Συγκεντρώνοντας το μυαλό

[et_pb_section fullwidth=”on”][et_pb_fullwidth_slider admin_label=”Fullwidth Slider” show_arrows=”on” show_pagination=”on” auto=”off” parallax=”off”][et_pb_slide heading=”Συγκεντρώνοντας το μυαλό” background_image=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/Portugal_Albufeira-_-067.jpg” background_color=”#ffffff” alignment=”center” background_layout=”dark”]

Μάθετε να διαλογίζεστε – Βήμα 2

[/et_pb_slide][/et_pb_fullwidth_slider][/et_pb_section][et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2008/08/Sri-Chinmoy-in-meditation.jpg” alt=”διαλογισμοσ” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

διαλογισμοσ | Συγκεντρώνοντας το μυαλό

Στο προηγούμενο μέρος μας- βήμα 1- μιλήσαμε για το πρώτο μυστικό του διαλογισμού – ειλικρίνεια – και για την ανάγκη να κάνετε τακτική καθημερινή πρακτική. Αυτό σημαίνει επίσης να έχετε τη θέληση και την αποφασιστικότητα να αφήσετε στην άκρη όλες τις άλλες  ευθύνες  στη ζωή σας για λίγο, για να δημιουργήσετε μια ώρα για την τακτική άσκηση σας  και επίσης  μια ιδιαίτερη θέση στο σπίτι σας για το διαλογισμό, όπου θα μπορέσει να ανθίσει η άσκησή σας. Προκλήσεις, καθημερινές ευθύνες και περισπασμοί  θα είναι επίσης δοκιμασία για την ειλικρίνεια και για την  έμπνευσή μας  για το διαλογισμό, ιδιαιτέρα όταν το μυαλό φαίνεται τόσο απελπιστικά απασχολημένο.

“Κάθε θησαυρός φυλάσσεται από ένα δράκο”, λέει η παροιμία, και ο θησαυρός της εσωτερικής ειρήνης και του ήρεμου μυαλού έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από μικρούς  δράκους, ιδιαίτερα τις  περιπλανώμενες σκέψεις μας .

Ας ασχοληθούμε λίγο με κάποιες προσεγγίσεις για τη συγκέντρωση του μυαλού , διότι αυτό είναι το πρώτο εμπόδιο στην εκμάθηση του διαλογισμoύ.

* Η εργασία με την αναπνοή είναι ένα σημείο εκκίνησης για πολλές μορφές του διαλογισμού – όπως στην προηγούμενη άσκηση – και με την πρακτική σας, θα αρχίσετε να βλέπετε πως το ήσυχο μυαλό και η ήρεμη αναπνοή αρχίζουν να εργάζονται για σας. Μπορείτε ακόμη να μετρήσετε  κάθε εισπνοή και κάθε εκπνοή, μέχρι το 10, και να κάνετε επανάληψη του κύκλου για μερικά  λεπτά για να συγκεντρωθεί  το μυαλό. Αν μετρήσετε μέχρι το 6 και στη συνέχεια το μυαλό ξεφεύγει, ξεκινήστε πάλι από το 1 και προσπαθήστε ξανά να φτάσετε στο 10! Μόλις το μάθετε καλά ,μετρήστε μόνο τις εισπνοές – πιο δύσκολο!

* Μια άλλη άσκηση επιφέρει την απομάκρυνση της συνείδησής σας από  τις αισθήσεις και καλλιεργεί μια αίσθηση  απόσπασης από τις  σκέψεις σας. Εδώ γίνεστε ένας παρατηρητής, ένας μάρτυρας των δικών σας εσωτερικών τοπίων. Το μυαλό είναι σαν ένα ποτάμι που ρέει και ρέει, αλλά εσείς  στέκεστε  στην όχθη ανενόχλητοι και κοιτάτε χωρίς να παρασύρεστε.  Νιώστε μέσα σας έναν  πνευματικό εαυτό- σαν ένας  ήρεμος  yogi- σε ανάπαυση μέσα σε έναν ήρεμο εσωτερικό χώρο. Μόνο η αναπνοή είναι πραγματική.

