Μια Γρήγορη Άσκηση Διαλογισμού για τη Νευρικότητα

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Μια Γρήγορη Άσκηση Διαλογισμού για τη Νευρικότητα

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2016/02/breath.jpg” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Η εμπειρία του να είσαι νευρικός! 

Γνωρίζουμε όλοι την εμπειρία της νευρικότητας, σε κάποια στιγμή όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να φέρουν νευρικότητα στο προσκήνιο, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων ομιλιών, της παρουσίασης μπροστά σε κοινό, ο ανταγωνισμός, η γνωριμία με νέους ανθρώπους, η σύγκρουσης με φίλους ή συνεργάτες, η συνομιλία με το αφεντικό ή για πολλούς το να δοκιμάσουν απλά κάτι καινούριο. Όταν αυτες οι στιγμές πλησιάζουν υπάρχει ένα μέρος του εαυτού μας που θέλει πραγματικά να τα πάει καλά και να μιλήσει τέλεια για να βγάλει εις πέρας αυτό που έχει να κάνει, όμως η νευρικότητα πολύ συχνά μπαίνει στη μέση και παγώνει τη σκέψη μας, θαμπώνει τη διαύγειά μας και μας κάνει αδέξιους, αμήχανους και αναποτελεσματικούς.

Ο Sri Chinmoyπροσεγγίζει τη λύση στη νευρικότητα με τον πιο απλό και καθαρό τρόπο:

Η Μόνη Λύση

Η μόνη λύση στη νευρικότητά σου

Βρίσκεται μέσα στης καρδιάς σου το τραγούδι της ενότητας,

Και αυτό το τραγούδι της ενότητας

Ακολουθάται αμέσως

Απο της ζωής σου το χορό της πληρότητας*

Η Δύναμη Της Πληρότητας

Η νευρικότητα είναι συχνή

Ο φόβος του καινούριου.

Το καινούριο είναι συχνό

Ο πολλαπλασιασμός της δύναμης της πληρότητας* 

Το κλειδί για να υπερβαίνεις το νευρικό και να βιώνεις «Της ζωής το χορό της πληρότητας» που βρίσκεται μέσα στης καρδιάς σου την ενότητα και τη συνειδητοποίηση πως το καινούριο είναι κάτι το υγειές, που φέρνει μπροστά τη δύναμη της πληρότητας. Όχι μόνο θέλουμε να δράσουμε με δύναμη και αυτοπεποίθηση, αλλά και οι καρδιές και το μυαλό του κοινού μας  να το βιώσει αυτό μαζί μας.

Εάν αυτό που έχουμε να προσφέρουμε πηγάζει από τα βαθύτερα και τα πιο φωτισμένα κομμάτια της ύπαρξής μας, οι άνθρωποι γύρω μας θα ανταποκριθούν προσφέροντας τη δική τους εσωτερική ενθάρρυνση και ενότητα.

Καθαρίστε και συγκεντρώστε το νου

Το να σκέφτεστε συνέχεια τις ερχόμενες προκλήσεις δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να κυριέψετε τη νευρικότητά σας. Για να φέρετε γρήγορα και δυναμικά τη διαύγεια και τη συγκέντρωση στις νευρικές σας σκέψεις και τη ζωτική σας ενέργεια, μόνο για λίγα λεπτά συγκεντρωθείτε συγκεκριμένα στην αναπνοή σας.

Συνήθως, όταν είμαστε νευρικοί η αναπνοή μας είναι γρήγορη, έντονη και επιφανειακή, ό﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ρο. ρυθμική και διαρκε οι καρδιn poll;ew όμως όταν είμαστε σίγουροι και χαλαροί, τότε είναι βαθύτερη, ρυθμική και διαρκεί περισσότερο. Απλά, παίρνοντας μια πιο μακριά, βαθιά και ρυθμική αναπνοή η συνείδησή μας θα ακολουθήσει και θα ταιριάξει με την αναπνοή. Όταν ανέρχονται οι σκέψεις εκπνεύστε τες απο την επίγνωσή σας και μετά συγκεντρωθείτε ακόμα πιο βαθιά στην αναπνοή σας. Όταν θα έχετε ηρεμήσει την αναπνοή σας, τότε σε κάθε σας εισπνοή χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας για να τραβήξετε μέσα στην καρδιά σας την ειρήνη, την ηρεμία, την αρμονία και ένα βαθύ συναίσθημα ενότητας με το θεϊκό που βρίσκεται στα πάντα γύρω σας. Καθιερώστε της «καρδιάς σας το τραγούδι της ενότητας»με το υψηλότερο, πιο δεκτικό κομμάτι του περιβάλλοντός σας. Με την εκπνοή σας χαλαρώστε και απελευθερώστε τη νευρικότητα, την ένταση και την αγωνία απελευθερώνοντας τον εαυτό σας απο κάθε παρεμπόδιση της ειρήνης που εισέρχεται μέσα σας.

Μερικές φορές μπορεί να σας βοηθήσει να φανταστείτε κάτη απτό να εισπνέεται μυρωδιά  ενός λουλουδιού, τη μυρωδιά ενός πευκόδασους ή τη δροσιά των κυμάτων. Ταυτιστείτε με τις ποιότητες αυτών των πραγμάτων ή ποιότητες όπως η αγνότητα, η απλότητα, η ησυχία ή η απεραντοσύνη και επιτρέψτε τους να εισέλθουν στην καρδιά σας.

Αυτοπεποίθηση στην πληρότητα της απειρίας

Τέλος, ταυτιστείτε με την πληρότητα και τη δύναμη του να δημιουργείτε και να προσφέρετε κάτι καινούριο. Όταν θα έχετε πετύχει μια αίσθηση ηρεμίας και διαύγειας, μέσω της συγκέντρωσής σας στην αναπνοή, τότε διαισθητικά αποκτάται μια βαθύτερη αίσθηση της αλήθειας που θέλετε να προσδες﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ ιο ανιαρό θέμα ή επι΄κε το θε:n poll;ew φέρετε. Αυτή είναι η θετική έκφραση και προσφορά σας στον κόσμο. Οτιδήποτε, απο το πιο κοινότυπο θέμα ή επίτευγμα μέχρι το πιο μεγαλειώδες προσφέρει κάτι για όλους απο το οποίο θα μπορούν να μάθουν και να αναπτύξουν. Χρησιμοποιείστε αυτό το νέο συναίσθημα ισορροπίας και γαλήνης που ανακαλύψατε, για να οδηγήσει τις πράξεις σας, ώστε να φέρουν στο προσκήνιο τη διαίσθησή σας και να της επιτραπεί να οδηγήσει μια νέα ή σημαντική πρόκληση.

 

Επέτρεψε σε κάθε νέα ή απαιτητική κατάσταση να γίνει μια ευκαιρία να διευρύνετε την ενότητα της καρδιάς σαςκαι της ζωής σας την πληρότητα.

 

Η Ισχυρή σου Νευρικότητα

Η γενναία σου αποφασιστηκότητα

Ίσως να σου επιτρέψει να κυριαρχίσεις, ίσως και όχι

Την ισχυρή σου νευρικότητα,

Αλλά η ολόψυχή σου ενότητα

Με το Θεό τη δημιουργία

Θα σου επιτρέψει αδιαμφισβήτητα να κυριαρχίσεις

Την ανυπολόγιστα βασανιστική νευρικότητά σου*

*Sri Chinmoy, Ten Thousand Flower-Flames

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]