νιώθουμε ή οραματίζουμε μέσα μας έχει απείθεια επιρροή στα γεγονότα στη δική μας εξωτερική μας ζωή.

Όπως σκέφτεσαι έτσι νιώθεις. Όπως νιώθεις, έτσι δονίζεσαι. Όσο μοιράζεσαι γύρο σου της δονήσεις έτσι επηρεάζεσαι σαν το μαγνήτη άτομα, πράγματα και καταστάσεις που απαντάνε σε δικές σου δονήσεις…

Εγώ τα ονομάζω «εσωτερικές μαγνήτες» ότι έχουμε όλοι, επειδή αυτοί τραβάνε συγκεκριμένες πραγματικότητες στη ζωή μας.

Το βιβλίο «Διαλογισμός»

Όλοι όταν μαθαίνουν διαλογισμό αντιμετωπίζουν μία κοινή και επαναλαμβανόμενη πρόκληση : πώς να ηρεμήσουν το απασχολημένο μυαλό. Το μυαλό είναι η ανησυχία των κυμάτων του ωκεανού- πάντοτε σε κίνηση – ο διαλογισμός είναι η σιωπή του βυθού του ωκεανού. Αντί να είναι πάντα ένας αντίπαλος ωστόσο, το μυαλό μπορεί επίσης να γίνει συνεργός στην έρευνα για την εσωτερική ειρήνη. Ανταποκρίνεται στη μουσική, είναι εμπνευσμένο από υψηλές ιδέες, είναι περίεργο για τις δυνατότητες του διαλογισμού και μπορεί να γίνει ένα κανάλι μέσω του οποίου πολλά από τα βαθύτερα και δημιουργικά ταλέντα και συναισθήματά μας μπορούν να βρουν έκφραση.

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την προετοιμασία του νου για  το διαλογισμό είναι το διάβασμα για ένα πνευματικό θέμα για δέκα λεπτά περίπου πριν ξεκινήσετε την άσκησή σας. Αυτό μεταθέτει όλες τις άλλες ενέργειες και τις σκέψεις στο μυαλό και τις αντικαθιστά με εμπνευσμένες και θετικές σκέψεις. Η πνευματικότητα ανεβάζει το νου πέρα από την ενασχόληση με τα καθημερινά πράγματα  και το μυαλό  παίρνει έμπνευση από τις νέες δικές του δυνατότητες, συνεργάζεται και με τη θέλησή του ηρεμεί κατά τη διάρκεια της πρακτική σας, ανταποκρίνεται επίσης στα λεπτά συναισθήματα και στις ενέργειες της πνευματικής καρδιάς. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτά που διαβάζετε. Καλό είναι να αποφεύγετε τα νοητικά ή υπερβολικά “ψυχικά” βιβλία για το διαλογισμό ή  οτιδήποτε  διεγείρει το μυαλό σας με σκέψεις.

Ένα κείμενο που είναι μια μόνιμη πηγή καθοδήγησης και βοήθειας  για μένα είναι το υπέροχο βιβλίο του Sri Chinmoy « Διαλογισμός». Ο καθένας μας έχει τα αγαπημένα του πνευματικά βιβλία και αυτό είναι ένα εξαιρετικά αγαπημένο για μένα. Να γιατί …

Οι μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι που έζησαν στη γη κατά την πολύχρονη ιστορία μας είναι οι πρωτοπόροι, οι οποίοι έχουν κάνει το ταξίδι της αυτο-ανακάλυψης  πριν από μας και δημιούργησαν νέους δρόμους για να τους ακολουθήσουν οι αναζητητές, όπως είμαστε εμείς. Τα συγγράμματα και οι διδασκαλίες τους, η μουσική τους, η κληρονομιά που αφήνουν πίσω, είναι σαν ένας χάρτης της διαδρομής που εμείς οι ίδιοι έχουμε ήδη αρχίσει και μας βοηθά πολύ στην εύρεση της δικής μας πορείας προς τα εμπρός. Είναι σαν οδηγοί, οι οποίοι  έχοντας πορευτεί  πολλές φορές μέχρι την κορυφή του βουνού, έρχονται πίσω για να δείξουν στους άλλους ένα σίγουρο δρόμο προς τις ψηλές κορυφές.

Στα συγγράμματα του Sri Chinmoy βρίσκουμε ένα  τέτοιο δώρο. Έχοντας επιτύχει με πολύχρονη πρακτική μια πολύ προχωρημένη γνώση για το διαλογισμό, ο Sri Chinmoy είναι ένας δάσκαλος του οποίου η γνώση για το διαλογισμό ρέει από την άμεση επίγνωση και εμπειρία. Η αυθεντία ενός ατόμου που σκαρφάλωσε στην κορυφή του βουνού, καθορίζει κάθε βήμα, κάθε φάση του ταξιδιού με σαφήνεια και κοινή λογική.

Το βιβλίο «Διαλογισμός» είναι ένα ορόσημο κλασικό, μια ανθολογία των τεχνικών για το διαλογισμό που κυμαίνονται από απλές μέχρι προχωρημένες. Περιέχει έναν πλούτο πρακτικών συμβουλών και είναι μια πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν που κάνει το εσωτερικό ταξίδι. Κάθε κεφάλαιο προσφέρει ένα θέμα σχετικά με κάποια σημαντική πτυχή του διαλογισμού  συμπεριλαμβάνοντας ασκήσεις για τα πιο ουσιώδη από αυτά: διαλογισμό στην πνευματική καρδιά, μάντρα και τζάπα, αυξανόμενη δεκτικότητα, πρακτικές εφαρμογές για το διαλογισμό, πώς να βρείτε το πνευματικό σας μονοπάτι, επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλογισμού, το ρόλο που παίζει η δίαιτα και η άσκηση, το ρόλο του Guru. Και είναι επίσης χρήσιμο ότι κάθε κεφάλαιο έχει απαντήσεις του Sri Chinmoy στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Είναι ένα εξαιρετικά κατανοητό και χρήσιμο βιβλίο για το διαλογισμό και αποτελεί  εξαίρεση μεταξύ των πολλών που διάβασα. Έχει τη βαθιά  γνώση και τη δύναμη της άμεσης εμπειρίας, της άμεσης αλήθειας. Ειλικρινά το συνιστώ σε όλους εκείνους που έχουν ενδιαφέρον για την εκμάθηση του διαλογισμού.

Έτσι, συνοπτικά, βυθίστε τον εαυτό σας για λίγο χρόνο στην προπαρασκευαστική ανάγνωση. Αυτό θα δώσει έμπνευση και κατανόηση στο μυαλό και θα το ευθυγραμμίσει με το ζήλο της καρδιάς να διαλογίζεται. Προσθέτουμε στον τρόπο ζωής μας μια αποδεδειγμένα θετική συνήθεια που θα βοηθήσει στη δημιουργία των προϋποθέσεων με τις οποίες η πνευματική μας ανάπτυξη μπορεί να ανθίσει. Έτσι, τα διάφορα μέρη της ύπαρξης μας μαγνητίζονται από τις ενέργειες και από τα ρεύματα του πνεύματος και στρέφονται όλο και περισσότερο προς τον πόλο της φώτισης, της ευτυχίας ,της εσωτερικής ειρήνης. Μέσα από μικρές προσθήκες όπως αυτή, ο διαλογισμός  μας μπορεί να ανθίσει

 

 

Μουσική μία συμπαντική γλώσσα

Η μουσική είναι η εσωτερική ή συμπαντική γλώσσα του Θεού. Δε μιλάω γαλλικά ή γερμανικά ή ιταλικά, αλλά εάν ακούγεται μουσική από οποιαδήποτε απ΄αυτές τις χώρες, αμέσως η καρδιά της μουσικής εισέρχεται μέσα στην καρδιά μου, ή η καρδιά μου εισέρχεται μέσα στη μουσική. Τότε, καμία εξωτερική επικοινωνία δε χρειάζε­ται. Η εσωτερική επαφή της καρδιάς είναι αρκετή. Η καρδιά μου επικοινωνεί με την καρδιά της μουσικής και σ΄αυτή την επικοινωνία γινόμαστε αδιαχώριστα ένα.

