διαλογισμό για την καρδιά

[et_pb_section fullwidth=”on”][et_pb_fullwidth_slider admin_label=”Fullwidth Slider” show_arrows=”on” show_pagination=”on” auto=”off” parallax=”off”][et_pb_slide heading=”διαλογισμό για την καρδιά” background_image=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/MC3_3979.jpg” background_color=”#ffffff” alignment=”center” background_layout=”dark”]

Μάθετε να διαλογίζεστε – Βήμα 3

[/et_pb_slide][/et_pb_fullwidth_slider][/et_pb_section][et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/MC5_6813.jpg” alt=”διαλογισμό για την καρδιά” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

διαλογισμό για την καρδιά

Η Καρδιά

Το επόμενο βήμα στην προσπάθειά σας να κατακτήσετε το αντικείμενο του διαλογισμού περιλαμβάνει το να μάθετε να διαλογίζεστε σε αυτό που ονομάζουμε κέντρο της  πνευματικής  καρδιάς . Τα πνευματικά συγγράμματα συχνά αναφέρονται στα chakras ή πνευματικά κέντρα  στο ανθρώπινο σώμα. Εν ολίγοις, η ενέργεια της ζωής από το σύμπαν ρέει μέσω τριών κύριων καναλιών  που ονομάζονται idα, pingala και sushumna. Στα σανσκριτικά αυτά τα κανάλια είναι γνωστά ως nadis και υπάρχουν μέσα  στο λεπτό φυσικό σώμα μας ως κανάλια της prana ή της ζωτικής δύναμης, που λειτουργεί στην αριστερή και δεξιά πλευρά του σώματος και στη μέση της σπονδυλικής στήλης. Τα τρία βασικά κανάλια συναντιούνται σε έξι διαφορετικά μέρη και  κάθε σημείο συνάντησης ονομάζεται chakra.Ένα έβδομο chakra υπάρχει στον εγκέφαλο. Στο βιβλίο του: Kundalini: The Mother Power,ο Sri Chinmoy παρέχει λεπτομερή και συναρπαστική περιγραφή για τα chakras και τις ασυνήθιστες  δυνατότητες και τις ποιότητες τους .

Το κέντρο της  καρδιάς ονομάζεται anahata  και είναι σαν ένα μεγάλο δωμάτιο σε ένα σπίτι, όπου βρίσκονται οι ιδιότητες της  υψηλότερης φύσης  μας .Η εσωτερική ειρήνη, η ενότητα με τους άλλους, η αγάπη και η συμπόνια, η σοφία, η διαίσθηση, η ευτυχία είναι επίσης αναπόσπαστες  ιδιότητες της καρδιάς και όσο  περισσότερο γινόμαστε επικεντρωμένοι στην καρδιά  παρά στο μυαλό, τόσο περισσότερο αυτές οι ιδιότητες θα μπούνε  στη ζωής μας.

” Η πνευματική καρδιά στεγάζει την Παγκόσμια συνείδηση και είναι απέραντη”, γράφει ο Sri Chinmoy. “Δεν μπορούμε ποτέ να αγγίξουμε τα σύνορα της, διότι η πνευματική καρδιά ενσαρκώνει το απέραντο σύμπαν που βλέπουμε και ταυτόχρονα  είναι μεγαλύτερη και ευρύτερη από αυτό. Τη στιγμή που θα ξεπεράσουμε το φράγμα του νου και θα μπούμε στην οικουμενική συνείδηση, θα δούμε τα πάντα ως ένα και αδιαχώριστο. Εκείνη τη στιγμή η Πραγματικότητα  τραγουδάει και χορεύει μέσα μας, και εμείς γινόμαστε η ίδια η πραγματικότητα. ”
Όπου το μυαλό είναι πάντα απασχολημένο, η καρδιά είναι η σιωπή και η ακινησία .Όπου ο νους κάνει ανάλυση και διχάζει, η καρδιά εναρμονίζει , ενώνει και αισθάνεται ενότητα με τα πάντα. Και όπου το μυαλό είναι διστακτικό και αμφιβάλλει, η καρδιά είναι ισχυρή, με αυτοπεποίθηση και ξέρει να κάνει το σωστό.

