Αγαπητοί μου φίλοι, αδελφοί μου και αδελφές μου, είμαι ένας άνθρωπος της προσευχής. Είμαι ένας μαθητής της ειρήνης. Προσεύχομαι στον Ουράνιο Πατέρα να φέρει στο προσκήνιο όλες τις θεϊκές σας ιδιότητες και να τις αυξήσει απεριόριστα. Προσεύχομαι στο Θεό να δώσει στον καθένα σας το Ονειρεμένο Του μήνυμα, που είναι η ειρήνη. Και επίσης προσεύχομαι σ’ Αυτόν να σας δίνει απεριόριστη χαρά.
Αισθάνομαι ότι είναι μέσω του διαλογισμού, της προσευχής και της αφοσιωμένης υπηρεσίας που θα επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο. Κάθε άτομο πρέπει να προσπαθήσει να κάνει τους άλλους ευτυχισμένους γιατί μόνο διαμέσου της ευτυχίας μπορούμε να έχουμε ειρήνη. Αν προσφέρουμε ευτυχία σε κάποιον με αγάπη και ειλικρίνεια, τότε εκείνο το άτομο θα έχει μόνο καλή θέληση προς εμάς. Έτσι από την ευτυχία παίρνουμε ειρήνη και από την ειρήνη ευτυχία. Αυτά τα δύο είναι αχώριστα.
Δυστυχώς, αυτός ο κόσμος δεν έχει ακόμη δει το πρόσωπο ούτε έχει νιώσει την καρδιά της ειρήνης. Γιατί; Ακριβώς επειδή προσπαθούμε να επιφέρουμε ειρήνη με την ευφυία και τη λαμπρότητα του μυαλού μας. Όσο προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη με τη δύναμη των ικανοτήτων του μυαλού μας θα αποτυχαίνουμε οικτρά. Θα επιτύχουμε μόνο όταν προσπαθήσουμε να εξασκήσουμε τις ικανότητες της καρδιάς.
Οι εμπειρίες της καρδιάς μας ενδυναμώνουν, επεκτείνουν τους ορίζοντές μας και μας κάνουν να νιώθουμε ότι είμαστε όλοι μια οικογένεια με ένα μονάχα σπίτι. Κάθε άτομο είναι ένας προσκυνητής. Με τα φτερά της χαράς μας και τα παντοτινά καινούργια όνειρά μας, ας πετάξουμε στον ουρανό της αγάπης και της υπόσχεσης. Με την αγάπη μας θα δούμε και θα νιώσουμε τον κόσμο σαν κάτι πολύ δικό μας. Με την υπόσχεσή μας θα αυξήσουμε την ομορφιά και τη θεϊκότητα όλων των ανθρώπινων όντων και όλων των εθνών.
Με την ύψιστη ταπεινότητα, ειλικρίνεια και ολόψυχη διάθεση προσεύχομαι στον Ουράνιο Πατέρα μας να μας ευλογήσει με μια καινούργια χιλιετηρίδα ονείρων που θα ανυψώσει τη συνειδητότητα της ανθρωπότητας και θα κάνει κάθε ανθρώπινο ον υπέρτατα τέλειο.
ΣΡΙ ΤΣΙΝΜΟΥ
Βιογραφία
Ο Σρι Τσινμόι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς Δασκάλους και καλλιτέχνες της εποχής μας και έχει αφιερώσει τη ζωή του και την τέχνη του στην επίτευξη της ειρήνης στη γη. Εμπνέει και βοηθάει όσους αναζητούν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή, υποστηρίζοντας ότι η πνευματικότητα είναι μια φυσιολογική επιδίωξη, μια και ο καθένας μας λαχταράει ν’ ανακαλύψει κάτι βαθύτερο ή υψηλότερο μέσα του. Με την πολυσχιδή αφοσιωμένη υπηρεσία του προς την ανθρωπότητα, προσπαθεί να μας διδάξει πώς να βρούμε εσωτερική ειρήνη και ικανοποίηση.
Πεπεισμένος ότι η μεταμόρφωση της ανθρωπότητας και η επίτευξη της Ειρήνης θα πραγματοποιηθούν μόνο χάρη στη συμφιλίωση του πνεύματος με την ύλη, αναπτύσσει επί σειρά ετών απαράμιλλη πνευματική, καλλιτεχνική και αθλητική δραστηριότητα. Είναι αξιόλογος συγγραφέας, ποιητής, μουσικός, ζωγράφος, αθλητής, καθώς και δάσκαλος του διαλογισμού. Η διδασκαλία του αντανακλά την πίστη του σε μια πνευματικότητα που ακτινοβολεί στην καθημερινή ζωή, για να τη μεταμορφώσει εκ των έσω.
Γεννήθηκε στη Βεγγάλη της Ινδίας το 1931 και σε ηλικία δώδεκα ετών μπήκε σε ένα άσραμ (πνευματική κοινότητα) στη νότια Ινδία, όπου και παρέμεινε είκοσι χρόνια. Η ζωή του, γεμάτη έντονη πνευματική άσκηση, περιελάμβανε διαλογισμό έως και δεκατέσσερις ώρες τη μέρα, καθώς και τη συγγραφή ποίησης, θεατρικών έργων και δοκιμίων, σύνθεση πνευματικών τραγουδιών, ανιδιοτελή εργασία και αθλητισμό. Ως νεαρός έφηβος είχε πολλές βαθιές εσωτερικές εμπειρίες και πέτυχε την πνευματική πραγμάτωση. Το 1964 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη για να μοιραστεί τον εσωτερικό του πλούτο με ειλικρινείς αναζητητές.
Ο Σρι Τσινμόι μελέτησε και βίωσε όλες τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου και αγκάλιασε το φως και τη σοφία της κάθε μιας από αυτές. Η φιλοσοφία που εκφράζεται στα γραπτά του πηγάζει από την εσωτερική του εξερεύνηση και τις θεϊκές εμπειρίες του. Διδάσκει ότι η αγάπη είναι ο πιο ευθύς δρόμος για να προσεγγίσει κανείς το Υπέρτατο Ον. Αυτή η φιλοσοφία της αγάπης εκφράζει το βαθύτερο δεσμό μεταξύ ανθρώπου και Θεού, που αποτελούν όψεις της ίδιας ενοποιημένης συνείδησης.
Έχει ζήσει μια δραστήρια ζωή, αποδεικνύοντας λαμπρά ότι η πνευματικότητα δεν είναι απόδραση από τον κόσμο, αλλά ένας τρόπος να τον μεταμορφώσουμε. Έχει γράψει περισσότερα από 1.350 βιβλία, που περιλαμβάνουν θεατρικά έργα, ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια, σχόλια και απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν στην πνευματικότητα, με τα οποία μας μεταφέρει τον πλούτο και την ποικιλία της ανθρώπινης αναζήτησης της γαλήνης και της αυτογνωσίας. Το συγγραφικό του έργο, στο οποίο περιλαμβάνονται 85.000 ποιήματα και αποφθέγματα, έχει μεταφραστεί σε εικοσιπέντε γλώσσες και έχει εκδοθεί από γνωστούς εκδοτικούς οίκους ανά τον κόσμο.
