Διαλογισμός για αρχάριους

[et_pb_section fullwidth=”off”][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2016/01/SICILY_2015-16-–-062.jpg” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

“Από όλα τα φάρμακα

Στην εσωτερική ζωή,

Ένα χαμόγελο είναι μακράν

Το καλύτερο φάρμακο ».

-Sri Chinmoy-

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/DSC_7112.jpg” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

“O Θεός ποτέ δε με θελει να πανηγυρίζω

Το ταξίδι μου είναι κοντά

Με θέλει μονάχα να χαίρομαι

Το ταξίδι μου είναι συνεχής εαυτο-υπέρβαση

-Sri Chinmoy-

soul-bird-22-8-2003-sri-chinmoy-500x444

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάθε μέρα υπάρχει

Μόνο ένα πράγμα να μάθω:

Πως να είμαι ειλικρινά ευτυχισμένος

-Sri Chinmoy-

 

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/Guru-painting.jpg” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2016/01/4.jpg” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

 Διαλογισμός

Ο Θεός δεν έχει χρόνο να δείξει απέχθεια στον άνθρωπο που δε διαλογίζεται,

Αλλά έχει απεριόριστο χρόνο να αγαπήσει και να λατρέψει

Τον άνθρωπο που, ολόψυχα, διαλογίζεται κάθε μέρα.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2008/08/20eae130-108b-41f7-b295-93d01b2b9db5.jpg” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Χρόνος

Ω, χρόνε, τραβάς το δρόμο σου.

Ο Θεός μου είναι το αιώνιό μου Τώρα.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/055.jpg” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2016/01/σάρωση0013.jpg” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

 Απάρνηση

Καμία απάρνηση δεν μπορεί να διαταχθεί.

Καμία απάρνηση δεν μπορεί να απαιτηθεί.

Η απάρνηση χρειάζεται να αναπτυχθεί εσωτερικά.

Η απάρνηση χρειάζεται να ρέει εξωτερικά.

Όταν ο άνθρωπος απαρνιέται τη ματαιότητα του σκότους της άγνοιας,

Ο Θεός τον αγγέλλει ως  Φως της Απεραντοσύνης.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/MC9_9715.jpg” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/joy.gif” url_new_window=”off” animation=”left” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Τα οφέλη του διαλογισμού

Η λίστα με τα οφέλη του διαλογισμού δεν έχει τέλος. Όποια και αν είναι η επιθυμία ή η ελπίδα, όποιος και αν είναι ο φόβος ή η ασθένεια, ο διαλογισμός μπορεί να οδηγήσει κάθε πρόθυμη καρδιά σε μια κατάσταση ανακούφισης, αλλά και παραπέρα, πολύ παραπέρα..

Γιατί Διαλογισμός;

Ζούμε σε μια νέα και ξεχωριστή εποχή. Σε μια χιλιετία με γρήγορο ρυθμό στις πόλεις, οθόνες, γρήγορες κουβέντες, διαφημίσεις, κλπ, πολλά για να ανταπεξέλθουν οι αισθήσεις μας. Μετά από μια ακόμα μέρα με μια φαινομενικά ατελείωτη αλυσίδα μικρών και μεγάλων συμβάντων προσπαθούμε να χαλαρώσουμε απλά βλέποντας κάτι στην τηλεόραση ή πηγαίνοτας κάπου έξω ή κάνοντας οτιδήποτε μας ηρεμεί ή απλά μας αποσπά την προσοχή από πράγματα και καταστάσεις που πιθανώς μας ενοχλούν.