Ο διαλογισμός και η μουσική δεν μπορούν να διαχωρι­στούν. Όταν κλαίμε από τα βάθη της καρδιάς μας για ειρήνη, φως και μακαριότητα, αυτή είναι η ανώτερη μορφή διαλογισμού. Μετά τον διαλογισμό έρχεται η μουσική, η ολόψυχη μουσική, η μουσική η οποία ανακινεί και ανυψώνει την συνείδηση μας. Δεν μπορούμε να διαλο­γιζόμαστε εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα, αλλά μπορούμε να διαλογιστούμε ίσως για δύο ώρες την ημέρα. Άλλη ώρα μπορούμε να παίζουμε μουσική ή να ακούμε μουσική. Όταν παίζουμε ή ακούμε μουσική της ψυχής, αμέσως μεταφερόμαστε σ΄ένα υψηλότερο βασίλειο συνεί­δησης. Όταν παίζουμε μουσική ολόψυχα, πηγαίνουμε ψηλά, ψηλότερα , ύψιστα.

Κάθε φορά που ακούμε μουσική της ψυχής παίρνουμε έμπνευση και χαρά. Σε χρόνο μηδέν, η μουσική μπορεί να εξυψώσει την συνείδηση μας. Αλλά αν επίσης προσευχό­μαστε και διαλογιζόμαστε, τότε είμαστε αναμφίβολα πιο φωτισμένοι και ολοκληρωμένοι από έναν λάτρη της μουσικής που δε ζει πνευματική ζωή συνειδητά. Κάθε πνευματικός μουσικός, διαχέει συνειδητά το φως τού Θεού στη γη. Ο Θεός είναι ο κοσμικός Εκτελεστής, ο αιώνιος Εκτελεστής, κι εμείς είμαστε τα όργανα Του. Αλλά έρχε­ται κάποια στιγμή στην πορεία της εξέλιξης μας, που αισθανόμαστε ότι έχουμε γίνει εντελώς ένα με Εκείνον. Εκείνη τη στιγμή δεν είμαστε πλέον όργανα. Εμείς οι ίδιοι είμαστε μουσικοί, θεϊκοί μουσικοί. Ο Υπέρτατος είναι που φτιάχνει το σωστό όργανο. Έπειτα, είναι Αυτός που εμπνέει το μουσικό να παίξει σωστά.

Ας μην προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη μουσική με το μυαλό μας. Ας μην προσπαθήσουμε να τη νοιώσουμε ούτε καν με την καρδιά μας. Απλά και αυθόρμητα ας αφήσουμε το πουλί της μουσικής να πετάξει στον ουρανό της καρδιάς μας. Καθώς πετάει, θα μας αποκαλύψει χωρίς όρους αυτό που έχει και αυτό που είναι. Αυτό που έχει, είναι το μήνυμα της Αθανασίας. Αυτό που είναι, είναι το πέρασμα της Αιωνιότητας.

 Τα εσωτερικά σήματα

Ταυτόχρονα, με το νόμο «ως μέσα έτσι έξω», συνέχεια παίρνουμε σήματα από τον κόσμο, από ανθρώπους, από καταστάσεις, σύμφωνα με τοις ανακαλύψεις της ζωής μας. Κάποιοι από εμάς καταλαβαίνουν τα σήματα και αλλάζουν τη ζωή τους σύμφωνα. Άλλοι ποτέ δεν αλλάζουν και πάντα σκέφτονται « Γιατί αυτό συμβαίνει σ΄ εμένα!» και παραπονιούνται πικρά από μέσα, αλλά αυτοί δεν πραγματοποιούν πως αυτά τα σήματα είναι προειδοποιήσεις  οι οποίες ο Θεός του Σύμπαν τους δίνει σαν στα δικά τους όντα και δράσεις. Τα σήματα μας δείχνουν αν είμαστε σωστά, αλλά επίσης μας δείχνουν αν κάνουμε λάθος, αν χρειαζόμαστε αλλαγές.

Πάρε τα σήματα σοβαρά- είναι ο τρόπος που επικοινωνεί ο Υπέρτατος με σένα μέχρι να ακούσεις και να ακολουθήσεις την εσωτερική σου φωνή…

 

 

ΕΧΕΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ

                                 ΑΠΟΣΤΟΛΗ;

 

Η ψυχή σου έχει μια ειδική αποστολή με πλήρη επίγνωση αυτής της αποστολής. Όμως, η Maya, πλάνη ή λησμονιά, σε κάνει να νοιώθεις ότι είσαι πεπερασμένος, αδύναμος και αβοήθητος. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν είσαι το σώμα∙ δεν είσαι οι αισθήσεις∙ δεν είσαι ο νους. Όλα αυτά είναι περιορισμένα. Είσαι η ψυχή, η οποία είναι απεριόριστη. Η ψυχή σου είναι απείρως δυνατή αψηφώντας το χρόνο και το χώρο.

Μπορείς ποτέ να συνειδητοποιήσεις την ψυχή σου; Μπορείς ποτέ να έχεις πλήρη επίγνωση της ψυχής σου και να είσαι ένα με αυτή; Ασφαλώς μπορείς. Γιατί στην πραγματικότητα δεν είσαι τίποτα άλλο πέρα από την ψυχή. Η ψυχή σου είναι αυτή που αντιπροσωπεύει τη φυσική κατάσταση της συνειδητότητάς σου. Αλλά, η αμφιβολία καθιστά δύσκολη τη συνειδητοποίηση της ψυχής. Η αμφιβολία είναι η άκαρπη πάλη του ανθρώπου στον εξωτερικό κόσμο. Ο ζήλος, από την άλλη, είναι η καρποφόρα βεβαιότητα του αναζητητή στον εσωτερικό κόσμο. Η αμφιβολία μάχεται αδιάκοπα, αλλά τελικά αδυνατεί να εκπληρώσει το σκοπό της. Ο ζήλος πετάει ανοδικά προς το ύψιστο και στο τέλος του ταξιδιού του φτάνει στο Στόχο. Η αμφιβολία βασίζεται στην εξωτερική παρατήρηση, ενώ ο ζήλος στην εσωτερική εμπειρία. Η αμφιβολία καταλήγει σε αποτυχία, καθώς εδρεύει στον περιορισμένο φυσικό νου∙ ο ζήλος καταλήγει σε επιτυχία, καθώς εδρεύει στη συνεχώς ανοδική ψυχή. Μια ζωή ζήλου είναι μια ζωή Ειρήνης, Ευδαιμονίας, θεϊκής Εκπλήρωσης.