Έχει ζωγραφίσει χιλιάδες πίνακες που ο ίδιος ονομάζει στη γλώσσα του «Jarna-Kala» (Πηγαία Τέχνη). Ως μέρος αυτής της δραστηριότητας, ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1991 να ζωγραφίζει τα «Πουλιά της Ψυχής», όπως τα ονομάζει. Αυτά τα πουλιά έχουν μια εξαιρετική εσωτερική σημασία, αντιπροσωπεύουν ένα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας. Το μέγεθός τους διαφέρει, μερικά είναι μικροσκοπικά σχέδια και παίρνουν μόνο μερικά δευτερόλεπτα να ετοιμαστούν, ενώ άλλα παίρνουν μέρες για να ετοιμαστούν και αποτελούν σύνθεση άλλων μικρότερων πουλιών. Έχει ζωγραφίσει περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια πουλιά και έχει ονομάσει αυτό το έργο του «Dream-Freedom Peace-Birds». Μέρος από αυτό το τεράστιο έργο εκτίθεται σε γνωστά μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έχει γράψει περισσότερα από δεκαπέντε χιλιάδες πνευματικά τραγούδια, που ζωντανεύουν με τα ποιήματα και τις μελωδίες τους το απόσταγμα του ανθρώπινου πνευματικού ζήλου, προκαλώντας βαθιές εσωτερικές εμπειρίες, ενώ από το 1984 έδωσε περισσότερες από εξακόσιες συναυλίες ανά τον κόσμο, μερικές από τις οποίες στα πιο φημισμένα μέγαρα μουσικής, όπως στο Carnegie Hall και Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο και στο Budokan Hall στο Τόκιο. Το ακροατήριο σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 10.000 άτομα.
Ο Σρι Τσινμόι αποτελεί τον πνευματικό οδηγό μαθητών σε περισσότερα από 350 κέντρα σε πολλές χώρες του κόσμου. Διδάσκει το «Μονοπάτι της Καρδιάς», το οποίο ο ίδιος θεωρεί τον απλούστερο τρόπο για να κάνει κανείς γρήγορη πνευματική πρόοδο. Με το να διαλογίζεται στην πνευματική καρδιά, διδάσκει, ο αναζητητής μπορεί ν’ ανακαλύψει τους δικούς του πνευματικούς θησαυρούς της ειρήνης, της χαράς, του φωτός και της αγάπης.
Ακολουθώντας την Ινδική παράδοση, ο Σρι Τσινμόι δεν ζητάει πληρωμή για την πνευματική του καθοδήγηση, ούτε για τις συχνές του ομιλίες, συναυλίες ή διαλογισμούς για το κοινό. Η μόνη του αμοιβή, λέει, είναι το ειλικρινές εσωτερικό κλάμα του αναζητητή.
Η ζωή έχει μια εσωτερική πόρτα. Ο ζήλος την ανοίγει, η επιθυμία την κλείνει. Ο ζήλος ανοίγει την πόρτα από μέσα. Η επιθυμία την κλείνει από έξω.
Αν έχουμε έμπνευση να γίνουμε μεγάλοι και τρανοί, τότε ο ζήλος μας δεν είναι πραγματικός ζήλος. Αν έχουμε έμπνευση να γίνουμε καλοί, τότε ο ζήλος μας είναι αληθινός, θεϊκός. Η καλοσύνη είναι ο σκοπός του πραγματικού ζήλου. Το να γίνουμε σπουδαίοι είναι ένας διαρκής ανταγωνισμός. Δεν υπάρχει ικανοποίηση σε αυτό. Μόνο με τον ανταγωνισμό δεν μπορούμε ποτέ να φτάσουμε στην ικανοποίηση. Αν όμως γίνουμε καλοί, αν γίνουμε θεϊκά όργανα του Θεού, τότε θα φτάσουμε στην ικανοποίηση ξεπερνώντας και την ίδια μας τη φαντασία.
Μπορείς να ονειρευτείς τον ορίζοντα
Μπορείς να φτιάξεις ένα νέο κόσμο
Μα μην ξεχνάς,
Η καρδιά της Μητέρας-Γης
Σου έδωσε το φως της έμπνευσης
Και τη χαρά του ζήλου.
από το βιβλίο
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ
Καθημερινοί Διαλογισμοί για ολοένα μεγαλύτερη πνευματική εκπλήρωση
Να είστε χαρούμενοι
Να είστε χαρούμενοι!
Θα αναπτυχθείτε μέσα στη μέγιστη ευλογία του Θεού, το ύψιστο καύχημά Του.
Να είστε χαρούμενοι!
Ο κόσμος του χθες θέλει από εσάς να απολαύσετε την υποτασσόμενη ανάσα του. Ο κόσμος του σήμερα θέλει από εσάς να απολαύσετε την υποταγμένη ανάσα του. Ο κόσμος του αύριο θέλει από εσάς να απολαύσετε την πληρωτική ανάσα του.
Να είστε χαρούμενοι!
Να είστε χαρούμενοι το πρωί με ότι έχετε.
Να είστε χαρούμενοι το βράδυ με ότι είστε.
Να είστε χαρούμενοι!
Μη παραπονιέστε. Ποιος παραπονιέται; Ο τυφλός ζητιάνος μέσα σας. Όταν παραπονιέστε, χορεύετε μέσα στο τέλμα της άγνοιας. Όταν δεν παραπονιέστε όλες οι προϋποθέσεις του κόσμου είναι στα πόδια σας και ο Θεός σας δίνει ένα νέο όνομα: πνευματικός ζήλος. Ο πνευματικός ζήλος είναι ο υπέρτατος πλούτος στον κόσμο του φωτός και της ευδαιμονίας.
Να είστε χαρούμενοι!
Θέλετε να μην είστε ποτέ φτωχοί; Τότε να είστε χαρούμενοι.
Θέλετε να είστε πάντα σπουδαίοι; Τότε να είστε χαρούμενοι.
Να είστε χαρούμενοι!
Θα έχετε αυτό που θέλετε περισσότερο.
Θα γίνετε αυτό που θέλετε περισσότερο.
Να είστε χαρούμενοι!
Ο Θεός βλέπει σ’ εσάς τη γεμάτη πνευματικό ζήλο δημιουργία Του, τη μεταμορφωτική πραγμάτωσή Του, τη διαφωτιστική αποκάλυψή Του και την πληρωτική εκδήλωσή Του.
Να είστε χαρούμενοι!
Ο Θεός βλέπει σ’ εσάς έναν άλλο Θεό. Ο Θεός βλέπει εσάς ως έναν άλλο Θεό. Ο Θεός βλέπει εσάς και τον Εαυτό Του ως ένα.