Χρειαζόμαστε Κάτι Άλλο από τη Ζωή

Είναι εύκολο και συμβαίνει γρήγορα να ζούμε ζωές όπου δεν υπάρχει πραγματική αρμονία, εσωτερικά και εξωτερικά και η ανισορροπία αυτή οδηγεί πολλές φορές σε σωματικές ασθένειες, όπως πονοκεφάλους, κόπωση ή ακόμα χειρότερα. “Τι κάνεις;” “Καλά αλλά ανυπομονώ για το Σαββατοκύριακο”. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει για κάποια χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες, όμως αργά ή γρήγορα πολλοί άνθρωποι φτάνουν σε ένα σημείο όπου συνειδητοποιούν πως χρειάζονται κάτι διαφορετικό. Περισσότερο από κάτι ή λιγότερο από κάτι, είναι μια απροσδιόριστη ανάγκη για αλλαγή, για μερικούς πρόκειται μόνο για την εύρεση των τρόπων που θα τους ηρεμούν πιο συχνά και αποτελεσματικά.

Ψάχνοντας για Περισσότερη Εκπλήρωση στη ζωή

Για κάποιους είναι λίγο πιο σοβαρή η κατάσταση, βιώνουν τη ζωή τους σα να είναι ανεκπλήρωτη. “Είναι πραγματικά αυτό που ήθελα να κάνω;», «Είμαι πραγματικά αυτός που ήθελα να γίνω;”. Οι ερωτήσεις αυτές μπορούν να προκύψουν περισσότερο ως ένα συναίσθημα παρά ως πραγματικές σκέψεις, όμως σε κάθε περίπτωση εμείς αναρωτιόμαστε για έναν μονάχα λόγο. Η ειλικρίνεια και η ταπεινότητα που οδηγούν σε τέτοια ερωτήματα μπορούν να οδηγήσουν επιπλέον και στη θέληση και την ενίσχυσή της.

Το Ξεκίνημα

Η θέληση και η ανοικτότητα, μας ετοιμάζουν για να διαλογιστούμε, στη συνέχεια, αυτό που χρειάζεται να γίνει πρέπει να συμβεί από μέσα μας, κάτι το οποίο δεν είναι στο χέρι μας. Αναλογιζόμαστε τα μικρά οφέλη του διαλογισμού που στην πορεία εμπλουτίζουν τις ζωές μας και θα πρέπει να λαμβάνονται σαν αναγκαία εφαλτήρια: μια αυξανόμενη διαύγεια του νου και δύναμη συγκέντρωσης. Αυτά θα μας βοηθήσουν παρά πολύ στην απόδοσή μας στο χώρο εργασίας, τις σπουδές και τον αθλητισμό. Γινόμαστε πιο συγκεντρωμένοι και ακριβείς. Επίσης μας επιτρέπει να λέμε αυτά που αισθανόμαστε και πραγματικά εννοούμε. Επιπλέον, η αυξανόμενη διαύγεια και η δύναμη της συγκέντρωσης θα μας δώσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα μας βοηθήσουν με οποιαδήποτε συναισθηματική ανισορροπία ή τουλάχιστον θα μας βοηθήσουν να προσέξουμε και να παρατηρήσουμε τα πράγματα γύρω μας και μέσα μας, κάτι το οποίο αποτελεί εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Αυτό μας φέρνει στο επόμενο σκαλοπάτι, την εμπειρία του συνειδητού ανοίγματος της καρδιάς.

Η Αυγή του εσωτερικού κόσμου

Εδώ, η λίστα με τα οφέλη του διαλογισμού γίνεται πραγματικά ατελείωτη. Στη Hatha yoga πολλοί από εμάς αισθάνονται μια βαθύτερη αίσθηση χαλάρωσης. Ο διαλογισμός είναι ο πιο άμεσος τρόπος για κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θα περιέγραφαν μάλλον σαν ειρήνη. Αυτή η εσωτερική ειρήνη είναι απέραντη και ισχυρή και ταυτόχρονα ήπια και οικεία. Είναι βαθιά πραγμάτωση και πέρα από το καλό / κακό, το χρόνο ή άλλα θέματα που απασχολούν συνήθως το μυαλό μας. Αυτή η εμπειρία αποκαλύπτει μια τέτοια μεγαλειώδη εσωτερική ομορφιά που είναι το άνοιγμα των ματιών μας σε ό, τι είμαστε πραγματικά!

