ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Updated

Πολλοί από εμάς σε όλο τον κόσμο βρισκόμαστε στην ασυνήθιστη κατάσταση να έχουμε περιοριστεί μέσα στα σπίτια μας. Όταν περιοριζόμαστε στον τόπο κατοικίας μας, αυτό μπορεί να μας υπενθυμίσει πόσο πολύ μας λείπει το να συναντήσουμε τους φίλους μας, το να απολαύσουμε την ελευθερία της φύσης και μπορεί ακόμη και να μας λείπει το εργασιακό μας περιβάλλον και η ευκαιρία να μιλήσουμε με τους συναδέλφους μας. Ωστόσο, ενώ αντιμετωπίζουμε αυτήν την δύσκολη κατάσταση, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την κατάσταση.

Ρουτίνα. Εάν δεν είμαστε συνηθισμένοι να μένουμε σταθερά σε ένα μέρος, μπορεί να είναι τρομακτικό το να έχουμε να γεμίσουμε 16 ώρες. Ο καλύτερος τρόπος πάνω σε αυτό είναι να δημιουργήσετε μια ρουτίνα, με χρονοθυρίδες για πράγματα όπως η άσκηση, η εργασία, η μελέτη, η ανάγνωση, η διασκέδαση, τα γεύματα. Το να έχετε μια σταθερή ρουτίνα βοηθά στο να αποφευχθεί το να πέσετε σε μια παγίδα παθητικότητας κοιτάζοντας οθόνες για να περάσει ο χρόνος σας. Μπορεί επίσης να δώσει μια αίσθηση εκπλήρωσης εάν κάνουμε τη δουλειά μας για λίγες ώρες το πρωί, μπορούμε να νιώσουμε σαν να αξίζουμε κάποια χαλάρωση. Ένα άλλο μέρος μιας καλής ρουτίνας είναι το να κάνετε κάτι διαφορετικό το Σαββατοκύριακο – να έχετε μια μέρα για να κάνετε κάτι πολύ διαφορετικό.

Άσκηση ρουτίνας. Ένα ουσιαστικό μέρος οποιασδήποτε καθημερινής ρουτίνας είναι η άσκηση. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε. Εάν σας επιτρέπεται ένα είδος άσκησης, θα εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο την ευκαιρία να τρέξετε. Ο Sri Chinmoy ενθάρρυνε το τρέξιμο ως ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα του διαλογισμού και της εσωτερικής ζωής. Το τρέξιμο βοηθά στην εκκαθάριση του νου και στην καλλιέργεια μιας αίσθησης δυναμισμού.

“Το πρωί, αν μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον εαυτό μας με σωματικές δραστηριότητες, τότε μπορούμε να πετύχουμε τόσα πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω ότι o αθλητισμός και η σωματική υγεία είναι ύψιστης σημασίας. Αν παραμελήσουμε το σωματικό και αφήσουμε το σώμα να γίνει αδύναμο, τότε το μυαλό γίνεται επίσης αδύναμο.” – Sri Chinmoy

Εάν είμαστε τακτικοί, θα αισθανόμαστε καλύτερα στο να δώσουμε στο σώμα την απαραίτητη άσκηση. Εάν το τρέξιμο δεν είναι εφικτό, μπορούμε σίγουρα να είμαστε εφευρετικοί με ρουτίνες άσκησης στο σπίτι, ακόμα και στους μικρότερους χώρους. Υπάρχουν 650 μυς στο σώμα, προσπαθήστε να τους προπονήσετε όλους!

Διαλογισμός. Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ το διαλογισμό πριν, τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία, δεδομένου ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε χρόνο. Το καλύτερο είναι να επιλέξετε μια καθορισμένη ώρα – μια ώρα που θα είναι πιο ήσυχα στο σπίτι, όπως νωρίς το πρωί είναι εξαιρετικά. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να μάθετε να διαλογίζεστε συναντώντας ανθρώπους ομοϊδεάτες που μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση για διαλογισμό σε μια ομάδα. Αλλά, δεδομένου ότι αυτό δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή, μπορείτε ακόμα να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να μάθετε μόνοι σας. Μην ανησυχείτε για το πόσο καλός είστε στο να διατηρείτε το μυαλό σας ήρεμο. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να καλλιεργήσετε την εσωτερική πείνα και να αισθανθείτε ότι ο διαλογισμός μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή σας προς το καλύτερο. Έχουμε εδώ ένα μάθημα διαλογισμού για το σπίτι.

