Το Δηλητήριο της Αμφιβολίας

Updated

 

Το Δηλητήριο της Αμφιβολίας

και το Νέκταρ της Πίστης

Εμβαθύνετε την πίστη σας στον εαυτό σας.

Τίποτα δε θα μπορεί

Να σας τρομάξει ή να σας εξασθενίσει.

 

Όπως κάθε καλή ιδιότητα, η πίστη είναι ένα δώρο από το Θεό. Μπορεί όμως να αυξηθεί με προσωπική προσπάθεια. Αν προσευχόμαστε και διαλογιζόμαστε, αυξάνουμε την πίστη μας. Η πίστη είναι όπως ένας μυς. Αν ασκούμαστε αναπτύσσουμε τους μυς μας. Παρόμοια, αν ασκούμε την πίστη μας, μπορεί κι αυτή να επεκταθεί. Πολλοί εισέρχονται στην πνευματική ζωή από περιέργεια. Έχουν πολύ λίγη πίστη. Όμως κάτι τους ωθεί να συνεχίσουν. Αργότερα, θα νιώσουν μέσα τους το άνθισμα της βαθύτερης πίστης. Όταν κάποιος ακολουθεί ένα πνευματικό μονοπάτι, είναι βέβαιο ότι θ’ αποκτήσει περισσότερη πίστη.

Ένας τρόπος να αναπτύξουμε περισσότερη πίστη, είναι να συναναστρεφόμαστε κάποιον που έχει ήδη πίστη. Είναι σαν να κάνετε παρέα μ’ ένα άτομο που έχει περισσότερες γνώσεις από εσάς: αυτό θα φέρει στο προσκήνιο τις δικές σας γνώσεις. Παρόμοια, όταν συναναστρέφεστε κάποιον που έχει περισσότερη πίστη, η φλόγα της πίστης σας θ’ ανάψει. Αν νιώθετε ότι κάποιος έχει περισσότερη πίστη στο Θεό απ’ ό,τι εσείς, πηγαίνετε και κάνετε παρέα μ’ αυτό το άτομο. Ακόμη και αν δεν έχετε την ευκαιρία να του μιλήσετε και μόνο η παρουσία του θ’ αυξήσει την πίστη μέσα σας. Συνιστάται σ’ εσάς, ως αναζητητής, να συναναστρέφεστε ανθρώπους που έχουν περισσότερη ικανότητα και περισσότερο πνευματικό ζήλο από εσάς. Η καρδιά σας θα λειτουργήσει ασυνείδητα σαν θεϊκός μαγνήτης και θα προσελκύσει τις θεϊκές τους ιδιότητες.

 

 

Εσωτερικοί Εχθροί και Φίλοι

 

Η αμφιβολία είναι ο μεγαλύτερος κλέφτης της εσωτερικής μας ζωής. Αφαιρεί όλο τον πολύτιμο εσωτερικό μας πλούτο. Η αμφιβολία είναι ένα αργό δηλητήριο. Γιατί η αμφιβολία αρχίζει να αμφιβάλει για τον ίδιο τον εαυτό της. Σήμερα αμφιβάλλετε για κάποιον και αύριο αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Σήμερα καταλήγετε σε ένα συμπέρασμα και αύριο ένα νέο κύμα αμφιβολίας σας τυλίγει. Αυτό δε σημαίνει ότι η σημερινή αμφιβολία εξαλείφθηκε οριστικά. Όχι, αντικαταστάθηκε μόνο από μια άλλη αμφιβολία.

Κρατήσατε την αμφιβολία για φίλη σας πολύ καιρό. Αν δε νιώθατε ότι είναι πραγματική σας φίλη, δε θα μένατε μαζί της. Αλλά τη στιγμή που βλέπετε ότι ένας καλύτερος φίλος εισέρχεται στη ζωή σας, δε θα φερθείτε σαν ανόητος. Θα πείτε, “Τώρα ένας άλλος φίλος ήρθε στη ζωή μου και διαπιστώνω ότι αυτός ο φίλος θα με οδηγήσει σε έναν υψηλότερο στόχο”.

Οι καινούργιοι σας φίλοι είναι η πίστη και το θάρρος. Αυτοί οι δύο φίλοι ήταν πάντα δίπλα σας αλλά δε θελήσατε να συνταχτείτε μαζί τους. Αν αλλάξετε φίλους, τι θα συμβεί; Στην αρχή, οι παλιοί σας φίλοι, ο φόβος και η αμφιβολία, θα προσπαθήσουν να σας φέρουν πίσω. Δε θέλουν να χάσουν τους φίλους τους. Αλλά σύντομα θα νιώσουν ότι είναι υποτιμητικό γι’ αυτούς να επιμείνουν. Θα πουν, “Εντάξει, αφήστε τον να φύγει. Αν αυτός δεν ενδιαφέρεται για εμάς, αν δεν μας χρειάζεται, τότε ούτε κι εμείς τον χρειαζόμαστε”. Είναι σαν την ανθρώπινη υπερηφάνεια. Όταν χάνουμε ένα φίλο, αρχικά προσπαθούμε να τον φέρουμε πίσω. Όταν όμως δούμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα, το εγώ μας έρχεται στο προσκήνιο. Λέμε, “Αν αυτός δε μας χρειάζεται, ούτε κι εμείς τον χρειαζόμαστε”. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η αμφιβολία και ο φόβος μας εγκαταλείπουν όταν γίνουμε φίλοι με την πίστη και το θάρρος.