Για να μάθεις ποια είναι η ειδική αποστολή σου, πρέπει να πας βαθιά μέσα σου. Η ελπίδα και το θάρρος χρειάζεται να σε συνοδεύουν στο ακατάβλητο ταξίδι σου. Η ελπίδα θα αφυπνίσει την εσωτερική σου θεϊκότητα· το θάρρος θα κάνει την εσωτερική σου θεϊκότητα να ανθίσει. Η ελπίδα θα σε εμπνεύσει να ονειρευτείς το Υπερβατικό· το θάρρος θα σε εμπνεύσει να εκδηλώσεις το Υπερβατικό εδώ στη γη.

Για να νοιώσεις την ειδική σου αποστολή, χρειάζεται διαρκώς να δημιουργείς. Αυτή η δημιουργία σου είναι κάτι που τελικά γίνεσαι. Τέλος, συνειδητοποιείς ότι η δημιουργία σου δεν είναι τίποτα άλλο από την αποκάλυψη του εαυτού σου.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τόσες αποστολές όσες και ψυχές. Αλλά όλες οι αποστολές εκπληρώνονται μόνο αφότου οι ψυχές έχουν επιτύχει κάποιο βαθμό τελειότητας. Ο κόσμος είναι ένα θεϊκό θεατρικό έργο. Καθένας που συμμετέχει παίζει κάποιο ρόλο στην επιτυχία του. Ο ρόλος του υπηρέτη είναι τόσο σημαντικός όσο ο ρόλος του αφέντη. Στην τελειοποίηση του κάθε ατομικού ρόλου βρίσκεται η συλλογική εκπλήρωση. Και ταυτόχρονα, η ατομική εκπλήρωση τελειοποιείται μόνο όταν το άτομο, έχοντας συνειδητοποιήσει την ενότητά του με όλους τους ανθρώπους στον κόσμο,  έχει εδραιώσει αυτήν την αδιαχώριστη σύνδεση.

Είσαι ένας από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Όμως, ένα μέρος σου ονομάζεται αυτί, ένα άλλο μάτι. Κάθε μέρος στο σώμα σου έχει το δικό του όνομα. Κατά περίεργο τρόπο, αν και είναι όλα μέρη του ίδιου σώματος, το ένα δεν μπορεί να εκτελέσει τη λειτουργία του άλλου. Τα μάτια βλέπουν, αλλά δεν ακούνε. Τα αυτιά ακούνε, αλλά δε βλέπουν. Έτσι, το σώμα, ενώ είναι ένα, είναι επίσης και πολλά. Ομοίως, αν και ο Θεός είναι Ένας, Αυτός εκδηλώνεται με πολλές μορφές.

Ο Θεός μας λέει την αποστολή μας, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα Του και έτσι, Αυτός χρειάζεται να είναι και ο διερμηνέας Του. Όταν οι άλλοι μας μιλούν για το Θεό, δεν μπορούν να μας εξηγήσουν πλήρως τι είναι ο Θεός. Το διαστρεβλώνουν και εμείς το παρεξηγούμε. Ο Θεός μιλά στη σιωπή. Επίσης, Αυτός ερμηνεύει το μήνυμά του στη σιωπή. Έτσι, ας ακούμε και ας καταλαβαίνουμε το Θεό στη σιωπή.

Έχει η ψυχή σου μια ειδική αποστολή; Ναι και βρίσκεται στα μύχια της καρδιάς σου, οπότε χρειάζεται να τη βρεις και να την εκπληρώσεις εκεί. Δεν μπορεί να υπάρξει εξωτερικός τρόπος για να εκπληρώσεις την αποστολή σου. Το ελάφι εκκρίνει μόσχο μέσα από το ίδιο του το σώμα. Τον μυρίζει και γοητεύεται, προσπαθώντας να εντοπίσει την πηγή του. Τρέχει συνεχώς, αλλά δεν μπορεί να τη βρει. Στην  ατέρμονη αναζήτησή του χάνει όλη του την ενέργεια και τελικά πεθαίνει. Αλλά η πηγή που τόσο απελπισμένα αναζητούσε βρισκόταν μέσα του. Πώς θα μπορούσε να τη βρει αλλού;

Το ίδιο ισχύει και για σένα. Η ειδική αποστολή σου-που είναι η εκπλήρωση της θεϊκότητάς σου-δε βρίσκεται έξω από εσένα, αλλά μέσα σου. Ερεύνησε εσωτερικά∙ διαλογίσου. Θα ανακαλύψεις την αποστολή σου.

 

 

 • Ως μέσα, έτσι έξω  
 • Εσωτερικός και εξωτερικός κόσμος

 Όταν παίρνεις το δρόμο του διαλογισμού, το εσωτερικό κόσμο ανοίγει για σένα. ‘Ότι κάνεις εξωτερικά έχει και εσωτερική σημασία επίσης. Πραγματικά, η εσωτερικές εμπειρίες δεν είναι τίποτε άλλο αντί προβολή  της προσωπική μας εσωτερικής πραγματικότητα, όπως είπε ο Βούδας.

Αν κάνουμε ή σκεφτόμαστε πράγματα που κατεβάζουν τη συνείδησή μας, κοιτάμε τα μη πνευματικά πράγματα, ανθρώπους ή ταινίες, είμαστε στο λάθος περιβάλλον ή στα μη κατάλληλες καταστάσεις αυτό πειράζει την εσωτερική μας ζωή και η συνείδησή μας πέφτει.

Ταυτόχρονα οτιδήποτε σκεφτόμαστε ή νιώθουμε ή οραματίζουμε μέσα μας έχει απείθεια επιρροή στα γεγονότα στη δική μας εξωτερική μας ζωή.

Όπως σκέφτεσαι έτσι νιώθεις. Όπως νιώθεις, έτσι δονίζεσαι. Όσο μοιράζεσαι γύρο σου της δονήσεις έτσι επηρεάζεσαι σαν το μαγνήτη άτομα, πράγματα και καταστάσεις που απαντάνε σε δικές σου δονήσεις…

Εγώ τα ονομάζω «εσωτερικές μαγνήτες» ότι έχουμε όλοι, επειδή αυτοί τραβάνε συγκεκριμένες πραγματικότητες στη ζωή μας.

 

Το βιβλίο «Διαλογισμός»

Όλοι όταν μαθαίνουν διαλογισμό αντιμετωπίζουν μία κοινή και επαναλαμβανόμενη πρόκληση : πώς να ηρεμήσουν το απασχολημένο μυαλό. Το μυαλό είναι η ανησυχία των κυμάτων του ωκεανού- πάντοτε σε κίνηση – ο διαλογισμός είναι η σιωπή του βυθού του ωκεανού. Αντί να είναι πάντα ένας αντίπαλος ωστόσο, το μυαλό μπορεί επίσης να γίνει συνεργός στην έρευνα για την εσωτερική ειρήνη. Ανταποκρίνεται στη μουσική, είναι εμπνευσμένο από υψηλές ιδέες, είναι περίεργο για τις δυνατότητες του διαλογισμού και μπορεί να γίνει ένα κανάλι μέσω του οποίου πολλά από τα βαθύτερα και δημιουργικά ταλέντα και συναισθήματά μας μπορούν να βρουν έκφραση.

