Διαλογισμός στην Εργασία

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Διαλογισμός στην Εργασία

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2008/08/work.jpg” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Βρίσκοντας χρόνο να διαλογιστείτε στη δουλειά, μπορεί να αποτελέσει πολύ ευεργετικό εργαλείο, για την εσωτερική σας γαλήνη, αλλά και την εξωτερική σας ικανοποίηση, κατά τη διάρκεια της μέρας. H ισορροπία, η υπομονή, αλλά και η διαίσθηση στη διαχείριση των αρνητικών και θετικών καταστάσεων, που προέρχονται απο το διαλογισμό, θα σας επιβραβεύσουν με πολλούς τρόπους. Μια πετυχημένη και τακτική άσκηση στο χώρο εργασίας σας, μπορεί να καθιερωθεί με λίγα βήματα.

Το πιο σημαντικό βήμα, στην αρχή, είναι να συνειδητοποιήσετε πως παίρνοντας χρόνο, έστω και 7 λεπτά, από την δουλειά σας, για να ασχοληθείτε με κάτι που φαινομενικά δε σχετίζεται με την εργασία σας, θα αποκομίσετε οφέλη για εσάς, αλλά και την αποδοτικότητα/παραγωγικότητά σας. Τα περισσότερα προβλήματα και προκλήσεις στη ζωή μας, συνεχίζουν να παραμένουν απλά γιατί πιανόμαστε σε ένα τρόπο σκέψης, που δεν αφήνει χώρο για ένα νέο και δημιουργικό τρόπο αντίληψης, αλλά και αντιμετώπισης των καταστάσεων. Η απλή πράξη του καθαρισμού του νου και η επίτευξη μιας βαθύτερης εσωτερικής επίγνωσης για ειρήνη, ηρεμία και έμπνευση μπορεί να διώξει κάθε αντι-παραγωγικό συναίσθημα, συνήθεια και σκέψεις, που οδηγούν στην ίδια σύγχυση ξανά και ξανά. Αντίθετα, η προσκόλληση της σκέψης σε κάποιο πρόβλημα θα σας οδηγήσει συχνά στο άγχος, την ανασφάλεια, την αυτο-αμφισβήτηση και σε έναν επαναλαμβανόμενο τρόπο σκέψης που έχει σαν αποτέλεσμα ένα κλειστό μυαλό. Κερδίζοντας ξανά τη διαύγεια και τη συγκέντρωση, μέσω του διαλογισμού, θα νιώσετε μια ενέργεια αναζωογόνησης, ώστε να ξεκινήσετε και πάλι τη μέρα της δουλειάς σας επιτρέποντας τον ενθουσιασμό, τον αυθορμητισμό και τη δημιουργηκότητα να εισέλθουν.

Κάνοντας ένα διάλειμμα, για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε το σώμα σας, την ώρα που διαλογίζεστε, μπορείτε να έχετε πολλά οφέλη και στην υγεία σας. Επιβραδύνοντας την αναπνοή, ο χτύπος της καρδιάς, αλλά και ο συνολικός ρυθμός του σώματος μειώνει το άγχος και έτσι δίνεται μια αίσθηση ευεξίας. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως με τη μείωση του άγχους, μέσω του διαλογισμού, επιτυγχάνεται η άμεση ανακούφιση πολλών χρόνιων πόνων και τραυματισμών.

Το πιο σημαντικό , όμως, απο όλα είναι πως ξανανιώνει μέσα μας το φως και η αισιοδοξία. Η συμβολή μας στην εργασία μας γίνεται η εκδήλωση του ποιοί είμαστε. Όταν η προσφορά μας στον εξωτερικό κόσμο γίνεται απο μια εμπνευσμένη, ανώτερη, εσωτερική συνειδητότητα, τότε δημιουργούμε γύρω μας έναν κόσμο πιο αρμονικό. Αυτό γίνεται φανερό μέσα από την αποτελεσματικότητα, αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά και στάση μας στο χώρο εργασίας. Αυξάνεται η ενέργεια, ο ενθουσιασμός,η διαισθητική ενόραση,η δημιουργική επίλυση προβλημάτων, υπομονή, ισορροπία, αυτοπεποίθηση και η ικανότητα να τα βλέπετε όλα απο ένα ψηλότερο σημείο υπεροχής, όπου τα πάντα εκτυλίσσονται φυσιολογικά, μέσω του διαλογισμού.