Η πνευματική καρδιά επίσης , είναι ο τόπος στην εσώτερή μας ύπαρξη, όπου βρίσκεται ο “εσωτερικός πιλότος » μας, η ψυχή. Έτσι, όσο πιο σιωπηλό μπορεί να γίνει το μυαλό τόσο πιο πολύ μπορούμε να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις προτροπές και στη σοφία της ψυχής μας, στον πραγματικό εαυτό μας . Ο δρόμος της καρδιάς δεν είναι ένα παράλογο άλμα σε τυφλή πίστη ή καπρίτσιο, μια παραίτηση από τη λογική, αλλά απλά η αναγνώριση ότι έχουμε μέσα μας άλλες ικανότητες της γνώσης και γνώση πέρα από το ίδιο το μυαλό.

Ο Sri Chinmoy συγκρίνει τα διάφορα μέρη της ύπαρξης μας -το φυσικό σώμα, το νου, τη ζωτικότητα, την καρδιά και την ψυχή – με τ’ αδέρφια σε μια οικογένεια. Πιστεύουμε ότι το μυαλό είναι ο μεγαλύτερος  αδελφός , αλλά δεν είναι. Η ψυχή είναι το γηραιότερο στέλεχος της οικογένειας και το μυαλό είναι ο ανήσυχος  και λιγότερο φωτισμένος  νεότερος αδελφός . Με τον καιρό ο νεότερος  αδελφός  αρχίζει να ακούει τα μεγάλα αδέλφια του, ο νους γίνεται πιο υπάκουος στην καρδιά. Το φως της ψυχής λειτουργεί πιο δυναμικά μέσω της καρδιάς και από εκεί σταδιακά μεταμορφώνει και φωτίζει το μυαλό επίσης. Έτσι, ο διαλογισμός  επιτρέπει να ξαναβρούμε τη δύναμη και την ομορφιά της πνευματικής  καρδιάς και της ψυχής στη ζωή μας και επαναφέρει την ισορροπία ανάμεσα στη διανοητική  και πνευματική όψη της ύπαρξής μας. Ο διαλογισμός  της καρδιάς  είναι η πύλη μέσα στην εσωτερική μας ζωή, όπου ο υπομονετικός ταξιδιώτης  θα βρει έναν νέο κόσμο του πλούτου. Η ανακάλυψή του θα αλλάξει βασικά τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Το Κέντρο της Καρδιάς

Στο βιβλίο του: Διαλογισμός: Η ανθρώπινη τελείωση στη Θεϊκή Ικανοποίηση, ο Sri Chinmoy γράφει: «Εάν μένετε στο δωμάτιο του μυαλού συνέχεια με την ελπίδα να το φωτίσετε από μέσα, θα χάσετε το χρόνο σας. Αν θέλω να ανάψω  ένα κερί , θα πρέπει να χρησιμοποιήσω μια φλόγα που είναι ήδη αναμμένη, ήδη φωτισμένη. Το δωμάτιο της  καρδιάς  ευτυχώς, είναι ήδη φωτισμένο. ”

“Το μυαλό χρειάζεται μια ανώτερη δύναμη να το κρατήσει ήσυχο. Αυτή η ανώτερη δύναμη είναι η δύναμη της ψυχής. Πρέπει να φέρετε στο προσκήνιο το φως της ψυχής  από το βάθος της  καρδιά σας. Όταν ξέρετε τι θέλετε και πού θα το βρείτε , το λογικό είναι να πάτε  στο συγκεκριμένο μέρος . Ας υποθέσουμε ότι έχετε την ευκαιρία να εργαστείτε σε δύο δουλειές. Στη μία θα κερδίσετε $ 200 και στην άλλη $ 500. Αν είστε συνετός ,δε θα σπαταλάτε το χρόνο σας στην πρώτη θέση “. “Όταν διαλογίζεστε  στην καρδιά, δε  θα πάρετε μόνο το ζήλο, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε την εκπλήρωση αυτού του ζήλου : την απέραντη ειρήνη, το φως και την ευτυχία της ψυχής “.