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την προετοιμασία του νου για  το διαλογισμό είναι το διάβασμα για ένα πνευματικό θέμα για δέκα λεπτά περίπου πριν ξεκινήσετε την άσκησή σας. Αυτό μεταθέτει όλες τις άλλες ενέργειες και τις σκέψεις στο μυαλό και τις αντικαθιστά με εμπνευσμένες και θετικές σκέψεις. Η πνευματικότητα ανεβάζει το νου πέρα από την ενασχόληση με τα καθημερινά πράγματα  και το μυαλό  παίρνει έμπνευση από τις νέες δικές του δυνατότητες, συνεργάζεται και με τη θέλησή του ηρεμεί κατά τη διάρκεια της πρακτική σας, ανταποκρίνεται επίσης στα λεπτά συναισθήματα και στις ενέργειες της πνευματικής καρδιάς. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτά που διαβάζετε. Καλό είναι να αποφεύγετε τα νοητικά ή υπερβολικά “ψυχικά” βιβλία για το διαλογισμό ή  οτιδήποτε  διεγείρει το μυαλό σας με σκέψεις.

Ένα κείμενο που είναι μια μόνιμη πηγή καθοδήγησης και βοήθειας  για μένα είναι το υπέροχο βιβλίο του Sri Chinmoy « Διαλογισμός». Ο καθένας μας έχει τα αγαπημένα του πνευματικά βιβλία και αυτό είναι ένα εξαιρετικά αγαπημένο για μένα. Να γιατί …

Οι μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι που έζησαν στη γη κατά την πολύχρονη ιστορία μας είναι οι πρωτοπόροι, οι οποίοι έχουν κάνει το ταξίδι της αυτο-ανακάλυψης  πριν από μας και δημιούργησαν νέους δρόμους για να τους ακολουθήσουν οι αναζητητές, όπως είμαστε εμείς. Τα συγγράμματα και οι διδασκαλίες τους, η μουσική τους, η κληρονομιά που αφήνουν πίσω, είναι σαν ένας χάρτης της διαδρομής που εμείς οι ίδιοι έχουμε ήδη αρχίσει και μας βοηθά πολύ στην εύρεση της δικής μας πορείας προς τα εμπρός. Είναι σαν οδηγοί, οι οποίοι  έχοντας πορευτεί  πολλές φορές μέχρι την κορυφή του βουνού, έρχονται πίσω για να δείξουν στους άλλους ένα σίγουρο δρόμο προς τις ψηλές κορυφές.

Στα συγγράμματα του Sri Chinmoy βρίσκουμε ένα  τέτοιο δώρο. Έχοντας επιτύχει με πολύχρονη πρακτική μια πολύ προχωρημένη γνώση για το διαλογισμό, ο Sri Chinmoy είναι ένας δάσκαλος του οποίου η γνώση για το διαλογισμό ρέει από την άμεση επίγνωση και εμπειρία. Η αυθεντία ενός ατόμου που σκαρφάλωσε στην κορυφή του βουνού, καθορίζει κάθε βήμα, κάθε φάση του ταξιδιού με σαφήνεια και κοινή λογική.

Το βιβλίο «Διαλογισμός» είναι ένα ορόσημο κλασικό, μια ανθολογία των τεχνικών για το διαλογισμό που κυμαίνονται από απλές μέχρι προχωρημένες. Περιέχει έναν πλούτο πρακτικών συμβουλών και είναι μια πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν που κάνει το εσωτερικό ταξίδι. Κάθε κεφάλαιο προσφέρει ένα θέμα σχετικά με κάποια σημαντική πτυχή του διαλογισμού  συμπεριλαμβάνοντας ασκήσεις για τα πιο ουσιώδη από αυτά: διαλογισμό στην πνευματική καρδιά, μάντρα και τζάπα, αυξανόμενη δεκτικότητα, πρακτικές εφαρμογές για το διαλογισμό, πώς να βρείτε το πνευματικό σας μονοπάτι, επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλογισμού, το ρόλο που παίζει η δίαιτα και η άσκηση, το ρόλο του Guru. Και είναι επίσης χρήσιμο ότι κάθε κεφάλαιο έχει απαντήσεις του Sri Chinmoy στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Είναι ένα εξαιρετικά κατανοητό και χρήσιμο βιβλίο για το διαλογισμό και αποτελεί  εξαίρεση μεταξύ των πολλών που διάβασα. Έχει τη βαθιά  γνώση και τη δύναμη της άμεσης εμπειρίας, της άμεσης αλήθειας. Ειλικρινά το συνιστώ σε όλους εκείνους που έχουν ενδιαφέρον για την εκμάθηση του διαλογισμού.

Έτσι, συνοπτικά, βυθίστε τον εαυτό σας για λίγο χρόνο στην προπαρασκευαστική ανάγνωση. Αυτό θα δώσει έμπνευση και κατανόηση στο μυαλό και θα το ευθυγραμμίσει με το ζήλο της καρδιάς να διαλογίζεται. Προσθέτουμε στον τρόπο ζωής μας μια αποδεδειγμένα θετική συνήθεια που θα βοηθήσει στη δημιουργία των προϋποθέσεων με τις οποίες η πνευματική μας ανάπτυξη μπορεί να ανθίσει. Έτσι, τα διάφορα μέρη της ύπαρξης μας μαγνητίζονται από τις ενέργειες και από τα ρεύματα του πνεύματος και στρέφονται όλο και περισσότερο προς τον πόλο της φώτισης, της ευτυχίας ,της εσωτερικής ειρήνης. Μέσα από μικρές προσθήκες όπως αυτή, ο διαλογισμός  μας μπορεί να ανθίσει.

 

 

 

 

 

Θα ήθελα να σας πω πως τίποτα δεν πάει στραβά με τον κόσμο, αλλά πάνε όλα στραβά με εσάς και με μένα και τα υπόλοιπα ανθρώπινα όντα. Ο καημένος ο κόσμος δεν έχει κάνει τίποτα λάθος· είμαστε εμείς που δεν τον χρησιμοποιούμε σωστά. Ο Θεός έχει δημιουργήσει αυτόν τον κόσμο· εμείς χρησιμοποιούμε τον κόσμο. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με τον δικό μας τρόπο ή με τον τρόπο του Θεού. Μπορούμε είτε να τον καταστρέψουμε, είτε να διακηρύξουμε το Θείο εδώ στη γη. Αυτός ο κόσμος είναι το πεδίο έκφρασης όπου μπορούμε να εκδηλώσουμε τις εσωτερικές, θεϊκές μας ποιότητες. Την ίδια στιγμή, αντί να εκδηλώνουμε τις θεϊκές ποιότητες που υπάρχουν μέσα μας, είναι στο χέρι μας να καταστρέψουμε τον κόσμο, αν το θέλουμε. Ας σκεφτούμε τον κόσμο σαν ένα όργανο. Αν παίξουμε τη λάθος νότα, ποιος ευθύνεται; Ο παίχτης, όχι το όργανο. Αν χρησιμοποιήσουμε τον κόσμο με έναν τρόπο θεϊκό, τότε θα δούμε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον κόσμο. Είμαστε εμείς που έχουμε την ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε τον κόσμο με τρόπο θεϊκό και να εκπληρώσουμε το Θείο εδώ στη γη.

Μην κατηγορείς

Τον κόσμο.

Βρες μια λύση.

Δεν έχει σημασία πόσο φευγαλέο
Το χαμόγελό σας είναι,
Το χαμόγελό σας είναι
Η αρχή
Του Φωτός της σοφίας σας .