Τα Φτερά της Χαράς
Αληθινή χαρά σημαίνει άμεση επέκταση. Αν δοκιμάσουμε την εμπειρία της αγνής χαράς αμέσως η καρδιά μας επεκτείνεται. Νιώθουμε ότι πετάμε στο θεϊκό ουρανό της ελευθερίας. Τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου γίνονται δικά μας, όχι για να τα κυβερνήσουμε, αλλά ως επέκταση της συνειδητότητάς μας. Γινόμαστε πραγματικότητα και απεραντοσύνη.
Αν δοκιμάζουμε αληθινή χαρά, νιώθουμε ότι ο Θεός είναι ευχαριστημένος μαζί μας, γιατί το μεγαλύτερο επίτευγμα του Θεού είναι η χαρά μας. Όταν είμαστε στενοχωρημένοι, δυστυχισμένοι και θλιμμένοι, στεγάζουμε πολλές μη θεϊκές, αρνητικές δυνάμεις. Αλλά όταν είμαστε πραγματικά χαρούμενοι, δίνουμε κάτι αληθινά πολύτιμο στο Θεό. Η βαθύτατη εκπλήρωση του Θεού είναι να λάβει αυτό το δώρο από εμάς.
Εκείνο που εμείς αποκαλούμε χαρά, ο Θεός το ονομάζει τελείωση. Κάθε ανθρώπινο ον ήρθε στον κόσμο με το μήνυμα της τελείωσης. Κάθε ανθρώπινο ον στη γη θα πραγματώσει μια μέρα την ύψιστη Αλήθεια. Κάθε ανθρώπινο ον προορίζεται να εκπληρωθεί. Είναι το πατρογονικό μας δικαίωμα.
Πρώιμη Ζωή στο άσραμ του Sri Aurobindo
«Για είκοσι χρόνια ήμουν κάτω από την καθοδήγηση και τις ευλογίες του Sri Aurobindo και της Μητέρας. Από το 1944 μέχρι το 1964, σπούδασα , προσευχήθηκα, έλαβα μέρος σε αθλήματα, διαλογίστηκα και δούλεψα σε διάφορα τμήματα του άσραμ. Τελικά εργάστηκα ως γραμματέας του Γενικού Γραμματέα του άσραμ, τουNolini Kanta Gupta, που ήταν ένας σπουδαίος σοφός.»
Η Μητέρα ξεκίνησε ένα σχολείο για τα λίγα παιδιά που είχαν φτάσει εκείνο τον χρόνο. Διδάσκονταν Γαλλικά, Βεγγαλικά, Αγγλικά, αριθμητική, ιστορία και άλλα θέματα από τους μόνιμους κατοίκους του άσραμ. Μερικοί από αυτούς τους δασκάλους ήταν γιατροί και καθηγητές με υψηλά προσόντα, πριν ενωθούν με την πνευματική ζωή.
Ο Chinmoy τα πήγαινε εξαιρετικά καλά στο σχολείο. Οι βαθμολογίες των διαγωνισμάτων ήταν τέσσερις. Οι βαθμοί ήταν: άριστα, πολύ καλά, αρκετά καλά, μέτρια Ο Chinmoy πάντα έπαιρνε τους μεγαλύτερους βαθμούς στο μάθημα των Βεγγαλικών. Ήταν πολύ καλός στα Αγγλικά, στην Ιστορία και στα Γαλλικά. Ο γραφικός του χαρακτήρας ήταν εξαιρετικός. Αλλά, αλίμονο, ήταν εντελώς αξιολύπητος στην αριθμητική!
Μετά το σχολείο, τα παιδιά παροτρύνονταν να ασχοληθούν με αθλήματα, κυρίως ποδόσφαιρο και βόλεϊ. Μία φορά το χρόνο υπήρχε η Μέρα των Αθλημάτων με παραδοσιακά αθλήματα στίβου. Εκεί ο Chinmoy έδειχνε το ασυνήθιστο ταλέντο του. Ήταν ο γρηγορότερος δρομέας του άσραμ για δεκαέξι συνεχόμενα χρόνια! Πολλές φορές κέρδισε επίσης στο άλμα εις μήκος, στη σφαιροβολία, στο ακόντιο, στο άλμα επί κοντώ, στο άλμα εις μήκος χωρίς ώθηση, στο βάδισμα και στο άλμα. Το 1958 και το 1959 κέρδισε το κύπελλο του δεκάθλου, το οποίο προσφερόταν από την Μητέρα και το 1960 πήρε τη δεύτερη θέση. Έγινε το αστέρι του αθλητισμού για το άσραμ . Σήμερα τα ρεκόρ του Chinmoy θεωρούνται ακόμα αξιοσημείωτα – ακόμα και όταν έπρεπε να τρέχει με γυμνά πόδια σε ένα στίβο στρωμένο με στάχτη από κάρβουνα.
«Σήκω Πάνω και Διαλογίσου!»
Τη νύχτα ο Chinmoy ήταν εντελώς εξουθενωμένος από την αθλητική εξάσκηση. Αλλά τότε, με το που έφτασε στο άσραμ, κάτι πολύ ασυνήθιστο συνέβη. Μοιραζόταν ένα δωμάτιο μαζί με τον αδερφό του τον Chitta. Πήγε για ύπνο όπως συνήθως τραβώντας την κουνουπιέρα γύρω του. Στη μέση της νύχτας, ξύπνησε από κάποιον που τον τσιμπούσε. Ήταν ο Sri Aurobindo. Είχε έρθει στην λεπτή μορφή του. «Σήκω πάνω και διαλογίσου, Chinmoy!» είπε ο Sri Aurobindo. O Chinmoy κοίταξε το ρολόι στον τοίχο. Ήταν μόλις επτά λεπτά μετά τις δύο και ήταν απίστευτα κουρασμένος.
Υπάκουσε τον Κύριο του και ανασηκώθηκε στο κρεβάτι. Μετά διαλογίστηκε για αρκετή ώρα. Μέσα του αισθάνθηκε και είδε τον Sri Aurobindo που τον καθοδηγούσε.
Την επόμενη νύχτα, συνέβη το ίδιο περιστατικό! Ακριβώς επτά λεπτά μετά τις δύο το πρωί, καθώς ο Chitta και οι άλλοι τρόφιμοι του σπιτιού κοιμόντουσαν, ο Chinmoy αισθάνθηκε τον Sri Aurobindo να τον τσιμπάει αρκετά δυνατά. Αυτή τη φορά ο Chinmoy ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Σηκώθηκε με την μία και άρχισε να διαλογίζεται.
Για τέσσερις νύχτες στη σειρά, ο Sri Aurobindo ερχόταν στον Chinmoy με αυτόν τον τρόπο. Μετά από αυτό ο Chinmoy ένιωθε τέτοια χαρά και ικανοποίηση από το διαλογισμό του που δεν χρειαζόταν πλέον να τον ξυπνάει ο Sri Aurobindo. Αυθόρμητα ξυπνούσε από μόνος του επτά λεπτά μετά τις δύο και άρχιζε να διαλογίζεται.