Θυμηθείτε αυτή τη βασική αρχή: όσο πιο σιωπηλό το μυαλό, τόσο περισσότερο μπορείτε να νιώσετε και να βιώσετε άμεσα τη συναίσθηση της ψυχής, σαν το άρωμα ενός εσωτερικού λουλουδιού. Και τότε όλα όσα έχετε κάνει, θα έχουν μέσα την ειλικρίνεια, την αλήθεια, τη δύναμη, τη γλυκύτητα και την ακεραιότητά  του υψηλότερου πραγματικού εαυτού σας . Ο διαλογισμός σάς απελευθερώνει από όλες τις μάσκες  και τις μεταμφιέσεις σας, για να εκφράσει τη μοναδικότητα της  πραγματικής  φύσης σας  σε κάθε στιγμή της ζωής σας.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/boy.jpg” alt=” άσκηση του διαλογισμού” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/MC1_1228.jpg” alt=” άσκηση του διαλογισμού” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

άσκηση του διαλογισμού: Οραματισμός  της  καρδιάς

Όταν αναπτύσσουμε έντονη εστίαση του νου και επικεντρώνουμε όλες τις σκέψεις σε ένα μοναδικό σημείο προσοχής, ο διαλογισμός γίνεται η επέκταση από το πεπερασμένο στο άπειρο και βιώνουμε μια αίσθηση απεραντοσύνης .Τα ρητορικά σχήματα που χρησιμοποιεί ο Sri Chinmoy για το διαλογισμό είναι γεμάτα με αναφορές σε  ουρανούς χωρίς ορίζοντα, στην ακινησία και τη σιωπή της ήρεμης  θάλασσας . Το μυαλό στο διαλογισμό είναι ένας ήρεμος ουρανός, η πνευματική καρδιά είναι ο απέραντος ωκεανός.

Αν θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να φαντάζεστε  την πνευματική καρδιά, ξεκινήστε οραματιζόμενοι μια μικρή τρύπα στο κέντρο του θώρακά σας – την chakra της καρδιάς . Φανταστείτε την ανάσα να ρέει κατευθείαν μέσα και έξω από αυτό το κέντρο. Ίσως με την πρακτική να αρχίσετε να νιώθετε μια αίσθηση ζεστασιάς εκεί.
Εάν το μυαλό σας είναι ανήσυχο και σας ενοχλεί, νιώστε την ποιότητα της αγνότητας στην καρδιά σας, την αίσθηση της ύπαρξης ενός ζωντανού ιερού στο βάθος της ύπαρξής  σας. Η “Αγνότητα” αποτελεί μια ισχυρή κεντρική ποιότητα στην πνευματική μας ζωή. Μας συνδέει με την ψυχή μας και με την ισχυρή ενέργεια διαλογισμού της καρδιάς μας και εκτοπίζει τα άσχημα πράγματα από το μυαλό, τα οποία διαφορετικά αιχμαλωτίζουν την προσοχή μας. Εάν επικαλείστε την αγνότητα ή σιωπηλά  επαναλαμβάνετε τη λέξη  «αγνότητα» και έχετε την αίσθηση της παρουσίας ενός εσωτερικού ιερού στην καρδιά σας, ο διαλογισμός θα έρθει πιο εύκολα.