 

Μπορείς να ονειρευτείς τον ορίζοντα

Μπορείς να φτιάξεις ένα νέο κόσμο

Μα μην ξεχνάς,

Η καρδιά της Μητέρας-Γης

Σου έδωσε το φως της έμπνευσης

Και τη χαρά του ζήλου.

 

Τα εσωτερικά σήματα

Ταυτόχρονα, με το νόμο «ως μέσα έτσι έξω», συνέχεια παίρνουμε σήματα από τον κόσμο, από ανθρώπους, από καταστάσεις, σύμφωνα με τοις ανακαλύψεις της ζωής μας. Κάποιοι από εμάς καταλαβαίνουν τα σήματα και αλλάζουν τη ζωή τους σύμφωνα. Άλλοι ποτέ δεν αλλάζουν και πάντα σκέφτονται « Γιατί αυτό συμβαίνει σ΄ εμένα!» και παραπονιούνται πικρά από μέσα, αλλά αυτοί δεν πραγματοποιούν πως αυτά τα σήματα είναι προειδοποιήσεις  οι οποίες ο Θεός του Σύμπαν τους δίνει σαν στα δικά τους όντα και δράσεις. Τα σήματα μας δείχνουν αν είμαστε σωστά, αλλά επίσης μας δείχνουν αν κάνουμε λάθος, αν χρειαζόμαστε αλλαγές.

Πάρε τα σήματα σοβαρά- είναι ο τρόπος που επικοινωνεί ο Υπέρτατος με σένα μέχρι να ακούσεις και να ακολουθήσεις την εσωτερική σου φωνή…

 

ΕΧΕΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Η ψυχή σου έχει μια ειδική αποστολή με πλήρη επίγνωση αυτής της αποστολής. Όμως, η Maya, πλάνη ή λησμονιά, σε κάνει να νοιώθεις ότι είσαι πεπερασμένος, αδύναμος και αβοήθητος. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν είσαι το σώμα∙ δεν είσαι οι αισθήσεις∙ δεν είσαι ο νους. Όλα αυτά είναι περιορισμένα. Είσαι η ψυχή, η οποία είναι απεριόριστη. Η ψυχή σου είναι απείρως δυνατή αψηφώντας το χρόνο και το χώρο.

Μπορείς ποτέ να συνειδητοποιήσεις την ψυχή σου; Μπορείς ποτέ να έχεις πλήρη επίγνωση της ψυχής σου και να είσαι ένα με αυτή; Ασφαλώς μπορείς. Γιατί στην πραγματικότητα δεν είσαι τίποτα άλλο πέρα από την ψυχή. Η ψυχή σου είναι αυτή που αντιπροσωπεύει τη φυσική κατάσταση της συνειδητότητάς σου. Αλλά, η αμφιβολία καθιστά δύσκολη τη συνειδητοποίηση της ψυχής. Η αμφιβολία είναι η άκαρπη πάλη του ανθρώπου στον εξωτερικό κόσμο. Ο ζήλος, από την άλλη, είναι η καρποφόρα βεβαιότητα του αναζητητή στον εσωτερικό κόσμο. Η αμφιβολία μάχεται αδιάκοπα, αλλά τελικά αδυνατεί να εκπληρώσει το σκοπό της. Ο ζήλος πετάει ανοδικά προς το ύψιστο και στο τέλος του ταξιδιού του φτάνει στο Στόχο. Η αμφιβολία βασίζεται στην εξωτερική παρατήρηση, ενώ ο ζήλος στην εσωτερική εμπειρία. Η αμφιβολία καταλήγει σε αποτυχία, καθώς εδρεύει στον περιορισμένο φυσικό νου∙ ο ζήλος καταλήγει σε επιτυχία, καθώς εδρεύει στη συνεχώς ανοδική ψυχή. Μια ζωή ζήλου είναι μια ζωή Ειρήνης, Ευδαιμονίας, θεϊκής Εκπλήρωσης.

Για να μάθεις ποια είναι η ειδική αποστολή σου, πρέπει να πας βαθιά μέσα σου. Η ελπίδα και το θάρρος χρειάζεται να σε συνοδεύουν στο ακατάβλητο ταξίδι σου. Η ελπίδα θα αφυπνίσει την εσωτερική σου θεϊκότητα· το θάρρος θα κάνει την εσωτερική σου θεϊκότητα να ανθίσει. Η ελπίδα θα σε εμπνεύσει να ονειρευτείς το Υπερβατικό· το θάρρος θα σε εμπνεύσει να εκδηλώσεις το Υπερβατικό εδώ στη γη.

Για να νοιώσεις την ειδική σου αποστολή, χρειάζεται διαρκώς να δημιουργείς. Αυτή η δημιουργία σου είναι κάτι που τελικά γίνεσαι. Τέλος, συνειδητοποιείς ότι η δημιουργία σου δεν είναι τίποτα άλλο από την αποκάλυψη του εαυτού σου.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τόσες αποστολές όσες και ψυχές. Αλλά όλες οι αποστολές εκπληρώνονται μόνο αφότου οι ψυχές έχουν επιτύχει κάποιο βαθμό τελειότητας. Ο κόσμος είναι ένα θεϊκό θεατρικό έργο. Καθένας που συμμετέχει παίζει κάποιο ρόλο στην επιτυχία του. Ο ρόλος του υπηρέτη είναι τόσο σημαντικός όσο ο ρόλος του αφέντη. Στην τελειοποίηση του κάθε ατομικού ρόλου βρίσκεται η συλλογική εκπλήρωση. Και ταυτόχρονα, η ατομική εκπλήρωση τελειοποιείται μόνο όταν το άτομο, έχοντας συνειδητοποιήσει την ενότητά του με όλους τους ανθρώπους στον κόσμο,  έχει εδραιώσει αυτήν την αδιαχώριστη σύνδεση.

Είσαι ένας από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Όμως, ένα μέρος σου ονομάζεται αυτί, ένα άλλο μάτι. Κάθε μέρος στο σώμα σου έχει το δικό του όνομα. Κατά περίεργο τρόπο, αν και είναι όλα μέρη του ίδιου σώματος, το ένα δεν μπορεί να εκτελέσει τη λειτουργία του άλλου. Τα μάτια βλέπουν, αλλά δεν ακούνε. Τα αυτιά ακούνε, αλλά δε βλέπουν. Έτσι, το σώμα, ενώ είναι ένα, είναι επίσης και πολλά. Ομοίως, αν και ο Θεός είναι Ένας, Αυτός εκδηλώνεται με πολλές μορφές.

Ο Θεός μας λέει την αποστολή μας, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα Του και έτσι, Αυτός χρειάζεται να είναι και ο διερμηνέας Του. Όταν οι άλλοι μας μιλούν για το Θεό, δεν μπορούν να μας εξηγήσουν πλήρως τι είναι ο Θεός. Το διαστρεβλώνουν και εμείς το παρεξηγούμε. Ο Θεός μιλά στη σιωπή. Επίσης, Αυτός ερμηνεύει το μήνυμά του στη σιωπή. Έτσι, ας ακούμε και ας καταλαβαίνουμε το Θεό στη σιωπή.

