Χτίζοντας την Πρακτική του Διαλογισμού Σου

 

Χτίζοντας την Πρακτική του Διαλογισμού Σου

 

Υπάρχει μονάχα ένας τρόπος να γίνετε καλύτεροι στο διαλογισμό και να λάβετε τα περισσότερα από τα οφέλη. Αυτός είναι η συχνή καθώς επίσης και ακριβής πρακτική, δεν υπάρχουν συντομεύσεις.

Εδώ βρίσκονται μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μια καθημερινή πρακτική μέσα στην πολυάσχολη ζωή σας.

Διαλέξτε κάποια κατάλληλη ώρα-το πρώτο πράγμα το πρωί- όπου μπορείτε να διαθέσετε 15 λεπτά, για να ηρεμήσετε και να ησυχάσετε. Να είσαστε ρεαλιστές, διαλέξτε κάποια ώρα που θα μπορέσετε πραγματικά να σηκωθείτε και να κάνετε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, καθημερινά, ακόμα και τις Κυριακές.

Δημιουργήστε έναν όμορφο χώρο όπου θα κάνετε το διαλογισμό σας. Τοποθετήστε λουλούδια και κεριά. Τοποθετήστε επίσης κάποιες φωτογραφίες με φυσικά τοπία, κάτι ευρύ, απέραντο και όμορφο ή κάποιο πνευματικό δάσκαλο. Φυλάξτε σε εύκολη πρόσβαση βιβλία που σας εμπνέουν ή έχουν πνευματικό περιεχόμενο.Εγκαταστήστε κάποιο σύστημα μουσικής, όπου θα μπορείτε να παίζετε πνευματική μουσική. Δημιουργήστε ένα μικρό ιερό, όπου θα θέλετε να περνάτε χρόνο. Χρησιμοποιείστε αυτό το χώρο μόνο για διαλογισμό, πνευματικό διάβασμα και δημιουργική σκέψη.

Βεβαιωθείτε ότι τα σώμα σας είναι καθαρό ή τουλάχιστον πλύνετε το πρόσωπό σας για να φρεσκαριστείτε και φορέστε καθαρά, φωτεινά και άνετα ρούχα, για το διαλογισμό.

Αυτά τα σημαντικά τρία βήματα θα σας παρέχουν ένα περιβάλλον που θα συμβάλλει σε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εσωτερική εμπειρία. Παρακάτω θα βρείτε μια πρωινή ρουτίνα. Το να πηγαίνετε σε ομαδικό διαλογισμό και η ανάγνωση πνευματικών βιβλίων θα σας δώσουν κάποιες επιπλέον τεχνικές για να εφαρμόσετε στην αρχή, καθώς θα ξεκινάτε να μαθαίνετε να ησυχάζετε το μυαλό σας και να διαλογίζεστε με την καρδιά.

Άσκηση:

  • Κλείστε απαλά τα μάτια σας. Συγκεντρώστε όλη σας την προσοχή στην αναπνοή σας. Παρατηρείστε εάν είναι βαθιά, γρήγορη και επιπόλαιη ή αργή και ήρεμη;
  • Ξεκινήστε να επιβραδύνετε την αναπνοή σας. Δουλέψτε ώστε να γεμίζετε και να αδιάζετε ολόκληρα τα πνευμόνια σας. Εστιάστε στο γέμισμα των χαμηλών/κάτω πνευμόνων με το φούσκωμα της κοιλιάς σας. Μετά γεμίστε τα πνευμόνια σας ψηλά, διαστέλλοντας τον άνωθώρακα και τα πίσω πλευρά.
  • Για να βεβαιωθείται πως η εκπνοή σας είναι πλήρης αδειάστε το πάνω μέρος του θώρακά σας και μετά τραβήξτε την κοιλά σας προς τα μέσα τραβώντας τον αφαλό προς τη σπονδυλική στήλη. Φανταστείτε πως αυτές οι αναπνοές σας καθαρίζουν από κάθε ανησυχία και άγχος που έχει διαμορφωθεί μέσα σας.

Επαναλάβετε τα βήματα 2 και 3 για τουλάχιστον 5 λεπτά

  • Τώρα τραβήξτε την προσοχή σας στο σώμα σας και συνειδητά χαλαρώστε όλες τις μυικές σας ομάδες, ξεκινώντας από τους μικρούς μύες του προσώπου, πίσω από το κεφάλι και στο λαιμό. Στο ρυθμό κάθε αναπνοής, επιλέξτε μια μυική ομάδα ή κάποιο μέρος του σώματός σας και χαλαρώστε το αφήνοντας πίσω κάθε ένταση. Από το πρόσωπο και το κεφάλι χαλαρώστε κάτω από το λαιμό, τους ώμους, το θώρακα και συνεχίστε μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας.
  • Ανοίξτε απαλά τα μάτια σας, τόσο όσο να μπεί λίγο φως. Εναποθέστε το βλέμμα σας στη φωτιά κάποιου κεριού ή στα λουλούδια που θα έχετε μπροστά σας. Μη σκέφτεστε τίποτα, παρά μόνο επιτρέψτε στην προσοχή σας να εστιαστεί στο αντικείμενο μπροστά σας.
  • Αισθανθείτε πως εισπνέετε την ποιότητα της φωτιάς, του φωτός ή των λουλουδιών την ομορφιά. Με κάθε αναπνοή νιώστε αυτή την ποιότητα να εισέρχεται μέσα σας.
  • Μετά απο 3-4 λεπτά κλείστε και πάλι απαλά τα μάτια σας και οραματιστείτε τη φλόγα ή το λουλούδι, μέσα στην καρδιά σας. Νιώστε αυτές τις ποιότητες του φωτός η της ομορφιάς να ακτινοβολούν απο όλη σας την ύπαρξη.
  • Τελειώστε λέγοντας ή τραγουδώντας αργά απο 7 φορές μια ποιότητα που θα επιθυμούσατε να αυξήσετε στη ζωή σας και να μοιραστείτε με τον κόσμο. Εδώ βρίσκονται μερικές προτάσεις «Ειρήνη», «Γαλήνη», «Φως», «Ομορφιά», «Αγάπη», «Χαρά»

 

Είσαστε ευπρόσδεκτοι στα εβδομάδιαία μαθήματα διαλογισμού, που παραδίδουμε δωρεάν, για να μπορέσετε να επεκτείνετε και να χτίσετε την πρακτική σας στο διαλογισμό.