διαλογισμός | μάντρα

[et_pb_section fullwidth=”on”][et_pb_fullwidth_slider admin_label=”Fullwidth Slider” show_arrows=”on” show_pagination=”on” auto=”off” parallax=”off”][et_pb_slide heading=”διαλογισμός | μάντρα” background_image=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/Portugal_Albufeira-_-053.jpg” background_color=”#ffffff” alignment=”center” background_layout=”dark”]

Μάθετε να διαλογίζεστε – Βήμα 5

Μια άσκηση με Μάντρα

[/et_pb_slide][/et_pb_fullwidth_slider][/et_pb_section][et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2008/08/fotos-sitar-Portugal.jpg12.jpg” alt=” Μια άσκηση με Μάντρα” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

μάντρα

Η μάντρα AUM

Εάν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε τη μάντρα «Supreme», όπως το έχουμε παρουσιάσει στο Βήμα 4, και αν σας αρέσει να ψάλλετε, θα επωφεληθείτε από την προσθήκη μιας καινούριας μάντρα  – της μάντρα Aum – στο αυξανόμενο ρεπερτόριο των τεχνικών σας.

Μάντρα μπορεί να είναι μόνο μια απλή συλλαβή, μία ή περισσότερες λέξεις ή ακόμη και μια ή περισσότερες φράσεις . Η επανάληψη μιας μάντρα ονομάζεται τζάπα.

Μια μάντρα ενσαρκώνει μια πνευματική ιδιότητα ή έννοια , ή μια όψη του Θεού και η καθεμιά  έχει το δικό της συγκεκριμένο σκοπό και τα δικά της οφέλη. Δεν είναι τυχαία, αυθαίρετα λόγια, αλλά συγκεκριμένες και ισχυρές λέξεις, εμποτισμένες από αληθινή πνευματική συνείδηση. Οι περισσότερες έχουν χρησιμοποιηθεί από yogis, αναζητητές και πνευματικούς δάσκαλους για χιλιάδες χρόνια.

Για τον αρχάριο προσφέρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη συγκέντρωση του νου σε  έναν ήχο ή σε μια συγκεκριμένη ποιότητα ή χαρακτηριστικό που αντιπροσωπεύει η μάντρα. Επίσης καθαρίζουν το μυαλό και παρέχουν μια επαφή ή σύνδεσμο με το σύνολο του κόσμου της πνευματικότητας – την απόσταξη ή την ουσία του ιερού. Κατά τη στιγμή του θανάτου του, ο Μαχάτμα Γκάντι  χρησιμοποιούσε τη μάντρα Ram, ένα όνομα του Θεού, επικαλούμενος τη θεότητα που λάτρευε στη ζωή του και  παραδίδοντας την ψυχή του μέσα σε αυτή την τελευταία μαντρική επίκληση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Sri Chinmoy περιγράφει το Aum  ως τον σπερματικό ήχο του σύμπαντος, τη δόνηση του Θεού, τη μητέρα όλων των μάντρα. Μιλά για την απέραντη δύναμη του και λέει ότι το Aum είναι ταυτόχρονα η ζωή, το σώμα και η ανάσα του Θεού. «Όταν ο άνθρωπος ψάλλει Aum », γράφει, «αγγίζει και καλεί τις κοσμικές δονήσεις  του υπέρτατου ήχου.»

Όσοι από μας συναντούν  τις μάντρα για πρώτη φορά, μπορεί να τις θεωρήσουν ασυνήθιστες αλλά επίσης και  πηγή έμπνευσης, επειδή δίνουν τη δυνατότητα να ρίξουμε μια ματιά σε ένα απίστευτο σύμπαν που μας περιμένει να το ανακαλύψουμε. Αλλά οι μάντρα είναι επίσης πολύ πρακτικές. Συνήθως δε μπορείτε να διαλογίζεστε περπατώντας στο δρόμο για παράδειγμα, αλλά μπορείτε να ψάλλετε τη μάντρα από μέσα σας και αυτό αμέσως θα ανοίξει την πόρτα στην πνευματική ζωή σας και θα αυξήσει την εσωτερική σας δύναμη . Εδώ στο συνωστισμό και στη φασαρία της ζωής η μάντρα θα σας προσφέρει την ισορροπία και την ειρήνη. Παντού γύρω σας ο δυναμισμός του κόσμου, μέσα σας μια ήσυχη απόσπαση και το άρωμα χαράς της ψυχής. Η μάντρα σας είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ εξωτερικού / εσωτερικού, γης / ουρανού, ανθρώπου / Θεού, ύλης / πνεύματος και είναι  τόσο εύκολη όσο και ο ήχος από μία λέξη.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Μάντρα | Ορισμένοι Δείκτες:

* Αν το μυαλό σας είναι απασχολημένο με σκέψεις , όταν αρχίσετε το διαλογισμό μπορείτε να ψάλλετε  Aum ή Supreme πολύ γρήγορα, «σαν να τρέχετε να πιάσετε το κινούμενο τρένο» όπως λέει o Sri  Chinmoy .
* Είναι πολύ αποτελεσματικό-αν σας παρέχεται η δυνατότητα- να ψάλλετε  Aum δυνατά. Ο ήχος της μάντρα βοηθά να συγκεντρωθεί και να καθαριστεί το μυαλό. Η τζάπα , η επανάληψη μίας μάντρα, θα πρέπει να γίνεται το πρωί ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όχι πριν πέσετε για ύπνο, τότε θα ενεργοποιήσει το σώμα και θα εμποδίσει τον ύπνο. Το  Aum, προφέρεται Ομ, Ο σαν ο και  το μμμ  δύο ή τρεις φορές περισσότερο από το Ο.
* Στα workshops μου συχνά παίζω ένα CD το οποίο ονομάζεται  «Aum ocean meditation», όπου ο Sri Chinmoy ψάλλει Aum με φόντο τους ήχους των κυμάτων του ωκεανού και με συνοδεία μιας πολύ γαλήνιας μουσικής με φλάουτο. Ασκεί μεγάλη γοητεία και σχεδόν αμέσως δημιουργεί μια απτή αίσθηση διαλογισμού στο δωμάτιο που αρέσει σε όλους. Μουσική και μάντρα ως συνοδευτικά στοιχεία του διαλογισμού μπορούν να μας δώσουν έμπνευση και  να εμπλουτίσουν την εμπειρία μας σε μεγάλο βαθμό.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/5219879_300x300.jpg” alt=”Μάντρα” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/gratitude-400×250.jpg” alt=”Μάντρα aum” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

 Μια άσκηση με Μάντρα

Σας παρουσιάζω μια άσκηση που απαιτεί πάνω από δύο εβδομάδες και βοηθά σημαντικά να επιτύχουμε  ολικό εξαγνισμό του χαρακτήρα μας. Περιλαμβάνει το να ψάλλετε τη μάντρα της επιλογής σας – το Aum και το  Supreme είναι οι δύο που έχουμε παρουσιάσει μέχρι στιγμής – 500 φορές την πρώτη ημέρα, 600 φορές τη δεύτερη ημέρα, 700 φορές την τρίτη ημέρα και με την προσθήκη 100 επιπλέον επαναλήψεων  κάθε ημέρα μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας θα έχετε φτάσει στις 1200. Στη συνέχεια θα αρχίσετε να κατεβαίνετε κάθε μέρα από 100 έως ότου είστε πίσω στις 500. Εάν ο χρόνος είναι πρόβλημα ή αν ψάλλετε αρκετά αργά, ξεκινήστε από 50 και φτάστε τις  120, τότε σταδιακά υποχωρήστε κατά 10 κάθε μέρα μέχρι να επιστρέψετε στις 50.

Αν επιλέξετε να κάνετε αυτή την άσκηση, μπορείτε να την επεκτείνετε σε περισσότερα τμήματα  της  ημέρα σας  – 100 εδώ, 100 εκεί. Εάν επιλέξετε να πιείτε δέκα ποτήρια νερό την ημέρα, θα πιείτε ένα ποτήρι τώρα, ένα άλλο ποτήρι δύο ώρες αργότερα, αλλά δεν μπορείτε να πιείτε και τα δέκα μαζί. Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να φτάσετε στο «μάντρα στόχο» σας στη διάρκεια κάθε ημέρας.

Μπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτή την άσκηση δύο φορές σε ένα μήνα. Η ολοκλήρωσή της θα σας φέρει αγνότητα στο μυαλό σε μεγάλο βαθμό, το μυαλό σας θα γίνει ανενόχλητο από το χυδαίο και θα πλημμυρίσει με θετική ενέργεια, με διαύγεια και με ευτυχία.

Πως να παρακολουθήσουμε τις μετρήσεις μας σε αυτήν την άσκηση; Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα κομπολόι προσευχής που έχει κανονικά 108 χάντρες . Επίσης υπάρχουν κάποιοι μικροί φορητοί μηχανικοί μετρητές. Ακόμη  μπορείτε απλά να διατηρείτε μια διανοητική σημείωση, αλλά αυτό μπορεί να απαιτήσει χρόνο για να το μάθετε καλά. Εναλλακτικά, ψάλλετε για όσα λεπτά χρειάζεστε- μπορεί να είναι προσδιορισμένος ο χρόνος αντί να είναι προσδιορισμένος  ο αριθμός των επαναλήψεων. Η καταμέτρηση των επαναλήψεων  αποσπά τη συνείδηση μας  από άλλα πράγματα και εξασκεί το μυαλό στο να είναι συγκεντρωμένο. Με τον καιρό, η μάντρα εσωτερικεύεται  όλο και περισσότερο. Στη σιωπηλή καρδιά η μάντρα συνεχίζει να δουλεύει μέσα σας, ακόμα και αν η προσοχή σας είναι αλλού. Ο εσωτερικός σας εαυτός διαλογίζεται αυθόρμητα και καθώς οι δονήσεις της μάντρα αγγίζουν την εσωτερική ζωή σας , η δύναμη της  ρέει έξω και αγγίζει την εξωτερική ζωή σας επίσης. Τώρα μπορείτε να κυκλοφορείτε στον κόσμο με  ένα χαμογελαστό πρόσωπο, με μια χαμογελαστή καρδιά.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Μια άσκηση με Μάντρα

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]