Ο Αληθινός Εαυτός

Είμαστε γεμάτοι από αυτό το όμορφο ύψος και το θείο βάθος. Τέλεια αποκομμένοι και όμως όλοι ενωμένοι με αγάπη, ειρήνη και χαρά. Από πάντα φέραμε αυτό το θεϊκό θησαυρό μέσα μας. Συνειδητοποιώντας αυτό μας κάνει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας με διαφορετικό τρόπο και μας επιτρέπει να προβάλουμε τις ζωές μας ως ευκαιρίες. Συνήθως οι άνθρωποι περιγράφουν την εμπειρία αυτή ως ένα ξύπνημα ή σαν την επιστροφή στο σπίτι. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με αυτή την εσωτερική ειρήνη ολόκληρη η ύπαρξή σας επηρεάζεται και εναρμονίζετε απο αυτήν. Αυτό είναι το σημαντικό σημείο: η εσωτερική διεύρυνση εναρμονίζεται.

Τα Οφέλη του Διαλογισμού στην Υγεία

Όταν επιτρέπουμε στην ειρήνη της εσωτερικής μας πραγματικότητας να αναπνεύσει και να διευρυνθεί τότε τελικά επηρεάζει και την εξωτερική μας πραγματικότητα. Μπορεί να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως ας πούμε, χρόνιο πόνο στο γόνατο. Αυτός ο πόνος είναι αναμφίβολα εκεί και βρίσκεται σε ξεκάθαρο μέρος του σώματος.

Σε ένα υψηλότερο διαλογιστικό στάδιο της συνείδησης μπορούμε να διαπιστώσουμε πως τα πάντα είναι μια μορφή ενέργειας. Εαν δεν ζούμε σε ισορροπία με την εσωτερική μας πραγματικότητα, τότε θα δημιουργηθεί ένταση και αυτή η ένταση εάν δεν δουλευτεί ενδόμυχα και έγκαιρα θα έχει ως αποτέλεσμα την έκφραση εξωτερικής έντασης, όπως για παράδειγμα ο πόνος στο φυσικό μας σώμα ή προβλήματα στη σχέση μας με τους άλλους, την εργασία μας κλπ.

Εφόσον υπάρχει κάποιος πόνος, εαν χρειαστεί φυσικά πρέπει να επισκεφτούμε κάποιο γιατρό ώστε να ελέγξουμε την κατάσταση, όμως κανένα φάρμακο δεν είναι πιο αποτελεσματικό απο το να βρούμε και να ανακαλύψουμε αυτήν την ανώτερη αρμονία μέσα μας έτσι ώστε να της επιτρέψουμε να επηρεάσει τη ζωή μας.

Η Εσωτερική Αρμονία Οδηγεί στην Εξωτερική Αρμονία

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η εσωτερική ειρήνη είναι μια εμπειρία που εναρμονίζει. Στο διαλογισμό, όταν οι καρδιές μας μεγαλώνουν και απλώνονται, ενωνόμαστε συνειδητά με την εσωτερική ειρήνη και της επιτρέπουμε υποδυνείδητα να μας επηρεάσει. Με αυτόν τον τρόπο η ανώτερη ενέργεια μπορεί να λειτουργήσει πάνω στις εντάσεις μας και έτσι, ακόμα και κάποιος χρόνιος πόνος στο γόνατο, μπορεί να ξεπεραστεί, ασθένειες μπορούν να εξαφανιστούν ¨μυστηριωδώς¨, όμως μερικές φορές παραμένουν και τότε είναι που πρέπει να προσπαθήσουμε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε απο αυτήν την κατάσταση και τι θέλει να μας πει. Πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί και ο διαλογισμός θα μας διδάξει το πως. Η εσωτερική αντίσταση, ακόμα και ενάντια στον πόνο του σώματος είναι μια μορφή έντασης και για αυτό το λόγο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά έρχεται ενάντια στην παραγωγικότητα. Γνωρίζουμε λίγο πολύ τη διαδικασία, εαν είναι συνδεδεμένη με κάποιο κυρίαρχο μέρος του εαυτού μας. Πέρα απο αυτό είναι κυρίως σαν μια αίσθηση ένός μεταμορφωτικού κύματος ενέργειας που φέρνει την αλλαγή προς το καλύτερο και πραγματικά σε πηγαίνει κάπου. Ο πνευματικός δάσκαλος Sri Chinmoy το ονομάζει «εαυτο-υπέρβαση το ταξίδι της ζωής».