*Ή σκεφτείτε το διαλογισμό ως έναν ειρηνικό, τεράστιο, άδειο ουρανό. Κάθε σκέψη είναι ένα ασήμαντο μικρό πουλί που διασχίζει το κενό. Το αντιλαμβάνεστε, αλλά δε σας  ενοχλεί καθόλου. Το μυαλό σας είναι αγκυροβολημένο στην ήρεμη ροή της αναπνοής

*Τέλος, δοκιμάστε αυτή την απλή άσκηση για την αύξηση της συγκέντρωσής σας . Στο επίπεδο τον ματιών σας , κάντε μια μαύρη κουκίδα στον τοίχο και  σταθείτε  περίπου δύο πόδια πίσω από αυτήν. Συγκεντρωθείτε σε αυτό το μικρό σημείο, τα μάτια σας είναι ανοιχτά, με ένταση, σαν αυτό να είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, σαν όλη η ζωή σας να εξαρτάται από αυτό! Μετά από μερικά λεπτά νιώστε, καθώς αναπνέετε, πως η αναπνοή σας στην πραγματικότητα προέρχεται από την τελεία και ότι η εξερχόμενη αναπνοή σας επιστρέφει στην τελεία. Παίρνετε την ανάσα της ζωή σας από την τελεία και την επιστρέφετε πίσω σε αυτήν. Εάν εξασκήσετε  αυτή την πρακτική, θα δείτε αποτελέσματα. Η δύναμη της συγκέντρωσής σας μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

 Άσκηση: Συγκέντρωση στη Φλόγα του Κεριού

Πάμε πίσω στην τεχνική των μισάνοιχτων ματιών – το «διαλογισμό του λιονταριού» – για να δοκιμάσουμε μια άλλη άσκηση συγκέντρωσης. Η ικανότητα της συγκέντρωσης είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί, εάν συνδεθείτε οπτικά με κάτι, ένα σημείο- προσόρμιση για το μυαλό, όπως ένας  μεγεθυντικός  φακός που μαζεύει και εστιάζει τις ακτίνες του ήλιου. Η συγκέντρωση εστιάζει τις τάσεις περιπλάνησης του νου σε ένα  σημείο. Ξεκινήστε επικεντρώνοντας την προσοχή σας στη φλόγα του κεριού και εστιάστε όλη τη συγκέντρωσή σας σε ένα σημείο. Είναι ευκολότερο για τα μάτια να παρατηρείτε τη βάση της φλόγας παρά την ίδια τη φλόγα. Νιώστε την αίσθηση της έντασης, σαν αυτό να είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σας. Αφήστε τις σκέψεις, τους περισπασμούς, τα πάντα να φύγουν μακριά – μόνο η φλόγα υπάρχει. Νιώστε σαν ένα βέλος ή μια σφαίρα που ταξιδεύει  γρήγορα προς και μέσα στη φλόγα και συγχωνεύεται με αυτήν. Νιώστε εγρήγορση και ένταση της προσπάθειας. Χρησιμοποιούμε  τη δυναμική θέληση του μυαλού για να καθαρίσουμε το δρόμο από τις σκέψεις και τα συναισθήματα.
Μετά από μερικά λεπτά συγκέντρωσης  στην εξωτερική φλόγα του κεριού στο τραπέζι σας ή στο ιερό σας  κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε τη φλόγα μέσα στην πνευματική καρδιά σας, στο επίκεντρο του στήθους σας. Συγκεντρώστε τη συνείδησή σας στην εσωτερική φλόγα – το φως, η ζεστασιά, η φωτεινότητά της βρίσκονται μέσα σας. Σταδιακά, αφήστε  αυτή την εικόνα να επεκταθεί –η φωτεινότητα της  φλόγας  επεκτείνεται προς τα έξω και προς τα πάνω στο νου, γεμίζοντας κάθε μέρος της ύπαρξής σας . Αισθανθείτε  ότι έχετε γεμίσει με τη ζεστασιά  και την ακτινοβολία της φλόγας. Το φως της ψυχής έχει καταλάβει κάθε μέρος σας.
Όταν μέσα από την άσκησή σας αρχίσετε πραγματικά να βιώνετε μια αίσθηση ότι είστε γεμάτοι  με χρυσό φως, η δύναμη της συγκέντρωσής  πραγματικά σας προετοιμάζει για το επόμενο βήμα στο διαλογισμό. Εάν το μυαλό σας ξεφεύγει μέσα σε αυτήν την άσκηση, ξανανοίξτε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε και πάλι στην εξωτερική φλόγα. Στη συνέχεια, για μια ακόμη φορά φέρτε την εικόνα στο κέντρο του θώρακά σας και επικεντρώστε το μυαλό εκεί. Η εστίαση από το εξωτερικό στο εσωτερικό και πίσω, επεκτείνει τη συγκέντρωσή μας από το φυσικό αντικείμενο στο αφηρημένο και φανταστικό, βοηθά στην πνευματική μας εξάσκηση και στην ανάπτυξη της ικανότητας του μυαλού να συγκεντρώνεται σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2008/08/candle_flame_2.jpg” alt=” Άσκηση: Συγκέντρωση στη Φλόγα του Κεριού” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/071_MC4_8842.jpg” alt=”σκεφτείτε το διαλογισμό” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