Η Τελευταία Ευλογία του Sri Aurobindo
Τέσσερις φορές το χρόνο, η Μητέρα και ο Sri Aurobindo προσέφεραν το darshan τους στους αφοσιωμένους. Όλοι θα σχημάτιζαν μία μεγάλη ουρά και θα έμπαιναν στο δωμάτιο όπου η Μητέρα και ο Sri Aurobindo κάθονταν. Κάθε άτομο στεκόταν μπροστά τους για λίγα δευτερόλεπτα και μετά έφευγαν από μία άλλη πόρτα.
Ο Chinmoy ήταν ένας από αυτούς που έπαιρναν τα σανδάλια των αφοσιωμένων καθώς έμπαιναν από την κύρια είσοδο του άσραμ και τα κουβαλούσαν στην έξοδο.
Στις 24 Νοεμβρίου του 1950, έκανε τη δουλειά αυτή με μεγάλη ευλάβεια και με όλη του την ψυχή. Τελικά, ήρθε η σειρά του να περάσει μπροστά από τη Μητέρα και τον Sri Aurobindo. Ήταν σχεδόν το τελευταίο πρόσωπο εκείνη τη μέρα.
Καθώς ο Chinmoy έμπαινε στο δωμάτιο, είδε ότι ο Sri Aurobindo υπέφερε από έναν έντονο πόνο και ο Chinmoy ένιωσε ότι κάτι πολύ σοβαρό μπορεί να γινόταν σύντομα.
Λίγο μετά από αυτό, στις 5 Δεκεμβρίου του 1950, ο Sri Aurobindo άφησε το σώμα του. Ο Chinmoy δεν μπόρεσε ποτέ να ξεχάσει αυτές τις λίγες πολύτιμες τελευταίες στιγμές μαζί με τον Δάσκαλό του.
Γλυκές, Γλυκές Αναμνήσεις.
Η παιδική ηλικία του Sri Chinmoy και οι αναμνήσεις του στο άσραμ είχαν χαραχτεί στα βάθη της καρδιάς του. Οι μαθητές του εκτιμούν σαν θησαυρό τις στιγμές όπου αυτές οι πιο γλυκές αναπολήσεις αρχίζουν να ρέουν στο ποτάμι του μυαλού του, γιατί τότε ο Sri Chinmoy μπαίνει σε ένα άλλο κόσμο. Εξιστορεί αυτές τις παλιές ιστορίες με νέους και γοητευτικούς τρόπους και τις κάνει τόσο ζωντανές στη φαντασία των ακροατών του.
Πράγματι, μιλάνε για μια άλλη εποχή, μία εποχή πριν ο Sri Chinmoy αναλάβει τις τεράστιες πνευματικές ευθύνες του, μία εποχή που ήταν γνωστός απλά ως Madal ή Chinmoy και ο κόσμος του ήταν ένα μικρό χωριό στην Ινδία, και τότε η γαλήνη και ο πνευματικότητα ηλέκτριζαν την ατμόσφαιρα του άσραμ του Sri Aurobindo στο Pondicherry, στη Νότια Ινδία.
Άφιξη στην Αμερική
Ο Sri Chinmoy έφτασε στην Αμερική στις 13 Απριλίου του 1964. Δούλεψε σαν κατώτερος γραμματέας πρόξενου στον τομέα Διαβατηρίων και Βίζας του Ινδικού γενικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη από τον Ιούνιο του 1964 μέχρι τον Ιούνιο του 1967.
Ο Sri Chinmoy είχε πολύ τρυφερές αναμνήσεις από τις μέρες του στο Προξενείο της Ινδίας. Για αυτήν την εποχή της ζωής του λέει, «Ήμουν φτωχός, αλλά η καρδιά μου ήταν γεμάτη χαρά. Συνήθιζα να παίζω στον κήπο της ελπίδας. Η καρδιά της ελπίδας μου άνθιζε».
Πρώτη Μουσική Παράσταση
Η Asia Society οργάνωσε ένα ειδικό πρόγραμμα για την Ινδία τον Ιούνιο του 1965. Ζήτησαν από το Ινδικό Προξενείο να βρουν κάποιον που θα γράψει την μουσική σε τρία αρχαία ποιήματα από ποιητές των Βεγγαλικών και αν μπορεί ο ίδιος να τα τραγουδήσει εκείνο το απόγευμα. Αυτό ανατέθηκε στον Chinmoy.
O Chinmoy ερμήνευσε τα τραγούδια στο Μουσείο Guggenheim. Όλοι εκτίμησαν βαθιά τη φωνή του.
Πρώτη Διάλεξη
Η πρώτη διάλεξη του Sri Chinmoy στη Νέα Υόρκη είχε ως τίτλο θέμα «Ινδουισμός: Το ταξίδι της Ψυχής της Ινδίας». Έγινε περίπου το 1965. Ο ραβίνος της ιουδαϊκής συναγωγής πλησίασε τον Πρόξενο της Ινδίας και απαίτησε από αυτούς να στείλουν έναν ομιλητή για να μιλήσει για τον Ινδουισμό. Ο Γενικός Πρόξενος, S.K. Roy, ζήτησε από τον Chinmoy να κάνει αυτή τη διάλεξη.
Ο Sri Chinmoy, όπως είναι πλέον γνωστό, τελείωσε τη διαφωτιστική διάλεξη με τα όμορφα λόγια: «Για να μάθεις τον Ινδουισμό πρέπει να ανακαλύψεις την Ινδία. Για να ανακαλύψεις την Ινδία πρέπει να νιώσεις την ανάσα της ψυχής. Για να νιώσεις την ανάσα της ψυχής πρέπει να γίνεις ένα με τον Θεό».
Οι λέξεις του Sri Chinmoy άγγιξαν μία βαθιά χορδή στις καρδιές μερικών ατόμων στο κοινό. Ένας μικρός αριθμός από ειλικρινείς αναζητητές άρχισαν να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους στη φιλοσοφία του.
Ο Sri Chinmoy Αρχίζει την Αποστολή του
Στις 27 Αυγούστου του 1965, στα 34α γενέθλια του Sri Chinmoy, κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση του περιοδικού AUM. Αυτό το μικρό περιοδικό περιείχε τα πρόσφατα πνευματικά γραπτά και ομιλίες του Sri Chinmoy. Ο εκδότης του περιοδικού ήταν η πολύ μορφωμένη Alo Devi Siddha, η οποία είχε επίσης εκδώσει πολύ προσεκτικά τα γραπτά του Sri Chinmoy, με σύνεση, γνωστικότητα και ανιδιοτέλεια.