Τραγούδι. Είναι πάντα καλό να δοκιμάζετε κάτι καινούργιο. Το τραγούδι μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ανυψώσει το πνεύμα μας. Εδώ υπάρχουν μερικά απλά μάντρα διαλογισμού. Εάν μπορέσετε να μπείτε στη ροή των μάντρας, θα βρείτε ότι μπορείτε να κερδίσετε τα οφέλη του διαλογισμού χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για την ηρεμία του μυαλού τόσο πολύ.

Αντιμετωπίζοντας το άγχος. Αυτή μπορεί να είναι μια αγχωτική στιγμή. Μπορεί να ανησυχούμε για την υγεία των φίλων και των συγγενών μας και ίσως να έχουμε ανησυχίες για τη δική μας οικονομική κατάσταση. Για πολλούς από εμάς, η ζωή, μας έχει γυρίσει την πλάτη. Αντί να γεμίζουμε το μυαλό μας με στενοχώρια και ανησυχία, είναι καλύτερα να περάσουμε αυτό τον χρόνο προσφέροντας την καλή μας θέληση και τις προσευχές μας στους φίλους και την οικογένειά μας. Όταν ανησυχούμε, προσφέρουμε μόνο αρνητική ενέργεια. Αντί να ανησυχούμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο χρόνο και ενέργεια για να προσφέρουμε την φροντίδα μας και τις καλύτερες ευχές μας στους γύρω μας. Αυτό θα δώσει μια αίσθηση ότι κάνουμε κάτι με θετικό πνεύμα.

Θέλετε να είστε πάντα χαρούμενοι;

Τότε, εγκαταλείψτε τις μάχες

Της αρνητικότητας

Και μάθετε την όμορφη τέχνη

Της αυτο-ενθάρρυνσης. 

Μάθετε να μη δίνετε την προσοχή σας σε επιβλαβή πράγματα. Σε αυτές τις περιόδους, πρέπει να συμβαδίζουμε με το τι συμβαίνει στην κοινωνία μας, αλλά δεν χρειάζεται να γίνουμε εθισμένοι στις ειδήσεις, ελέγχοντας το τηλέφωνό μας πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Μία ή δύο φορές είναι καλύτερα. Αποφύγετε να ξοδεύεται υπερβολικό χρόνο στις ροές ειδήσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ειδικά σαν το πρώτο πράγμα που θα κάνετε νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Αν είμαστε γεμάτοι με άγχος, βλέποντας τα νέα ή δαπανώντας πάρα πολύ χρόνο διαβάζοντας πράγματα στο διαδίκτυο μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις ανησυχίες.

Διαβάστε κάτι νέο. Πολλοί από εμάς εργάζονται τώρα μέσω διαδικτύου. Δουλεύουμε σε έναν υπολογιστή και στη συνέχεια χαλαρώνουμε παρακολουθώντας μια οθόνη. Μέχρι το τέλος της ημέρας μας, τα μάτια μας μπορούν να κουραστούν και το κεφάλι μας να γίνει μπερδεμένο. Η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μπείτε σε έναν άλλο κόσμο και να ξεφύγετε από τον κόσμο των υπολογιστών και των τηλεφώνων.

Μιλήστε με φίλους. Είμαστε κοινωνικά όντα, αν είμαστε απομονωμένοι, είναι ακόμα πιο σημαντικό να διατηρούμε επαφή με φίλους. Ο Sri Chinmoy ήταν ένας μεγάλος υποστηρικτής της ομιλίας στο τηλέφωνο και όχι της απρόσωπης ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Παρατήρησε ότι όταν στέλνουμε κείμενα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτό αγγίζει μόνο το μυαλό του άλλου προσώπου. Αλλά, αν μιλάμε σε ένα άτομο, μπορούμε να φέρουμε και την καρδιά του στο προσκήνιο. Είναι μια καλή πειθαρχία να συνηθίζετε να καλείτε έναν φίλο την ημέρα και να βλέπετε πώς αυτός περνάει. Θα δώσει περισσότερη έμπνευση από την απλή αποστολή κειμένου.

Συγγραφέας: Tejvan