 

Στον εσωτερικό κόσμο

Μπορώ να έχω λιακάδα κάθε μέρα,

Γιατί η εσωτερική μου πίστη θεμελιώνεται

Στην αλάνθαστη Υπόσχεση Φωτός του Θεού.

 

Ξεπερνώντας την Αμφιβολία

 

Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να νικήσετε την αμφιβολία είναι να νιώσετε ότι είστε γεμάτοι σιγουριά. Νιώστε ότι είστε γεμάτοι θάρρος. Προσπαθείτε πάντα να ταυτίζεστε με το θετικό. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, ίσως ταυτίζεστε με την αμφιβολία, νιώθοντας ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν όμως αλλάξετε νοοτροπία, τότε θα πείτε ότι η αμφιβολία δεν είναι πραγματικότητα, ο φόβος δεν είναι πραγματικότητα. Η αληθινή πραγματικότητα είναι η πίστη, η αληθινή πραγματικότητα είναι το θάρρος. Πώς θα το κάνετε αυτό; Αν έρθει η αμφιβολία, πρέπει να σκεφτείτε το αντίδοτο, που είναι η πίστη. Αν η αμφιβολία μπει στο νου σας, αμέσως προφέρετε τη λέξη “πίστη”. Πείτε απλά, “Είμαι παιδί του Θεού, πώς μπορώ ν’ αμφιβάλω για τον εαυτό μου, πώς μπορώ ν’ αμφιβάλω για τους άλλους, πώς μπορώ ν’ αμφιβάλω για το Θεό;”

Δεν μπορούμε να νικήσουμε την αμφιβολία μόνο με ευσεβείς πόθους. Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια. Αν ταυτιζόμαστε με το νου, δε θα βρούμε τη δύναμη να νικήσουμε την αμφιβολία, γιατί ο νους, συνειδητά ή ασυνείδητα αγαπά την αμφιβολία. Η ψυχή έχει περισσότερη δύναμη από το νου. Θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να σώσουμε τον εαυτό μας με το φως της ψυχής μας. Κάθε μέρα, πριν η αμφιβολία βρει την ευκαιρία να μπει στο μυαλό μας, πρέπει να προσπαθήσουμε να νιώσουμε το φως της ψυχής που βρίσκεται μέσα μας. Κάθε φορά που εμφανίζεται η αμφιβολία, μπορούμε να νιώθουμε ότι η ψυχή όχι μόνο μας προστατεύει αλλά και μας δίνει καινούργια ζωή -μια ζωή σταθερής και άφθονης πίστης, όχι μόνο στο Θεό αλλά και στον εαυτό μας.

Η αμφιβολία μας εγκαταλείπει όταν νιώθουμε ότι είμαστε προορισμένοι να κάνουμε κάτι για το Θεό. Παίρνουμε τρομακτική δύναμη από τη λέξη “προορισμένος”. Αυτή η λέξη φέρνει στην επιφάνεια απεριόριστο θάρρος. Ακόμη και αν κάποιος είναι εκ φύσεως αδύναμος, αν πει ότι είναι προορισμένος να δουλέψει για το Θεό, τότε αμέσως από τον εσωτερικό του κόσμο έρχεται στην επιφάνεια ο ηρωισμός. Θα πολεμήσει κάθε εμπόδιο με τόση δύναμη και εσωτερική αποφασιστικότητα που θα εκπλαγεί. Ίσως εμφανιστούν σ’ αυτόν εμπόδια με τη μορφή ανηθικότητας, σκότους, ζήλιας, φόβου και αμφιβολίας, αλλά η λέξη «προορισμένος» θα συντρίψει την υπερηφάνεια όλων των αρνητικών δυνάμεων. Οτιδήποτε είναι μη θεϊκό πρέπει να παραδοθεί σ’ αυτή τη λέξη. Έτσι, αν έχουμε την εσωτερική και εξωτερική πεποίθηση ότι είμαστε προορισμένοι να υπηρετήσουμε το Θεό, ο στόχος μπορεί να προσεγγιστεί αλάθητα.

 

 

Η Μαϊμού της Αμφιβολίας

 

Όταν η αμφιβολία ή κάποια άλλη αρνητική δύναμη εισέρχεται μέσα σας, θεωρείστε τη σαν μια μαϊμού που σας ενοχλεί διαρκώς. Προσεύχεστε και διαλογίζεστε κι εκεί βρίσκεται μια μαϊμού να σας ενοχλεί. Αφήνετε τη μαϊμού να συνεχίζει γιατί είστε υπομονετικός. Υπάρχει συναγωνισμός ανάμεσα στην υπομονή σας και στις κακοήθεις φάρσες της μαϊμούς. Αφού είστε αναζητητής, είναι βέβαιο ότι έχετε περισσότερη υπομονή από κάποιον που δεν έχει πνευματικό ζήλο. Η μαϊμού δεν έχει πνευματικό ζήλο, έτσι η υπομονή της δεν μπορεί να είναι ισοδύναμη με τη δική σας. Έχουμε ένα εγώ. Και η μαϊμού έχει ένα είδος εγώ. Αν δε της δώσετε σημασία, η μαϊμού θα νιώσει τελικά ότι είναι υποτιμητικό γι’ αυτήν να σας ενοχλεί. Η υπομονή έχει την ικανότητα να διαλύει τις κακές δυνάμεις, και αν έχετε υπομονή, οι αρνητικές δυνάμεις δε θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν.

 

Η αμφιβολία είναι παλιά αρρώστια.

Η πίστη είναι παλιό φάρμακο.

Η συμπόνια είναι σοφός γιατρός.

Η φροντίδα είναι έμπειρη νοσοκόμα.