Δύο Αθάνατα Δώρα στη Μητέρα Γη
Νωρίς το 1967, μία από τις μαθήτριες του Sri Chinmoy από την Τζαμάικα, Δυτικές Ινδίες, τον ρώτησε αν μπορούσε να τραβήξει μία φωτογραφία του, ενώ θα διαλογιζόταν. Ο Sri Chinmoy μπήκε στην υψηλότερη του συνείδηση, και μία ασπρόμαυρη και μία έγχρωμη φωτογραφία τραβήχτηκε στην ίδια πόζα.
Αυτή η ιερή φωτογραφία είναι τώρα γνωστή ως «Υπερβατική Φωτογραφία». Ο Sri Chinmoy είχε πει ότι αν έχει προσφέρει ένα πολύτιμο πράγμα στη Μητέρα Γη στη διάρκεια της ζωής του, αυτό είναι η Υπερβατική Φωτογραφία. Για τους μαθητές του αυτή η φωτογραφία είναι ό,τι πολυτιμότερο και τη χρησιμοποιούν στη διάρκεια των προσευχών και διαλογισμών τους για να τους εμπνεύσει και να τους καθοδηγήσει στην εσωτερική ζωή.
Στις 27 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, ο Sri Chinmoy συνέθεσε ένα τραγούδι που το ονόμασε «Η Επίκληση». Αυτό το τραγούδι των τραγουδιών τραγουδιέται κάθε μέρα, με παλάμες ενωμένες από τον Sri Chinmoy και τους μαθητές του. Είναι η πιο συγκινητική και ευλαβική επίκληση στον Υπέρτατο
Υπέρτατε, Υπέρτατε, Υπέρτατε, Υπέρτατε!
Υποκλίνομαι σε Σένα, υποκλίνομαι.
Η ζωή μου, το χρυσό Σου άροτρο
Ο στόχος του ταξιδιού μου, το ολόψυχό Σου όνειρο
Υπέρτατε, Υπέρτατε, Υπέρτατε, Υπέρτατε!
Υποκλίνομαι σε Σένα, υποκλίνομαι
Υπέρτατε, είμαι η λαμπερή Σου Χάρη
Ο κόσμος μου είναι τα Πόδια Σου τα Φωτεινά
Η ανάσα μου είναι ο χαρταετός του Οράματός Σου
Εσύ είσαι μία Αλήθεια, μία Ζωή, ένα Πρόσωπο
Υπέρτατε, Υπέρτατε, Υπέρτατε, Υπέρτατε!
Υποκλίνομαι σε Σένα, υποκλίνομαι.
Μία Πηγή Δημιουργικότητας
Ένας Προφητικός Ποιητής
Ο Sri Chinmoy είναι ένας γεννημένος ποιητής. Όχι απλά ένας ποιητής, αλλά ένας προφητικός ποιητής. Ένας προφητικός ποιητής είναι κάποιος που οραματίζεται την απόλυτη Αλήθεια. Η Ινδία έχει μεγάλη ιστορία σε προφητικούς ποιητές. Οι σοφοί που έγραψαν το Ιερό Βιβλίο των Ινδών (Vedas) και τα Ιερά Ινδικά Κείμενα (Upanishads) ήταν προφητικοί ποιητές υψηλότατου επιπέδου που εξέφραζαν τις συνειδητοποιήσεις τους σε χιλιάδες και χιλιάδες Σανσκριτικές slokas. Όταν μία πολύ δυνατή λέξη ή φράση απαγγελθεί πολλές φορές, τότε γίνεται ένα mantra. Αυτά τα mantra μας βοηθούν σημαντικά στην πνευματική μας ζωή.
Από την εποχή που ήταν ένα μικρό αγόρι, ο Sri Chinmoy έγραψε πολλά ποιήματα και προσευχές στα Βεγγαλικά. Μετά, αφού είχε μάθει καλά Αγγλικά, εμπνεύστηκε να γράψει το πρώτο του ποίημα σε αυτή τη γλώσσα. Ήταν μόλις 22 χρονών, εκείνη την εποχή, και αυτό ήταν το όμορφο ποίημα που έγραψε:
Το Χρυσό Φλάουτο
Μία θάλασσα από Ειρήνη και Χαρά και Φως
Πέρα από το άγγιγμα μου, ξέρω
Μέσα μου η ανταριασμένη, κλαμένη νύχτα
Βρίσκει χώρο για να λυσσομανάει και να κυλάει
Κλαίω δυνατά, αλλά όλα μάταια;
Εγώ αβοήθητος, η γη αγενής!
Ποια δυνατή ψυχή μπορεί να μοιραστεί
τον πόνο μου;
Βέλος θανάτου μόνο βρίσκω
Μία σχεδία είμαι στη θάλασσα του Χρόνου;
Τα κύματα μου πήραν τα κουπιά
Πώς μπορώ να ελπίζω να φτάσω στην κορυφή
Της αιώνιας Μέρας του Θεού;
Αλλά αφουγκράσου! Ακούω το χρυσό
Σου Φλάουτο
Οι νότες του φέρνουν κάτω την Κορυφή
Τώρα είμαι ασφαλής, ω Υπέρτατε!
Έφυγε ο θάνατος, έφυγε το απαίσιο κατσούφιασμα της νύχτας!
Το τρίτο ποίημα του Sri Chinmoy στα Αγγλικά, γράφτηκε περίπου την ίδια εποχή, και εκφράζει την εμπειρία της Διαφώτισης. Ενώ περιγράφει μία εμπειρία που είναι πέρα των γνώσεων των περισσοτέρων, οι μεγαλειώδεις λέξεις έχουν τη δύναμη να ανυψώσουν την συνειδητότητά μας πέρα από το κανονικό ειρμό της σκέψης:
Το Απόλυτο
Ούτε νους, ούτε μορφή, μόνο υπάρχω
Έχουν εξαντληθεί τώρα η θέληση και η σκέψη
Το οριστικό τέλος του χορού της Φύσης
Εγώ είμαι αυτό που αναζητούσα
Ένα βασίλειο αγνής, ύστατης Ευδαιμονίας
Πέρα από τον γνώστη και το γνωστό
Μία ανάπαυση αχανή απολαμβάνω επιτέλους
Αντιμετωπίζω τον Έναν, μόνος
Έχω διασχίσει τους μυστικούς δρόμους της ζωής
Έχω γίνει ο Στόχος
Η αναλλοίωτη Αλήθεια αποκαλύφθηκε
Είμαι ο δρόμος, ο Θεός – Ψυχή
Το πνεύμα μου έχει επίγνωση όλων των υψών
Μένω βουβός στον πυρήνα του Ήλιου
Δεν έχω καμία σχέση με χρόνο και με πράξεις
Το κοσμικό μου παιχνίδι τελείωσε.
Όταν ο Sri Chinmoy έφτασε στην Αμερική, ανακάλυψε ότι αυτή η δυναμική, νέα χώρα ήταν ανυπόμονη για ένα νέο είδος ποίησης. Άρχισε να γράφει ποιήματα που είναι πολύ σύντομα και ακριβή. Κάποιες φορές ταυτίζει τον εαυτό του με τα σκαμπανεβάσματα της ζωής ενός αναζητητή, ενώ σε άλλα ποιήματα ή αποφθέγματα προσφέρει τη διαφωτιστική συμβουλή του και σοφία.