Έχει η ψυχή σου μια ειδική αποστολή; Ναι και βρίσκεται στα μύχια της καρδιάς σου, οπότε χρειάζεται να τη βρεις και να την εκπληρώσεις εκεί. Δεν μπορεί να υπάρξει εξωτερικός τρόπος για να εκπληρώσεις την αποστολή σου. Το ελάφι εκκρίνει μόσχο μέσα από το ίδιο του το σώμα. Τον μυρίζει και γοητεύεται, προσπαθώντας να εντοπίσει την πηγή του. Τρέχει συνεχώς, αλλά δεν μπορεί να τη βρει. Στην  ατέρμονη αναζήτησή του χάνει όλη του την ενέργεια και τελικά πεθαίνει. Αλλά η πηγή που τόσο απελπισμένα αναζητούσε βρισκόταν μέσα του. Πώς θα μπορούσε να τη βρει αλλού;

Το ίδιο ισχύει και για σένα. Η ειδική αποστολή σου-που είναι η εκπλήρωση της θεϊκότητάς σου-δε βρίσκεται έξω από εσένα, αλλά μέσα σου. Ερεύνησε εσωτερικά∙ διαλογίσου. Θα ανακαλύψεις την αποστολή σου.

 

 

 Διαλογισμός- ένα μοναδικό ταξίδι στο υπερπέραν

“Πώς μπορούμε να διαλογιστούμε σιωπηλά;

Απλά με το να μην μιλάμε, απλά με το να μην χρησιμοποιούν εξωτερικά λόγια, δεν κάνουμε σιωπηλό διαλογισμός. Σιοπηλος διαλογισμός είναι εντελώς κάτη διαφορετικό. Όταν αρχίζουμε να διαλογισομαστε στη σιωπή, από την αρχή αισθανόμαστε τον πυθμένα της θάλασσας μέσα μας και γύρο μας. Η κινίση  είναι στην επιφάνεια, αλλά βαθιά κάτω, κάτω από την ανθρώπινη ζωή μας, υπάρχει ισορροπία και σιωπή. Έτσι, είτε θα φαντασομαστε αυτη θάλασσα της σιωπής μέσα μας ή θα αισθανόμαστε ότι είμαστε τίποτα, αλλά μια θάλασσα ομορφιας και πιισης. ”

 • Ως μέσα, έτσι έξω  
 • Εσωτερικός και εξωτερικός κόσμος

 Όταν παίρνεις το δρόμο του διαλογισμού, το εσωτερικό κόσμο ανοίγει για σένα. ‘Ότι κάνεις εξωτερικά έχει και εσωτερική σημασία επίσης. Πραγματικά, η εσωτερικές εμπειρίες δεν είναι τίποτε άλλο αντί προβολή  της προσωπική μας εσωτερικής πραγματικότητα, όπως είπε ο Βούδας.

Αν κάνουμε ή σκεφτόμαστε πράγματα που κατεβάζουν τη συνείδησή μας, κοιτάμε τα μη πνευματικά πράγματα, ανθρώπους ή ταινίες, είμαστε στο λάθος περιβάλλον ή στα μη κατάλληλες καταστάσεις αυτό πειράζει την εσωτερική μας ζωή και η συνείδησή μας πέφτει.

Ταυτόχρονα οτιδήποτε σκεφτόμαστε ή νιώθουμε ή οραματίζουμε μέσα μας έχει απείθεια επιρροή στα γεγονότα στη δική μας εξωτερική μας ζωή.

Όπως σκέφτεσαι έτσι νιώθεις. Όπως νιώθεις, έτσι δονίζεσαι. Όσο μοιράζεσαι γύρο σου της δονήσεις έτσι επηρεάζεσαι σαν το μαγνήτη άτομα, πράγματα και καταστάσεις που απαντάνε σε δικές σου δονήσεις…

Εγώ τα ονομάζω «εσωτερικές μαγνήτες» ότι έχουμε όλοι, επειδή αυτοί τραβάνε συγκεκριμένες πραγματικότητες στη ζωή μας.

 

Το βιβλίο «Διαλογισμός»

Όλοι όταν μαθαίνουν διαλογισμό αντιμετωπίζουν μία κοινή και επαναλαμβανόμενη πρόκληση : πώς να ηρεμήσουν το απασχολημένο μυαλό. Το μυαλό είναι η ανησυχία των κυμάτων του ωκεανού- πάντοτε σε κίνηση – ο διαλογισμός είναι η σιωπή του βυθού του ωκεανού. Αντί να είναι πάντα ένας αντίπαλος ωστόσο, το μυαλό μπορεί επίσης να γίνει συνεργός στην έρευνα για την εσωτερική ειρήνη. Ανταποκρίνεται στη μουσική, είναι εμπνευσμένο από υψηλές ιδέες, είναι περίεργο για τις δυνατότητες του διαλογισμού και μπορεί να γίνει ένα κανάλι μέσω του οποίου πολλά από τα βαθύτερα και δημιουργικά ταλέντα και συναισθήματά μας μπορούν να βρουν έκφραση.

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την προετοιμασία του νου για  το διαλογισμό είναι το διάβασμα για ένα πνευματικό θέμα για δέκα λεπτά περίπου πριν ξεκινήσετε την άσκησή σας. Αυτό μεταθέτει όλες τις άλλες ενέργειες και τις σκέψεις στο μυαλό και τις αντικαθιστά με εμπνευσμένες και θετικές σκέψεις. Η πνευματικότητα ανεβάζει το νου πέρα από την ενασχόληση με τα καθημερινά πράγματα  και το μυαλό  παίρνει έμπνευση από τις νέες δικές του δυνατότητες, συνεργάζεται και με τη θέλησή του ηρεμεί κατά τη διάρκεια της πρακτική σας, ανταποκρίνεται επίσης στα λεπτά συναισθήματα και στις ενέργειες της πνευματικής καρδιάς. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτά που διαβάζετε. Καλό είναι να αποφεύγετε τα νοητικά ή υπερβολικά “ψυχικά” βιβλία για το διαλογισμό ή  οτιδήποτε  διεγείρει το μυαλό σας με σκέψεις.

Ένα κείμενο που είναι μια μόνιμη πηγή καθοδήγησης και βοήθειας  για μένα είναι το υπέροχο βιβλίο του Sri Chinmoy « Διαλογισμός». Ο καθένας μας έχει τα αγαπημένα του πνευματικά βιβλία και αυτό είναι ένα εξαιρετικά αγαπημένο για μένα. Να γιατί …

Οι μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι που έζησαν στη γη κατά την πολύχρονη ιστορία μας είναι οι πρωτοπόροι, οι οποίοι έχουν κάνει το ταξίδι της αυτο-ανακάλυψης  πριν από μας και δημιούργησαν νέους δρόμους για να τους ακολουθήσουν οι αναζητητές, όπως είμαστε εμείς. Τα συγγράμματα και οι διδασκαλίες τους, η μουσική τους, η κληρονομιά που αφήνουν πίσω, είναι σαν ένας χάρτης της διαδρομής που εμείς οι ίδιοι έχουμε ήδη αρχίσει και μας βοηθά πολύ στην εύρεση της δικής μας πορείας προς τα εμπρός. Είναι σαν οδηγοί, οι οποίοι  έχοντας πορευτεί  πολλές φορές μέχρι την κορυφή του βουνού, έρχονται πίσω για να δείξουν στους άλλους ένα σίγουρο δρόμο προς τις ψηλές κορυφές.