 

Κοινωνικά Οφέλη του Διαλογισμού

Το να διαλογίζεσαι σημαίνει να πηγαίνεις εντός και να ακούς. Καθώς συνεχίζουμε τις διαλογιστικές μας προσπάθειες, παράλληλα εξασκούμε την ικανότητά μας να κατευνάζουμε τον προσωπικό τρόπο σκέψης μας και να ακούμε, με ανοιχτό μυαλό, αυτά που μας λέει η καρδιά μας. Είμαστε πιο δεκτικοί για όλα τα μεγαλύτερα και μικρότερα μηνύματα που μας φέρνει η καρδιά μας, είναι η ομορφιά του να καλωσορίζουμε την ίδια μας τη διαίσθηση. Ακούγοντας τη διαίσθησή μας, δίνουμε στη ζωή μας μια καινούρια ποιότητα, ένα άνευ προηγουμένου βάθος που μας διδάσκει να παρακάμπτουμε την αναγκαιότητα να ρωτάμε πάντα πρώτα το μυαλό, πριν κάνουμε το οτιδήποτε.

Η Καρδιά Πρώτα!

Περπατώντας στο μονοπάτι της καρδιάς μπορεί να μας φέρει σε ένα σημείο όπου κοιτάζουμε πίσω και μετά, ακόμα και διανοητικά, καταλαβαίνουμε πως αυτό το μονοπάτι ήταν και είναι τέλειο. Είναι παράδοξο όμως ακόμα και το μυαλό μας ή αν προτιμάτε ο νους μας, θα παραδεχτεί, εν καιρώ, πως μερικές φορές η επιλογή που δε φαίνεται και τόσο λογική, είναι τελικά η πιο λογική.

Το εσωτερικό με το εξωτερικό πάντα εμπνέονται μεταξύ τους, οπότε, όταν μαθαίνουμε να ηρεμούμε το μυαλό μας και να ακούμε ενδόμυχα τότε μαθαίνουμε και να ακούμε και προς τα έξω. Έτσι, αποκτάμε την ικανότητα να ακούμε πραγματικά τις λέξεις που κάποιος μας λέει και να αφουγκραζόμαστε τα πραγματικά αισθήματα που εκπέμπει. Αυτή είναι μια ικανότητα την οποία δε θα πρέπει να υποτιμάμε.

Δεν υπάρχει το «Εγώ» μέσα στο «Εμείς»

Σε ένα μεγάλο βαθμό, η αρμονία του κοινωνικού μας περιβάλλοντος βασίζεται στην τέχνη της επικοινωνίας. Ο τρόπος που βλέπουμε και μιλάμε, ο τρόπος που ακούμε και ερμηνεύουμε. Ένα απο τα πιο μεγάλα οφέλη του διαλογισμού, που ακολουθούν με φυσικό τρόπο, είναι πως ο νους που δημιουργεί γρήγορα εντυπώσεις και άμυνες ξεκινάει να επιβραδύνει και να αντικαθίσταται απο μια νέα διάθεση που χαρακτηρίζεται απο αποδοχή και παρατήρηση.