Για να κάνει τα ποιήματα ακόμα πιο δυνατά και περιεκτικά, ο Sri Chinmoy χρησιμοποίησε σύνθετα ουσιαστικά. Δύο ή περισσότερα ουσιαστικά ενώνονται με παύλες. Μαζί δημιουργούν ένα νέο νόημα. Στο παρελθόν, πολύ λίγοι ποιητές στα Αγγλικά χρησιμοποιούσαν ουσιαστικά. Ο Sri Chinmoy τα είχε κάνει μοναδικά δικά του.
Συνολικά ο Sri Chinmoy έχει γράψει τώρα περισσότερα από 109.000 ποιήματα. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα από την μοντέρνα ποίηση του:
Αρμένισε
Πέρα από τον ουρανό της ανατολής
Φτάσε
Στον ανώτατο στόχο
Πριν τη φωνή του ηλιοβασιλέματος
Ο Θεός θέλει
Την κάθε μία καρδιά αναζήτησης
Να είναι ένας παγκόσμιος βωμός ειρήνης
Μια καρδιά ευγνωμοσύνης
Είναι το κύριο κλειδί
Που ανοίγει όλα τα δωμάτια
Του παλατιού της καρδιάς του Θεού
Για να υπηρετήσω τον Δημιουργό –
Κύριο μας
Είδα το φως της ημέρας
Για να αγαπώ τον Αγαπημένο μου Φίλο
Ξεκίνησα το παιχνίδι της ενότητάς μας.
Τον Ιανουάριο του 1998, ο Sri Chinmoy επιχείρησε ένα επικό σχέδιο. Ο στόχος του: να δημιουργήσει μία μοναδική σειρά από 77.000 ποιήματα. Μέχρι τον Αύγουστο του 2004 είχε διασχίσει σχεδόν το μισό δρόμο για τον στόχο αυτό. Ποιος ξέρει πότε και πού θα το τελειώσει!
Φαίνεται ότι ο Sri Chinmoy έχει τόσα πολλά όνειρα να ξεδιπλώσει ακόμα. Μπορούμε να κερδίσουμε μία πολύτιμη σύνεση στον πνευματικό του κόσμο μέσα από ένα ποίημα που έγραψε πολλές δεκαετίες πριν στην Ινδία. Το ποίημα λέγεται «Αθανασία». Παρακάτω είναι η τελευταία στροφή του ποιήματος:
Οι αιώνιες μέρες μου βρίσκονται μέσα
στον τρέχοντα χρόνο
Παίζω το Φλάουτο της ραψωδίας Του
Αδύνατοι άθλοι δεν φαίνονται αδύνατοι πια
Μέσα στις αλυσίδες της γέννησης τώρα
λάμπει η Αθανασία
Ο Sri Chinmoy μας έδειξε τι πραγματικά σημαίνει να λες, «Αδύνατοι άθλοι δεν φαίνονται πλέον αδύνατοι».
Διαλέξεις Γεμάτες Σοφία
Το πρώτο βιβλίο του Sri Chinmoy γράφτηκε στη Δύση, «Διαλογισμοί: Φαγητό για την ψυχή», δημοσιεύτηκε το 1970. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 1500 βιβλία του είχαν εκδοθεί. Περιέχουν ποιήματα, διαλέξεις, έργα, σύντομες ιστορίες και απαντήσεις σε ερωτήσεις.
Ο πιο άμεσος τρόπος του Sri Chinmoy να παραδώσει το πνευματικό του μήνυμα στους αναζητητές της Δύσης, ήταν μέσω των διαλέξεών του.
Μετά την αποχώρηση του Sri Chinmoy από το Προξενείο της Ινδίας, ξεκίνησε μία σειρά από εκτεταμένες διαλέξεις. Σαν πουλί, ταξίδεψε στα μήκη και πλάτη της Βόρειας Αμερικής δίνοντας διαλέξεις σε σημαντικά πανεπιστήμια. Μερικές φορές έδινε δύο ή τρεις διαλέξεις σε μία μόνο μέρα!
Επίσης ταξίδεψε και στο εξωτερικό, πρώτα στα νησιά της Καραϊβικής και μετά στις Φιλιππίνες, Ιαπωνία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη.
Η πρώτη διάλεξη του Sri Chinmoy σε πανεπιστήμιο ήταν στη Τζαμάικα στο Πανεπιστήμιο των Νησιών της Δυτικής Ινδίας, στις 10 Ιανουαρίου του 1968. Εκείνη η διάλεξη είχε θέμα «Πνευματικότητα: Τι είναι και τι δεν είναι».
Η πρώτη διάλεξη του Sri Chinmoy στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στο Πανεπιστήμιου του Yale στο Connecticut στις 4 Δεκεμβρίου του 1968. Είχε το θέμα: «Η Βάρκα Ονείρων του Θεού και η Βάρκα Ζωής του Ανθρώπου».
Ο Sri Chinmoy ξεκίνησε τη διάλεξη λέγοντας, «Υπάρχει πάντα μία αποζημίωση, ακόμα και από την πλευρά του Θεού! Ο Θεός δεν με ευλόγησε με ένα πτυχίο ή δίπλωμα. Όχι, ούτε καν ένα απολυτήριο λυκείου. Αλλά, πέρα από την απέραντη γενναιοδωρία του, έχει ευλογήσει την καρδιά μου που αναζητά, με την ευκαιρία να Τον υπηρετώ μέσα στους αναζητητές της απέραντης αλήθειας».
Στις διαλέξεις του, ο Sri Chinmoy προσφέρει ένα μήνυμα πέρα από όλα τα άλλα. Είναι ένα αρχαίο μήνυμα των Upanishads (ιερό ινδικό κείμενο): «Atmanam viddhi – Γνώρισε τον εαυτό σου». Ο Sri Chinmoy ωθεί όλους τους αναζητητές σε βαθιά αναζήτηση και να ανακαλύψουν την αμετάβλητη πραγματικότητα της πνευματικής ζωής.
Ο Dr. Russell Barber, ο πρώην θρησκόληπτος εκδότης στο NBC, ένα μεγάλο διεθνές τηλεοπτικό κανάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ένας πολύ καλός φίλος του Sri Chinmoy, παρατηρεί: «Η τέλεια ιδέα είναι άχρηστη εκτός και αν μεταδίδεται. Ο Sri Chinmoy είναι η τέλεια ιδέα που μεταδίδεται μέσα από την αγάπη».
Ένα πολύ σημαντικό σημείο των διαλέξεων του Sri Chinmoy όλα αυτά τα χρόνια, ήταν οι επισκέψεις του στα περίβλεπτα Βρετανικά Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο της Oxford και του Cambridge. Αυτά τα δύο πανεπιστήμια έχουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με την Ινδία, αφού πολλές διασημότητες της Ινδίας σπούδασαν εκεί.