Στα συγγράμματα του Sri Chinmoy βρίσκουμε ένα  τέτοιο δώρο. Έχοντας επιτύχει με πολύχρονη πρακτική μια πολύ προχωρημένη γνώση για το διαλογισμό, ο Sri Chinmoy είναι ένας δάσκαλος του οποίου η γνώση για το διαλογισμό ρέει από την άμεση επίγνωση και εμπειρία. Η αυθεντία ενός ατόμου που σκαρφάλωσε στην κορυφή του βουνού, καθορίζει κάθε βήμα, κάθε φάση του ταξιδιού με σαφήνεια και κοινή λογική.

Το βιβλίο «Διαλογισμός» είναι ένα ορόσημο κλασικό, μια ανθολογία των τεχνικών για το διαλογισμό που κυμαίνονται από απλές μέχρι προχωρημένες. Περιέχει έναν πλούτο πρακτικών συμβουλών και είναι μια πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν που κάνει το εσωτερικό ταξίδι. Κάθε κεφάλαιο προσφέρει ένα θέμα σχετικά με κάποια σημαντική πτυχή του διαλογισμού  συμπεριλαμβάνοντας ασκήσεις για τα πιο ουσιώδη από αυτά: διαλογισμό στην πνευματική καρδιά, μάντρα και τζάπα, αυξανόμενη δεκτικότητα, πρακτικές εφαρμογές για το διαλογισμό, πώς να βρείτε το πνευματικό σας μονοπάτι, επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλογισμού, το ρόλο που παίζει η δίαιτα και η άσκηση, το ρόλο του Guru. Και είναι επίσης χρήσιμο ότι κάθε κεφάλαιο έχει απαντήσεις του Sri Chinmoy στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Είναι ένα εξαιρετικά κατανοητό και χρήσιμο βιβλίο για το διαλογισμό και αποτελεί  εξαίρεση μεταξύ των πολλών που διάβασα. Έχει τη βαθιά  γνώση και τη δύναμη της άμεσης εμπειρίας, της άμεσης αλήθειας. Ειλικρινά το συνιστώ σε όλους εκείνους που έχουν ενδιαφέρον για την εκμάθηση του διαλογισμού.

Έτσι, συνοπτικά, βυθίστε τον εαυτό σας για λίγο χρόνο στην προπαρασκευαστική ανάγνωση. Αυτό θα δώσει έμπνευση και κατανόηση στο μυαλό και θα το ευθυγραμμίσει με το ζήλο της καρδιάς να διαλογίζεται. Προσθέτουμε στον τρόπο ζωής μας μια αποδεδειγμένα θετική συνήθεια που θα βοηθήσει στη δημιουργία των προϋποθέσεων με τις οποίες η πνευματική μας ανάπτυξη μπορεί να ανθίσει. Έτσι, τα διάφορα μέρη της ύπαρξης μας μαγνητίζονται από τις ενέργειες και από τα ρεύματα του πνεύματος και στρέφονται όλο και περισσότερο προς τον πόλο της φώτισης, της ευτυχίας ,της εσωτερικής ειρήνης. Μέσα από μικρές προσθήκες όπως αυτή, ο διαλογισμός  μας μπορεί να ανθίσει.
 

Φόρμα επικοινωνίας

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας, και εμείς σύντομα θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας

 

 

Μία συμπαντική γλώσσα

Η μουσική είναι η εσωτερική ή συμπαντική γλώσσα του Θεού. Δε μιλάω γαλλικά ή γερμανικά ή ιταλικά, αλλά εάν ακούγεται μουσική από οποιαδήποτε απ΄αυτές τις χώρες, αμέσως η καρδιά της μουσικής εισέρχεται μέσα στην καρδιά μου, ή η καρδιά μου εισέρχεται μέσα στη μουσική. Τότε, καμία εξωτερική επικοινωνία δε χρειάζε­ται. Η εσωτερική επαφή της καρδιάς είναι αρκετή. Η καρδιά μου επικοινωνεί με την καρδιά της μουσικής και σ΄αυτή την επικοινωνία γινόμαστε αδιαχώριστα ένα.

Ο διαλογισμός και η μουσική δεν μπορούν να διαχωρι­στούν. Όταν κλαίμε από τα βάθη της καρδιάς μας για ειρήνη, φως και μακαριότητα, αυτή είναι η ανώτερη μορφή διαλογισμού. Μετά τον διαλογισμό έρχεται η μουσική, η ολόψυχη μουσική, η μουσική η οποία ανακινεί και ανυψώνει την συνείδηση μας. Δεν μπορούμε να διαλο­γιζόμαστε εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα, αλλά μπορούμε να διαλογιστούμε ίσως για δύο ώρες την ημέρα. Άλλη ώρα μπορούμε να παίζουμε μουσική ή να ακούμε μουσική. Όταν παίζουμε ή ακούμε μουσική της ψυχής, αμέσως μεταφερόμαστε σ΄ένα υψηλότερο βασίλειο συνεί­δησης. Όταν παίζουμε μουσική ολόψυχα, πηγαίνουμε ψηλά, ψηλότερα , ύψιστα.

Κάθε φορά που ακούμε μουσική της ψυχής παίρνουμε έμπνευση και χαρά. Σε χρόνο μηδέν, η μουσική μπορεί να εξυψώσει την συνείδηση μας. Αλλά αν επίσης προσευχό­μαστε και διαλογιζόμαστε, τότε είμαστε αναμφίβολα πιο φωτισμένοι και ολοκληρωμένοι από έναν λάτρη της μουσικής που δε ζει πνευματική ζωή συνειδητά. Κάθε πνευματικός μουσικός, διαχέει συνειδητά το φως τού Θεού στη γη. Ο Θεός είναι ο κοσμικός Εκτελεστής, ο αιώνιος Εκτελεστής, κι εμείς είμαστε τα όργανα Του. Αλλά έρχε­ται κάποια στιγμή στην πορεία της εξέλιξης μας, που αισθανόμαστε ότι έχουμε γίνει εντελώς ένα με Εκείνον. Εκείνη τη στιγμή δεν είμαστε πλέον όργανα. Εμείς οι ίδιοι είμαστε μουσικοί, θεϊκοί μουσικοί. Ο Υπέρτατος είναι που φτιάχνει το σωστό όργανο. Έπειτα, είναι Αυτός που εμπνέει το μουσικό να παίξει σωστά.

Ας μην προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη μουσική με το μυαλό μας. Ας μην προσπαθήσουμε να τη νοιώσουμε ούτε καν με την καρδιά μας. Απλά και αυθόρμητα ας αφήσουμε το πουλί της μουσικής να πετάξει στον ουρανό της καρδιάς μας. Καθώς πετάει, θα μας αποκαλύψει χωρίς όρους αυτό που έχει και αυτό που είναι. Αυτό που έχει, είναι το μήνυμα της Αθανασίας. Αυτό που είναι, είναι το πέρασμα της Αιωνιότητας.

 

 Τα εσωτερικά σήματα

Ταυτόχρονα, με το νόμο «ως μέσα έτσι έξω», συνέχεια παίρνουμε σήματα από τον κόσμο, από ανθρώπους, από καταστάσεις, σύμφωνα με τοις ανακαλύψεις της ζωής μας. Κάποιοι από εμάς καταλαβαίνουν τα σήματα και αλλάζουν τη ζωή τους σύμφωνα. Άλλοι ποτέ δεν αλλάζουν και πάντα σκέφτονται « Γιατί αυτό συμβαίνει σ΄ εμένα!» και παραπονιούνται πικρά από μέσα, αλλά αυτοί δεν πραγματοποιούν πως αυτά τα σήματα είναι προειδοποιήσεις  οι οποίες ο Θεός του Σύμπαν τους δίνει σαν στα δικά τους όντα και δράσεις. Τα σήματα μας δείχνουν αν είμαστε σωστά, αλλά επίσης μας δείχνουν αν κάνουμε λάθος, αν χρειαζόμαστε αλλαγές.