Οπότε, πού, πότε, πώς και για πόση ώρα διαλογίζεται κάποιος στη δουλειά;

Υπάρχουν τρεις βασικές επιλογές, για το μέρος του διαλογισμού. Η πρώτη είναι το γραφείο σας. Αν είναι δυνατό, τοποθετήστε μια εικόνα απο κάτι που σας δίνει μια αίσθηση γαλήνης ή σας εμπνέει. Μη χρησιμοποιείτε μια εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή σας, αλλά μια πραγματική φωτογραφία φυσικού τοπίου ή κάποιας πνευματικής φιγούρας που σας εμπνέει. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει, αν έχετε κάποιο λουλούδι σε ένα ποτηράκι ή σε ένα μικρό βάζο. Κρατήστε αυτήν την περιοχή του γραφείου σας μόνο για αυτό το μικρό ναό διαλογισμού. Μια όμορφη ενέργεια θα γεμίσει αυτή τη μικρή περιοχή. Μπορείτε επίσης να βρείτε κάποιο απομονωμένο σημείο, στο χώρο εργασςας σας, όπου μπορείτε να κάτσετε μόνοι και ανενόχλητοι για κάποιο προβλεπόμενο χρόνο. Ένα άδειο δωμάτιο συναντήσεων, ένας αποθηκευτικός χώρος, κάποιο μπαλκόνι ή οροφή, μπορούν να αποτελέσουν το τέλειο μέρος να τρυπώσετε για τον διαλογισμό σας. Αν είσαστε αρκετά τυχεροί να εργάζεστε κοντά στη φύση, όπως σε κάποιο πάρκο ή κάπου με όμορφη θέα, τότε το να πάρετε λίγο περισσότερο χρόνο για να περπατήσετε σε κάποιο ιδιαίτερο απομονωμένο σημείο, μπορεί να σας επιβραβεύσει!

Ξεκινήστε το διαλογισμό σας συγκεντρωμένοι, για να εστιάσετε και καθαρίσετε το νου σας. Ακόμα και αν έχετε μονάχα λίγα λεπτά στη διάθεσή σας, είναι σημαντικό να ησυχάσετε πρώτα τις σκέψεις της δουλειάς και να απελευθερώσετε κάθε ένταση που τη συνοδεύει. Αυτό μπορεί να επιτευχθει εαν εστιάσετε στο ρυθμό της αναπνοής σας και ξεκινήσετε να τον επιβραδύνετε, απελευθερώνοντας με την εκπνοή κάθε προσκόλληση σε σκέψεις και στη συνέχεια εισπέοντας με διαύγεια. Μια άλλη τεχνική είναι να επαναλαμβάνετε ενδόμυχα μια ποιότητα που σας εμπνέει, όπως η ειρήνη, η αγάπη ή το φως και να οραματίζεστε με δύναμη αυτήν την ποιότητα να εισέρχεται μέσα σας και να διαπερνά όλη σας την ύπαρξη. Εαν έχετε κάτι απλό και όμορφο να κοιτάξετε, όπως ένα λουλούδι, ποτάμι, λίμνη ή τη θάλασσα διαλέξτε μια μικρή πτυχή του και εισέλθετε σε αυτό το κομμάτι που ανήκει στα δημιουργήματα της φύσης, γίνετε ένα με την ενέργεια της ζωής που φέρει.

Φέρτε την προσοχή του νου σας σε μια απλή άσκηση ή σκέψη για 30 δευτερόλεπτα με ένα λεπτό. Μην ανησυχείτε αν το μυαλό σας συνήθως ακολουθεί κάποια άλλη πορεία, απλά επικεντρωθείτε και πάλι στο σημείο που ήσασταν για να μπορέσετε να διατηρήσετε αυτή τη συγκέντρωση για λίγο περισσότερο και λίγο βαθύτερα. Μπορούμε πραγματικά να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας με την εξάσκηση , κάνοντάς την μια χρήσιμη ικανότητα για να χρησιμοποιούμε στους εσωτερικούς μας διαλογισμούς και να πετυχαίνουμε τους εξωτερικούς μας στόχους. Για να εισέλθετε σε κατάσταση διαλογισμού βεβαιωθείτε πως κάθεστε ίσια και είτε έχετε τα μάτια σας κλειστά, είτε κοιτάτε μια εικόνα επιλογής σας ή την ομορφιά της φύσης. Ακόμα και αν τα μάτια σας είναι κλειστά, εάν κάθεστε ίσια, τότε κανένας δε θα νομίσει πως κοιμάστε και συνήθως θα σεβαστεί την εσωτερική σας εστίαση. Τοποθετήστε τη συγκέντρωσή σας στη μέση του στήθους σας, όπου βρίσκεται το πνευματικό κέντρο της καρδιάς σας. Φανταστείτε ένα ζεστό χρυσό φως ή το αγαπημένο σας λουλούδι σιγά-σιγά να επεκτείνεται μέσα σας. Βυθίστε εντελώς τη συνειδητότητά σας σε αυτήν την όμορφη ενέργεια σαν να κάθεστε εσείς οι ίδιοι μέσα στην καρδιά σας. Επιτρέψτε σε αυτήν την αρμονική, γαλήνια ενέργεια που βρίσκεται στο κέντρο και προέρχεται μέσα απο την ύπαρξής σας, να βυθιστεί τελικά σε ολόκληρο το σώμα και την συνείδηση σας. Τέλος, επιτρέψτε σε αυτό το όμορφο φως και την αρμονία να διαπεράσουν ολόκληρο το χώρο εργασίας σας, καλλιεργώντας την ειρήνη, την αρμονία και την ενότητα σας.Υπάρχουν πολλοί άλλοι οραματισμοί που μπορείτε να κάνετε, που διαρκούν μόνο μερικά λεπτά. Κάθε εβδομάδα στα δωρεάν μαθήματα διαλογισμού μας εξηγούμε και εφαρμόζουμε μια σειρά από αυτά. Παρακαλούμε ελάτε μαζί μας και βρείτε αυτά που λειτουργούν καλύτερα για σας.