Το 2003, ο Sri Chinmoy έκανε την ένατη επίσκεψη του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Έγινε μία μικρή τελετή στο Kings College, το οποίο είναι ιδιαίτερα ιερό για αυτόν επειδή εκεί σπούδασε ο Sri Aurobindo από το 1890 έως το 1892. Για αυτήν την περίσταση ο Sri Chinmoy έπαιξε το Esraj του (ινδικό μουσικό όργανο) και μετά τίμησε πολλούς καθηγητές από διάφορα τμήματα. Τους σήκωσε χρησιμοποιώντας έναν ειδικό μηχανισμό και τους πρόσφερε το βραβείο «Σηκώνοντας τον Κόσμο με την Καρδιά της Ενότητας».
Αργότερα, ο Sir Patrick Bateson, ο Κοσμήτορας του Kings College και καθηγητής της ηθολογίας, έγραψε στον Sri Chinmoy, «Όλοι εμείς εδώ στο Κέιμπριτζ που σε συναντήσαμε, μείναμε πάρα πολύ κατάπληκτοι από την γαλήνη σου και την παρουσία σου».
Ο Καθηγητής Dr. Ajit Singh, Καθηγητής των Οικονομικών, εξέφρασε: «Νομίζω ότι η δουλειά του Sri Chinmoy είναι υπέρτατης σπουδαιότητας».
Η ένατη επίσκεψη του Sri Chinmoy στην Οξφόρδη έγινε επίσης την ίδια εποχή. Και πάλι επέλεξε να παίξει το esraj του, για τους διακεκριμένους καθηγητές και να τους τιμήσει σηκώνοντάς τους με μία ειδική συσκευή.
Ο καθηγητής Dr. Martin Kemp, ένας Καθηγητής της Ιστορίας και της Τέχνης, είπε στον Sri Chinmoy, «Είναι μία εξαιρετικά σημαντική αναζήτηση αυτή που έχετε ξεκινήσει και η οποία ελπίζω ότι θα συνεχίσει για πολλά χρόνια. Είναι μία αναζήτηση, νομίζω, στο πνεύμα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και στο πνεύμα όλων αυτών που αναζητούν ενότητα στην ποικιλία».
Τον Μάιο του 2004, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Ρωσία, ο Sri Chinmoy έδωσε μία σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια στο St.Petersburg και στη Μόσχα ύστερα από μία ιδιαίτερη πρόσκληση του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων. Για τον Sri Chinmoy, μία συγκεκριμένη πρόσκληση είχε ιδιαίτερη σημασία. Ήταν από το μεγαλοπρεπή Πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας. Εδώ ήταν που ο αγαπημένος αδερφός – φίλος του Sri Chinmoy, ο πρόεδρος Mikhail Gorbachev και η γυναίκα του η Raisa Maximovna, είχαν και οι δύο σπουδάσει. Το πανεπιστήμιο ζήτησε από τον Sri Chinmoy να μιλήσει για την ελευθερία και αφιέρωσε τη διάλεξη του στον Πρόεδρο Gorbachev, τον οποίο αποκαλεί «τον καλύτερο ηγέτη της ανθρωπότητας».
Ουράνια Μουσική
Ο Sri Chinmoy είναι ένας αυτοδίδακτος μουσικός. Η προσέγγιση του είναι διαισθητική. Αν του αρέσει ένα συγκεκριμένο μουσικό όργανο, θα κάνει εξάσκηση ξανά και ξανά μέχρι να μπορέσει να φέρει στο προσκήνιο τη μοναδική «φωνή» αυτού του μουσικού οργάνου.
Το αγαπημένο του μουσικό όργανο είναι το esraj, το οποίο είναι ένα λυγερό, λεπτό μουσικό όργανο με δοξάρι από τη βορινή Ινδία. Πρωτοεμφανίστηκε στην βασιλική αυλή του μεγάλου αυτοκράτορα Moghul Akbar, που του άρεσε πολύ. Ο Sri Chinmoy ξεκίνησε να παίζει το Esraj το 1976.
Ο Sri Chinmoy μιλάει ταπεινά για τον εαυτό του ως «πολυτεχνίτης όλων των τεχνών, αφέντης του κανενός». Το μουσικό του πνεύμα παίρνει τρομερή χαρά από την εξερεύνηση διαφορετικών μορφών έκφρασης. Τακτικά παίζει τσέλο, Δυτικό φλάουτο, φλάουτο από μπαμπού, βιολί, αρμόνιο, συνθεσάιζερ, χαβανέζικη κιθάρα και πιάνο. Το 1995, ο Sri Chinmoy ήθελε να παίξει 150 μουσικά όργανα προς τιμή της πεντηκοστής επέτειος των Ηνωμένων Εθνών. Μέσα σε λίγες μέρες, μία συλλογή από μουσικά όργανα άρχισαν να συρρέουν από τους μαθητές του από διάφορες χώρες, μεταμορφώνοντας το μικρό του σπίτι σε ένα μουσικό παράδεισο!
Στις 25 Νοεμβρίου του 1995, στην αίθουσα θεάτρου ενός τοπικού σχολείου, ο Sri Chinmoy άρχισε να παίζει στις 9.05 το πρωί και συνέχισε μέχρι τις 11.20 το βράδυ! Δεκατέσσερις ώρες φαίνονταν σαν δεκατέσσερα χρυσά χρόνια. Μέσα από τη μουσική του ο Sri Chinmoy, σχεδιάζει τον χάρτη του κόσμου.
Στη διάρκεια παράστασης, ο Sri Chinmoy παίζει δικές του λυρικές συνθέσεις αλλά επίσης αυτοσχεδιάζει. Όταν αυτοσχεδιάζει στο πιάνο ή σε κάποιο όργανο, ένα εσωτερικό πνεύμα φαίνεται να καθοδηγεί τα χέρια του. Δεν κοιτάει καν τα πλήκτρα αλλά παραμένει σε μία κατάσταση διαλογισμού. Εντωμεταξύ τα δάχτυλα του κινούνται από εδώ και από εκεί πάνω στο πληκτρολόγιο με μία αδιανόητη ταχύτητα και δύναμη.
Όταν άκουσε τον Sri Chinmoy το 1987 να αυτοσχεδιάζει με ένα όργανο στο διάσημο Σπίτι της Όπερας στο Σίδνευ, ο γνωστός μουσικός και κριτικός Lee Underwood, έγραψε: «Ο Sri Chinmoy αυτοσχεδιάζει μία θεϊκή εμπνευστική μουσική που συντρίβει ακαδημαϊκές προδιαγραφές και ανεβάζει τη ψυχή στα ουράνια».
