Τι είναι διαλογισμός

Updated

 

Σχετικά με τον Διαλογισμό

Γεννηθήκαμε με απεριόριστες δυνατότητες και με μια βαθιά εσωτερική γνώση της αλήθειας, αλλά η ζωή θα είναι χωρίς νόημα αν δεν εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της αυτο-ανακάλυψης. Ο καθένας από εμάς έχει τα θεϊκά-δωρισμένα χαρίσματα για να καταφέρει κάτι το μοναδικό πάνω στη γη. Πρόκειται για την ανακάλυψη του δυναμικού μας, για την αναζήτηση αυτής  της σοφίας και για την αναζήτηση του αληθινού σκοπού της ζωής που της δίνει ένα υψηλότερο νόημα.

Ο διαλογισμός είναι η πρακτική, ολιστική ανακάλυψη του εαυτού μας, μια τεχνική να ηρεμήσουμε το μυαλό και για να ανοίξουμε την πνευματική μας καρδιά. Με μια στάση  προσοχής, συμπόνιας, αναζήτησης και αγάπης μαθαίνουμε για έναν βαθύτερο στόχο. Στη συνέχεια, από την διδασκαλία και τα  μαθήματα της ζωής , θα μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτά τα δώρα ανιδιοτελώς για την πρόοδο όλης της δημιουργίας.

Μερικοί από τους λογούς για να διαλογιστείτε …

Βελτίωση της σωματικής υγειάς 

Το άγχος, η ένταση και τα αρνητικά συναισθήματα σιωπηλά διαβρώνουν τη δύναμη της ζωής μας. Μέσα από τον διαλογισμό μειώνουμε αυτές τις αρνητικές επιρροές και βιώνουμε βαθιές θετικές συνέπειες για την υγειά μας, μια αύξηση της ζωτικότητας και μια μεγαλύτερη αίσθηση γενικής ευημερίας.

Χαρούμενη ζωή 

Έχουμε την τάση να ψάχνουμε την ευτυχία έξω από τον εαυτό μας, σε αυτά που κατέχουμε και σε αυτούς με τους οποίους είμαστε, αλλά ο διαλογισμός μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι η πραγματική και διαρκής ευτυχία είναι μια εμπειρία η οποία ρέει από μέσα και υπάρχει ανεξάρτητα από τις εξωτερικές μας συνθήκες.

 Πνευματική ανάπτυξη

Στον πυρήνα της ύπαρξής μας βρίσκεται σπουδαία  ομορφιά, σοφία και τέρψη. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ο δικός μας υψηλότερος εαυτός. Μέσω του διαλογισμού θα  ξαναβρεθούν οι απεριόριστες δυνατότητές μας και η έμφυτη πνευματικότητά μας, και αυτός ο εσωτερικός πλούτος θα γίνει δικός μας, για χρήση στην καθημερινή ζωή. 

Η εσωτερική ειρήνη φέρνει την εξωτερική ειρήνη

Όλα αρχίζουν από μέσα!  Όπως θα αναπτύξουμε περισσότερη εσωτερική ειρήνη με την εξάσκηση του διαλογισμού, έτσι και η εξωτερική μας ζωή θα γίνει πιο ειρηνική. Θα  αρχίζουν να συμβαίνουν μικρά πράγματα στην εξωτερική μας ζωή, ως αποτέλεσμα της  επέκτασης της εσωτερικής  μας ζωή: προβλήματα καταρρίπτονται ή επιλύονται ευκολότερα· οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους γίνονται πιο ενδιαφέρουσες· και αναπτύσσουμε νέες και μεγαλύτερες εξωτερικές ικανότητες .

 

 

Ο Ατάραχος νους

by Sri Chinmoy

Όταν διαλογιζόμαστε, αυτό που πραγματικά κάνουμε είναι να μπαίνουμε σε ένα κενό, ήρεμο, γαλήνιο, σιωπηλό μυαλό. Πηγαίνουμε βαθιά μέσα μας και πλησιάζουμε την αληθινή ύπαρξή μας, που είναι η ψυχή μας.

Όταν ζούμε στην ψυχή, έχουμε την αίσθηση ότι πραγματικά διαλογιζόμαστε αυθόρμητα. Εκείνη τη στιγμή, βλέπουμε ότι η εσωτερική ύπαρξή μας είναι γεμάτη με ειρήνη και ηρεμία.
Η ένταση βρίσκεται στο μυαλό, πουθενά αλλού. Η ένταση φεύγει μακριά σε μεγάλο βαθμό, αν μπορείτε να εισπνέετε και να εκπνέετε πολύ αργά. Αν μπορείτε να φανταστείτε ότι σας παίρνει ένα ολόκληρο λεπτό για την εισπνοή και άλλο ένα ολόκληρο λεπτό για την εκπνοή, ακόμη αν και στην πραγματικότητα δεν είναι αλήθεια ότι σας παίρνει τόσο πολύ, τότε η έντασή σας πρόκειται να φύγει.

Η ειρήνη που προέρχεται
Από το εσωτερικό ξύπνημα
Είναι η αιώνια ειρήνη.

Χωρίς ορίζοντα είναι η εσωτερική μας ειρήνη.
Όπως και ο απέραντος ουρανός,
Περιλαμβάνει τα πάντα.

Απεριόριστος Ουρανός, Απέραντη Θάλασσα

by Sri Chinmoy
Ο διαλογισμός είναι σα να πηγαίνουμε στο βυθό της θάλασσας όπου τα πάντα είναι ήρεμα και γαλήνια. Στην επιφάνεια ίσως υπάρχει μεγάλο πλήθος κυμάτων, αλλά μέσα η θάλασσα δεν επηρεάζεται . Στα μεγαλύτερα βάθη της η θάλασσα είναι όλο σιωπή. Όταν αρχίσουμε το διαλογισμό, πρώτα πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στη δική μας ύπαρξη, στην αληθινή μας ύπαρξη, δηλαδή στο βυθό της θάλασσας. Τότε όταν τα κύματα έρχονται από τον εξωτερικό κόσμο, εμείς δεν επηρεαζόμαστε. Ο φόβος, η αμφιβολία, η ανησυχία και όλες οι γήινες αναστατώσεις θα φύγουν μακριά, επειδή μέσα μας υπάρχει σταθερή ειρήνη.
Οι σκέψεις δε μπορούν να μας αγγίξουν, γιατί το μυαλό μας είναι όλο ειρήνη, όλο σιωπή, όλο ενότητα. Όπως τα ψάρια στη θάλασσα, που πηδούν και κολυμπούν, αλλά δεν αφήνουν σημάδια. Σαν τα πουλιά που πετούν στον ουρανό και δεν αφήνουν ίχνη πίσω τους. Έτσι, όταν είμαστε στον υψηλότερο διαλογισμό μας, νιώθουμε ότι είμαστε η θάλασσα και τα πλάσματα της θάλασσας δε μπορούν να μας επηρεάσουν. Νιώθουμε ότι είμαστε ο ουρανός, και όλα τα πουλιά που πετούν δε μπορούν να μας επηρεάσουν. Το μυαλό μας είναι ο ουρανός και η καρδιά μας είναι η απέραντη θάλασσα.