* Καθισμένοι στον ειδικό χώρο σας για το  διαλογισμό προσπαθήστε να αισθανθείτε ότι  ολόκληρη η ύπαρξή σας  δεν είναι τίποτε άλλο παρά καρδιά. Αισθανθείτε ότι δεν είστε αυτό το σώμα, δεν είστε αυτός ο νους – είστε μόνο η καρδιά. Ή ως μια παραλλαγή αυτού, νιώστε ότι είστε μόνο η ψυχή. Όπως ένα μάντρα, επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας: «Είμαι η ψυχή, είμαι η ψυχή , είμαι η ψυχή». Αν βοηθάει, φανταστείτε την ψυχή στο κέντρο της καρδιάς ως  μια απλή εικόνα που σας εμπνέει, ένα ιδανικό – ένα μικρό σημείο φωτός, ένα λουλούδι, ένα όμορφο και ήσυχο παιδί, ένα μικρό yogi σε βαθύ διαλογισμό και γαλήνη. Χρησιμοποιήστε τη δική σας εικόνα ή ιδανικό για να αισθανθείτε και να φανταστείτε τη ψυχή σας.

* Τώρα, αφήστε την εικόνα να επεκτείνεται. Το φως της ψυχής σταδιακά γεμίζει την ύπαρξη σας. Το λουλούδι  ανοίγει, ώσπου να γίνετε ολόκληροι το άνθος, και το άρωμα του, που είναι το άρωμα της ψυχής, είναι παντού. Η ηρεμία και η αποκόλληση του yogi – εαυτού, αδιατάρακτη, ανενόχλητη από τις αισθήσεις, το μυαλό και  τους εγκόσμιους περισπασμούς, σας γεμίζει ολόκληρους με ειρήνη. Οραματισμοί αυτού του τύπου είναι χρήσιμοι στην καλλιέργεια  της αίσθησης του διαλογισμού, του ιερού και της πραγματικότητας  της  καρδιάς  και της  ψυχής .

* Ας επανεξετάσουμε  την εικόνα του λουλουδιού της καρδιάς και ας αναπτύξουμε αυτό το διαλογισμό για λίγο. Ο Sri Chinmoy συχνά παρομοιάζει την καρδιά με ένα λουλουδόκηπο και προτρέπει να αισθανόμαστε σαν ένα παιδί σε αυτήν την όαση ομορφιάς. Οραματιστείτε  ένα αγαπημένο λουλούδι βαθιά μέσα στην πνευματική καρδιά σας  που είναι  μισάνοιχτο. Μπορείτε να κοιτάξετε το λουλούδι στο ιερό σας για μερικά λεπτά παρατηρώντας το με  κάθε λεπτομέρεια. Στη συνέχεια, κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε το τώρα μέσα σας. Φανταστείτε ότι πέταλο με πέταλο το λουλούδι ανοίγει και ανθίζει. Μετά από μερικά λεπτά  αισθανθείτε πως  το λουλούδι έχει ανοίξει πλήρως. Το λουλούδι έχει γίνει η καρδιά σας, η καρδιά σας έχει γίνει ένα λουλούδι.

* Κρατήστε την εικόνα του λουλουδιού-καρδιά για μερικά λεπτά περισσότερο και  αισθανθείτε ότι το άρωμα του έχει διεισδύσει σε κάθε μέρος σας. Χρησιμοποιώντας την εικόνα ενός μοναδικού τριαντάφυλλου ο Sri Chinmoy γράφει: “Το σώμα σας δεν είναι πια εδώ. Από το κεφάλι  ως τα πόδια σας μπορείτε να νιώσετε το άρωμα του τριαντάφυλλου. Αν κοιτάξετε τα πόδια σας, μπορείτε αμέσως να έχετε την εμπειρία του αρώματος  ενός  τριαντάφυλλου. Εάν κοιτάξετε το γόνατο, θα νιώσετε το άρωμα  ενός  τριαντάφυλλου. Αν κοιτάξετε το χέρι σας, θα αισθανθείτε το άρωμα  ενός  τριαντάφυλλου. Παντού, η ομορφιά, το άρωμα και η αγνότητα του τριαντάφυλλου έχει διαποτίσει όλο το σώμα σας. Όταν νιώσετε πως  από το κεφάλι μέχρι τα πόδια σας έχετε γίνει μόνο η ομορφιά, το άρωμα, η αγνότητα και η χαρά του τριαντάφυλλου, τότε είστε έτοιμοι να τοποθετήσετε τον εαυτό σας στα πόδια του  Αγαπημένου Υπέρτατου σας. ”