Ίσως να μην έχετε την ελευθερία να επιλέξετε πότε μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα για να διαλογιστείτε. Τότε, σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να αφιερώσετε κάποιο χρόνο για διαλογισμό στο πρώτο μέρος του προγραμματισμένου διαλείμματός σας, για και να βεβαιωθείτε ότι δεν πιέζεστε ή αναγκάζεστε να το παρακάμψετε εντελώς. Εάν το πρόγραμμά σας είναι πιο απλό, στη συνέχεια βρείτε ένα τακτικό σημείο κατά τη διάρκεια του πρωινού, όπου έχετε αρκετή ενέργεια για να επικεντρωθείτε και να μείνετε ξύπνιοι. Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε τα οφέλη από το διαλογισμό σας για περισσότερη γαλήνη και ισορροπία όλη την ημέρα. Η λίγο πριν την καθορισμένη ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος είναι επίσης μια πολύ ισχυρή ώρα για να διαλογιστείτε. Αυτή τη στιγμή με τον διαλογισμό μπορεί να αναπτυχθεί αυτοπεποίθηση, δυναμική ενέργεια, και πιο έντονη εστίαση.

Αν είστε εμπνευσμένοι και επικεντρωμένοι στη συνέχεια πέντε με επτά λεπτά μπορεί να είναι αρκετός χρόνος για να διαλογιστείτε στο χώρο εργασίας. Εάν έχετε την πολυτέλεια να διαρκέσει περισσότερο τόσο το καλύτερο, αλλά βεβαιωθείτε ότι οι εργασίες που σχετίζονται με τις σκέψεις να μην παρεισφρήσουν και να μην διακυβεύεται η ποιότητα του διαλογισμού σας. Είναι πάντα μια καλή συνήθεια, αφού τελειώσετε, να συλλογιστείτε για ένα με δύο λεπτά και να επιτρέψετε στη συνέχεια τα οφέλη του διαλογισμού να βυθιστούν μέσα σας πριν επιστρέψετε βιαστικά πίσω στις εργασίες σας.

Κάνοντας πράξη την εξάσκηση διαλογισμού στην εργασία, δεν ωφελείστε μόνο εσείς, αλλά όλοι στο χώρο εργασίας σας, πραγματικά προσφέρει μια σπίθα φωτός. Η συνέπεια είναι σημαντική δίνοντάς σας τη δυνατότητα να προοδεύσετε πηγαίνοντας βαθύτερα μέσα σας και τελικά αποκαλύπτοντας και εκδηλώνοντας αυτό το φως σε ό, τι δουλειά και αν κάνετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν παραμείνει σε αυτό, τελικά βρίσκουν τον διαλογισμό στην εργασία σαν μια από τις πιο ικανοποιητικές ώρες της ημέρας.

“Αυτός μόνο εργάζεται και εργάζεται.

Εκείνη μόνο διαλογίζεται και διαλογίζεται.

Αλλά μόνο η ζωή και των δύο

Εργασίας και διαλογισμού

Μπορεί να ελπίζει να επιτύχει

Έναν κόσμο σε τέλεια αρμονία. “

Sri Chinmoy, Twenty-Seven Thousand Aspiration-Plants, Part 96

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]