Πάρε τα σήματα σοβαρά- είναι ο τρόπος που επικοινωνεί ο Υπέρτατος με σένα μέχρι να ακούσεις και να ακολουθήσεις την εσωτερική σου φωνή…

 

 

ΕΧΕΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ

                                 ΑΠΟΣΤΟΛΗ;

 

Η ψυχή σου έχει μια ειδική αποστολή με πλήρη επίγνωση αυτής της αποστολής. Όμως, η Maya, πλάνη ή λησμονιά, σε κάνει να νοιώθεις ότι είσαι πεπερασμένος, αδύναμος και αβοήθητος. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν είσαι το σώμα∙ δεν είσαι οι αισθήσεις∙ δεν είσαι ο νους. Όλα αυτά είναι περιορισμένα. Είσαι η ψυχή, η οποία είναι απεριόριστη. Η ψυχή σου είναι απείρως δυνατή αψηφώντας το χρόνο και το χώρο.

Μπορείς ποτέ να συνειδητοποιήσεις την ψυχή σου; Μπορείς ποτέ να έχεις πλήρη επίγνωση της ψυχής σου και να είσαι ένα με αυτή; Ασφαλώς μπορείς. Γιατί στην πραγματικότητα δεν είσαι τίποτα άλλο πέρα από την ψυχή. Η ψυχή σου είναι αυτή που αντιπροσωπεύει τη φυσική κατάσταση της συνειδητότητάς σου. Αλλά, η αμφιβολία καθιστά δύσκολη τη συνειδητοποίηση της ψυχής. Η αμφιβολία είναι η άκαρπη πάλη του ανθρώπου στον εξωτερικό κόσμο. Ο ζήλος, από την άλλη, είναι η καρποφόρα βεβαιότητα του αναζητητή στον εσωτερικό κόσμο. Η αμφιβολία μάχεται αδιάκοπα, αλλά τελικά αδυνατεί να εκπληρώσει το σκοπό της. Ο ζήλος πετάει ανοδικά προς το ύψιστο και στο τέλος του ταξιδιού του φτάνει στο Στόχο. Η αμφιβολία βασίζεται στην εξωτερική παρατήρηση, ενώ ο ζήλος στην εσωτερική εμπειρία. Η αμφιβολία καταλήγει σε αποτυχία, καθώς εδρεύει στον περιορισμένο φυσικό νου∙ ο ζήλος καταλήγει σε επιτυχία, καθώς εδρεύει στη συνεχώς ανοδική ψυχή. Μια ζωή ζήλου είναι μια ζωή Ειρήνης, Ευδαιμονίας, θεϊκής Εκπλήρωσης.

Για να μάθεις ποια είναι η ειδική αποστολή σου, πρέπει να πας βαθιά μέσα σου. Η ελπίδα και το θάρρος χρειάζεται να σε συνοδεύουν στο ακατάβλητο ταξίδι σου. Η ελπίδα θα αφυπνίσει την εσωτερική σου θεϊκότητα· το θάρρος θα κάνει την εσωτερική σου θεϊκότητα να ανθίσει. Η ελπίδα θα σε εμπνεύσει να ονειρευτείς το Υπερβατικό· το θάρρος θα σε εμπνεύσει να εκδηλώσεις το Υπερβατικό εδώ στη γη.

Για να νοιώσεις την ειδική σου αποστολή, χρειάζεται διαρκώς να δημιουργείς. Αυτή η δημιουργία σου είναι κάτι που τελικά γίνεσαι. Τέλος, συνειδητοποιείς ότι η δημιουργία σου δεν είναι τίποτα άλλο από την αποκάλυψη του εαυτού σου.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τόσες αποστολές όσες και ψυχές. Αλλά όλες οι αποστολές εκπληρώνονται μόνο αφότου οι ψυχές έχουν επιτύχει κάποιο βαθμό τελειότητας. Ο κόσμος είναι ένα θεϊκό θεατρικό έργο. Καθένας που συμμετέχει παίζει κάποιο ρόλο στην επιτυχία του. Ο ρόλος του υπηρέτη είναι τόσο σημαντικός όσο ο ρόλος του αφέντη. Στην τελειοποίηση του κάθε ατομικού ρόλου βρίσκεται η συλλογική εκπλήρωση. Και ταυτόχρονα, η ατομική εκπλήρωση τελειοποιείται μόνο όταν το άτομο, έχοντας συνειδητοποιήσει την ενότητά του με όλους τους ανθρώπους στον κόσμο,  έχει εδραιώσει αυτήν την αδιαχώριστη σύνδεση.

Είσαι ένας από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Όμως, ένα μέρος σου ονομάζεται αυτί, ένα άλλο μάτι. Κάθε μέρος στο σώμα σου έχει το δικό του όνομα. Κατά περίεργο τρόπο, αν και είναι όλα μέρη του ίδιου σώματος, το ένα δεν μπορεί να εκτελέσει τη λειτουργία του άλλου. Τα μάτια βλέπουν, αλλά δεν ακούνε. Τα αυτιά ακούνε, αλλά δε βλέπουν. Έτσι, το σώμα, ενώ είναι ένα, είναι επίσης και πολλά. Ομοίως, αν και ο Θεός είναι Ένας, Αυτός εκδηλώνεται με πολλές μορφές.

Ο Θεός μας λέει την αποστολή μας, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα Του και έτσι, Αυτός χρειάζεται να είναι και ο διερμηνέας Του. Όταν οι άλλοι μας μιλούν για το Θεό, δεν μπορούν να μας εξηγήσουν πλήρως τι είναι ο Θεός. Το διαστρεβλώνουν και εμείς το παρεξηγούμε. Ο Θεός μιλά στη σιωπή. Επίσης, Αυτός ερμηνεύει το μήνυμά του στη σιωπή. Έτσι, ας ακούμε και ας καταλαβαίνουμε το Θεό στη σιωπή.

Έχει η ψυχή σου μια ειδική αποστολή; Ναι και βρίσκεται στα μύχια της καρδιάς σου, οπότε χρειάζεται να τη βρεις και να την εκπληρώσεις εκεί. Δεν μπορεί να υπάρξει εξωτερικός τρόπος για να εκπληρώσεις την αποστολή σου. Το ελάφι εκκρίνει μόσχο μέσα από το ίδιο του το σώμα. Τον μυρίζει και γοητεύεται, προσπαθώντας να εντοπίσει την πηγή του. Τρέχει συνεχώς, αλλά δεν μπορεί να τη βρει. Στην  ατέρμονη αναζήτησή του χάνει όλη του την ενέργεια και τελικά πεθαίνει. Αλλά η πηγή που τόσο απελπισμένα αναζητούσε βρισκόταν μέσα του. Πώς θα μπορούσε να τη βρει αλλού;

Το ίδιο ισχύει και για σένα. Η ειδική αποστολή σου-που είναι η εκπλήρωση της θεϊκότητάς σου-δε βρίσκεται έξω από εσένα, αλλά μέσα σου. Ερεύνησε εσωτερικά∙ διαλογίσου. Θα ανακαλύψεις την αποστολή σου.