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

να διαλογίζεται Μερικά Σχόλια:

* Είναι εξαιρετικά σημαντικό  να διαβάσουμε τα συγγράμματα των πνευματικών δασκαλών για το κέντρο της  καρδιάς. Πώς είναι δυνατόν μια τόσο ευρύτερη και ισχυρή πραγματικότητα, ένα τέτοιο κέντρο άπειρης  χωρητικότητας  και συνείδησης , να είναι τόσο  άγνωστο σε μας; Ο Sri Chinmoy αναφέρεται ξανά και ξανά στο anahata, το  chakra της καρδιάς , ως μεγαλύτερο από την οικουμενική συνείδηση, ένα μέρος όπου μπορείτε να απολαύσετε τη βαθύτατη χαρά της  ενότητας ,του οποίου η ισχύς μπορεί να εξουσιάζει το χώρο και το χρόνο και του οποίου η κυριαρχία  θα επιφέρει μια μέρα την εποχή  της αρμονίας και της ειρήνης στη γη. Αν διαλογίζεστε όλο και περισσότερο σε αυτό το κέντρο θα αρχίσετε σιγά-σιγά να νιώθετε  την ομορφιά της δικής σας καρδιάς από πρώτο χέρι. Περισσότερη ευγένεια, γνώση  για τα πάντα, περισσότερη χαρά στη ζωή, περισσότερη ειρήνη, περισσότερη αίσθηση ότι είμαστε όλοι ένα μέρος του άλλου. Λιγότερος εγωισμός, λιγότερο άγχος, λιγότερη μοναξιά.

* Ακεραιότητα, ευτυχία, αγάπη άνευ όρων, η απεραντοσύνη – αυτές είναι μερικές από τις ιδιότητες της  πνευματικής καρδιάς . Όπως και τα κύματα από μια πέτρα που έπεσε σε μια πισίνα, η δράση  αυτών που ζουν στην καρδιά εξαπλώνεται στον κόσμο στον οποίο ζουν, προσφέροντας  μόνο καλή θέληση, συμπάθεια, την ειρήνη και την ευχαρίστηση. Αυτό είναι το κλειδί για την παγκόσμια αρμονία:  η εγκαθίδρυση της ειρήνης της καρδιάς πρώτα στη δική μας ζωή και μετά η προσφορά της σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τον έναν η ειρήνη απλώνεται σε πολλούς. Αυτή είναι η ευθύνη μας. Η παγκόσμια ειρήνη ξεκινά με εσάς και εμένα!

* Ανοίγοντας  την πνευματική  καρδιά  και ακούγοντας την ανεπαίσθητη εσωτερική φωνή της, κάνοντας διαλογισμό για να τραφεί και να αναπτυχθεί η εσωτερική ζωή μας, παίρνοντας έμπνευση από άλλους αναζητητές, διαβάζοντας σχετικά με τη ζωή των μεγάλων πνευματικών δασκάλων, κάνοντας  σωματικές  ασκήσεις  για να αποκτήσει ζωντάνια, ζωτική δύναμη και δυναμισμό το σώμα  μπορούμε σταδιακά να εδραιώσουμε την κυριαρχία των υψηλότερων ιδιοτήτων μας και να κάνουμε ταχύτερη πρόοδο.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/040_MC1_0960.jpg” alt=”του διαλογισμού” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

άσκηση

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]