Η Δική μας Ανάταση είναι η Καλύτερη Έμπνευση για τους Άλλους

Οι άνθρωποι γύρω μας θα νιώσουν την προσέγγισή μας στη ζωή και θα εμπνευστούν απο αυτή. Θα νιώσουν πως δεν υπάρχει ανάγκη για τίποτε άλλο πέρα απο τη βελτίωση του εσωτερικού και συνεπώς εξωτερικού μας εαυτού και έτσι σε εμάς θα μπορέσουν να βρουν παραδείγματα ή ανθρ αμη της﷽﷽ορππαθοώπους που προσπαθούν. Για την ακρίβεια, μέσα απο τη διαλογιστική δύναμη της υπέρβασης των ορίων επιτρέπουμε στους εαυτούς μας, αλλά και στους γύρω μας να λάμψουν. Για αυτό το λόγο ο διαλογισμός μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά σε οικογενειακά θέματα, όπως και σε άλλες καταστάσεις ή τομείς όπου υπάρχει κάποια αναστάτωση.

Η Οπτική Απόδειξη της Ευτυχίας

Ακόμα ένα πράγμα: χαμογελάς περισσότερο! Η εμβάθυνση της ειλικρίνιας, της απλότητας και της εκτίμησης για τη ζωή δε θα μας αφήσουν άλλη επιλογή. Αυτό πιο εύκολα το παρατηρούν οι άνθρωποι γύρω μας, αλλά απο τη στιγμή που θα παρατηρήσεις πως οι γείτονές σου σου χαμογελούν περισσότερο, τότε συνειδητοποιείς πως κάτι μπορεί να τους έχει εμπνεύσει, σωστά? Για την ακρίβεια, υπάρχουν έμπειροι και σοφοί δάσκαλοι της Hatha Yoga, οι ποίοι λένε πως η καλύτερη στάση της Yoga, για την ενότητα του εξω με το μέσα μας, είναι αυτή που απλώνουμε, αλλά και σηκώνουμε της άκρες του στόματός μας

Δεν αυξάνεται μόνο η συχνότητα που χαμογελάμε, αλλά επίσης με τον καιρό, το άτομο που διαλογίζεται αποκτά ένα χαμόγελο που πηγάζει μέσα απο την εμπειρία μιας αυξανόμενα βαθυάς εσωτερηκής γαλήνης. Μπορεί να είναι «μονάχα» ένα χαμόγελο, όμως την ίδια στιγμή, είναι μια απόδειξη της συνειδητοποίησης πως η ζωή είναι όμορφη! Κάθε νέα ανακάλυψη του βάθους ή του ύψους που εμπεριέχεται στο διαλογισμό θα μας θα προσφέρει ένα όλο και πιο ολόψυχο χαμόγελο. Το χαμόγελο που πηγάζει απο την ψυχή μας μπορεί να παραμείνει ακόμα και στις δύσκολες μέρες. Όσο για τις μέρες που αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες, τότε τις υπερνικάμε ή κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Θα διαπιστώσουμε πως το χαμόγελο επανέρχεται πιο σύντομα απο ότι πριν.

Τέλος, τα οφέλη του διαλογισμού είναι τόσα πολλά, που δεν μπορούν να εξηγηθούν, αλλά μπορούν να διαπιστωθούν μέσω της εμπειρίας. Βρίσκονται εκεί, πάντα να μας περιμένουν…

Ενα παλιό Ζεν ρητό:

«Να είσαι πλατύς και ανοιχτός, όπως ο ουρανός

Εσύ είσαι ο τρόπος»

Mε εκτίμηση

Lucas Szeles

 

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fullwidth=”on”][et_pb_fullwidth_slider admin_label=”πατήστε εδώ ” show_arrows=”on” show_pagination=”on” auto=”off” parallax=”off”][et_pb_slide heading=”Αν θέλετε να μάθετε για τα επόμενα μαθήματα μας ” button_text=”πατήστε εδώ ” background_color=”#ffffff” alignment=”center” background_layout=”dark” background_image=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/Portugal_Albufeira-_-031.jpg” /][/et_pb_fullwidth_slider][/et_pb_section]