διαλογισμοσ | Ορισμένοι  Δείκτες:

* Κάθε φορά που κάνετε άσκηση, νιώστε ότι κάθε στιγμή που αφιερώνετε για το διαλογισμό  είναι μια χρυσή ευκαιρία να μάθετε και να γίνετε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Αισθανθείτε  πως κάθε στιγμή του διαλογισμού είναι ιερή. Ακολουθείτε έναν εσωτερικό δρόμο  που θα επιφέρει μια μεγάλη ανθοφορία του πνεύματος. Αυτή η αίσθηση θα σας δώσει ειλικρίνεια, ένταση και εστίαση και θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε βαθιά την αξία του χρόνου που αφιερώνετε κάθε μέρα.

* Στη διδασκαλία και στα συγγράμματά του ο Sri Chinmoy μιλάει για  δύο άλλες συμπληρωματικές συμπεριφορές μας που  ενισχύουν την αγάπη μας για το  διαλογισμό. Το πρώτο είναι να έχουμε μια αίσθηση ευγνωμοσύνης στην καρδιά μας, όταν αρχίζουμε την άσκησή μας. Μια μοναδική ευκαιρία έχει έρθει στη ζωή μας. Έχουμε ξυπνήσει  από ένα μακρύ ύπνο και αρχίσαμε το ταξίδι της αυτο-ανακάλυψης. Ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης – στην ψυχή μας, στο Θεό, στη ζωή – ανοίγει την καρδιά και μας βοηθά να  αγαπάμε  τις πρακτικές ανάπτυξής μας και να εμβαθύνουμε τη  δεκτικότητά  μας για τα δώρα και τα οφέλη του διαλογισμού. Μπορείτε να κοιτάξετε πίσω στο παρελθόν σας, σ’ αυτό που ήσασταν κάποτε, και κατόπιν να κοιτάξετε μπροστά στο μέλλον για να δείτε τι θα γίνετε  και επίσης να νιώσετε ευγνωμοσύνη. Ένας νέος κόσμος της επιδίωξης  και της ευτυχίας  σας καλεί.. Αν πιστεύετε στο Θεό, νιώστε  ότι σας καλεί ο Θεός. Διαλογίζεστε επειδή η ψυχή σας ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από έναν υψηλότερο κόσμο και για αυτό το δώρο μπορείτε επίσης να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Δοκιμάστε να ψάλλετε τη λέξη “ευγνωμοσύνη” επτά φορές σαν μια μάντρα πριν ξεκινήσετε. Με το πέρασμα του χρόνου  αυτή η παραπλανητικά απλή άσκηση σταδιακά θα εμβαθύνει την εμπειρία του διαλογισμού σας .

* Η δεύτερη χρήσιμη συμπεριφορά που ενισχύει ο Sri Chinmoy είναι η αίσθηση να είμαστε σαν ένα παιδί. Ένα παιδί που κλαίει ειλικρινά  φέρνει τον πατέρα ή τη μητέρα του αμέσως κοντά του. Αν αισθάνεστε αβοήθητοι σαν ένα παιδί και έχετε την απλότητα, την αγνότητα, την ειλικρίνεια ενός παιδιού, θα είστε λιγότερο απασχολημένοι  με την τεχνική και την προσπάθεια, γιατί θα νιώσετε ότι ο δρόμος σας προς τα εμπρός, η άσκηση του διαλογισμού θα σας δοθούν όλα από το στοργικό πατέρα, το Θεό. Ο διαλογισμός είναι ένα δώρο και φέρνετε αυτό το δώρο της σιωπής, της γαλήνης ,της εσωτερικής ειρήνης στη ζωή σας όταν κάνετε έκκληση με την παιδική σας καρδιά της ειλικρίνειας, το εσωτερικό σας κλάμα.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

σκεφτείτε το διαλογισμό | Συγκεντρώνοντας το μυαλό

Μάθετε να διαλογίζεστε

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]