Από το 1984, ο Sri Chinmoy έδινε Συναυλίες Ειρήνης σε όλον τον κόσμο. Είναι πάντα δωρεάν. Στη διάρκεια αυτών των συναυλιών, ο Sri Chinmoy παίζει από 15 μέχρι 20 μουσικά όργανα και δημιουργεί μία ατμόσφαιρα αφοσιωμένη και ανυψωτική. Οι συναυλίες συνήθως γίνονται σε μεγάλες αίθουσες ή αθλητικά στάδια για να μπορούν να τις παρακολουθούν πολλοί άνθρωποι. Η μεγαλύτερη συναυλία του Sri Chinmoy ήταν στο Μόντρεαλ το έτος 2000. Περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκεί. Ένα άλλο μεγάλο κονσέρτο έγινε στην Πράγα το 2004, στο οποίο περισσότεροι από 15.000 άτομα παρευρέθησαν εκεί, από τους οποίους πολλοί ταξίδεψαν από γειτονικές χώρες.
Ο Sri Chinmoy επίσης εκτιμά βαθιά τις συναυλίες που είχε την τύχη να προσφέρει, σε περίβλεπτους χώρους όπως στην Royal Albert Hall στο Λονδίνο, Carnegie Hall στην Νέα Υόρκη, Nippon Budokan στο Τόκιο και στο Le Zenith στο Παρίσι.
Η Συναυλία Ειρήνης του Sri Chinmoy στην Ουάσιγκτον D.C το 1995 παρουσιάστηκε από τον διακεκριμένο Πρεσβευτή της Ινδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, H.E Siddhartha Shankar Ray, ο οποίος είπε: «Ο Sri Chinmoy είναι μία πολύπλευρη διάνοια, μία πολύ λαμπρή προσωπικότητα και επίσης ένας ποιητής, καλλιτέχνης, μουσικός, αθλητής, όπως επίσης και ένας πνευματικός ηγέτης. Είναι η ενσάρκωση της αθάνατης έννοιας του Rabindranath Tagore για τον παγκόσμιο άνθρωπο».
Ακούγοντας την συναυλία του Sri Chinmoy το 2004, ο παγκοσμίως διάσημος φλαουτίστας Paul Horn, που είναι ένας πολύ στενός φίλος του Sri Chinmoy του έγραψε:
«Η συναυλία σου αυτό το απόγευμα ήταν τόσο αγνή και εμπνευστική, από το βαθύτερο μέρος της ψυχής σου. Το μουσικό όργανο ήταν μία προέκταση του υψηλότερου εσωτερικού σου εαυτού και άγγιξε όλους εμάς στο βαθύτερο επίπεδο».
Σήμερα, στην ηλικία των 74, ο Sri Chinmoy ακόμα διευρύνει το μουσικό του ρεπερτόριο. Το 2003, εμπνευσμένος από τον Μαέστρο Ravi Shankar, ο Sri Chinmoy άρχιζε να παίζει το σιτάρ, και το 2005, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, ξεκίνησε να παίζει το δίχορδο erhu (Κινέζικο βιολί).
Ο Sri Chinmoy ο Μουσικοσυνθέτης
Η Μητέρα Ινδία είχε πολλούς θεσπέσιους μουσικοσυνθέτες. Ο Rabindranath Tagore, ο Kaji Nazrul Islam και ο Subramaniam Bharati είναι ανάμεσα στον γαλαξία των αθάνατων. Ο Sri Chinmoy είναι διάδοχος σε αυτήν την λαμπρή παράδοση. Μέχρι τις 5 Μαΐου του 2005, είχε συνθέσει 18.897 τραγούδια με ευλάβεια. Αυτά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής: Βεγγαλικά– 12.000, Αγγλικά – 6.684, Σανσκριτικά – 180, Γαλλικά – 33.
Ο Sri Chinmoy είχε πει ότι στον εσωτερικό κόσμο, ακούει συνεχώς μουσική. Μερικές φορές, όταν συνθέτει, δεν ξέρει που τελειώνει ένα τραγούδι και που ξεκινά το επόμενο. Είναι σαν φλόγες που ανεβαίνουν μέσα στην καρδιά του.
Στον Sri Chinmoy αρέσει ιδιαίτερα να διδάσκει τραγούδια στους μαθητές του, όταν τα συνθέτει. Αυτός είναι ο αρχαίος Ινδικός τρόπος. Οι μαθητές του μαθαίνουν τα τραγούδια απ’ έξω και αργότερα τα γράφουν στο Δυτικό Σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, οι Δυτικοί μαθητές του έχουν μάθει χιλιάδες Bengali τραγούδια.
Εκτός από τα τραγούδια αφοσίωσης του, ο Sri Chinmoy έχει εμπνευστεί στο να τιμά περισσότερα από 560 άτομα με το δικό τους μοναδικό τραγούδι. Αυτά τα άτομα προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις, αλλά όλα αυτά έχουν ένα πράγμα κοινό: κάθε ένα έχει συνεισφέρει κάτι πολύ σημαντικό στη βελτίωση του κόσμου μας. Κάποιοι, όπως ο Μπετόβεν ή ο Αϊνστάιν, είναι μεγάλες προσωπικότητες από το παρελθόν, ενώ άλλοι, όπως ο Πρόεδρος Gorbachev, είναι επίκαιρες προσωπικότητες του κόσμου, τους οποίους ο Sri Chinmoy ειλικρινά θαυμάζει.
Υπάρχει ακόμα μια άλλη διάσταση στις συνθέσεις του Sri Chinmoy, η οποία αποκαλύπτει την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για τα έθνη του κόσμου. Έχει γράψει τραγούδια για πολλές, πολλές χώρες. Αυτά τα τραγούδια είναι τα ιδιαίτερα δώρα του για την κάθε μία χώρα, και τονίζουν τα μοναδικά προτερήματα που η κάθε χώρα έχει.
Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, ο Sri Chinmoy έχει συνθέσει τραγούδια με αγάπη και ταπεινότητα, αφιερωμένα στον καθένα από τους Avatars, (ο Θεός γεννιέται σε μία μορφή ανθρώπου). Ο Sri Ramachandra, ο Sri Krishna, ο Βούδας, ο Σωτήρας Χριστός, ο Sri Chaitanya, Sri Ramakrishna, Sri Aurobindo και πολλές άλλες μορφές υψηλότατης πνευματικότητας που τους έχει λατρέψει με αυτόν τον τρόπο.
Το 1982 ένα ιδιαίτερο μουσικό συγκρότημα ξεκίνησε να τραγουδά τα bhajans (τραγούδια για αφοσίωση στον Θεό) του Sri Chinmoy στους Κοσμικούς Θεούς και Θεές της Ινδίας. Ένα πραγματικά διεθνές συγκρότημα, οι «Sri Chinmoy Bhajan Singers». Το συγκρότημα περιλαμβάνει περίπου πενήντα μέλη και ο αρχηγός τους είναι η Ranjana Ghose, η γραμματέα του Sri Chinmoy.