Διαλογισμός: ανασκόπηση

[et_pb_section fullwidth=”on”][et_pb_fullwidth_slider admin_label=”Fullwidth Slider” show_arrows=”on” show_pagination=”on” auto=”off” parallax=”off”][et_pb_slide heading=”Διαλογισμός: ανασκόπηση” background_image=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/Portugal_Albufeira-_-032.jpg” background_color=”#ffffff” alignment=”center” background_layout=”dark”]

Διαλογισμός: ανασκόπηση

[/et_pb_slide][/et_pb_fullwidth_slider][/et_pb_section][et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Διαλογισμός: ανασκόπηση

Επανεξέταση της προόδου μας μέχρι σήμερα …

Στην πορεία  μου είχα την ευκαιρία να μοιραστώ την αγάπη μου για το διαλογισμό  με πολλούς ανθρώπους που έρχονται εδώ και χρόνια  για τα μαθήματα διαλογισμού . Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία αυτή, που συναντώ τόσα πολλά ωραία άτομα που αναζητούν ένα βαθύτερο νόημα και σκοπό στη ζωή τους, που έχουν ανοιχτό μυαλό και καρδιά και την προθυμία να εξερευνήσουν ένα νέο και εσωτερικό κόσμο. Μοιραζόμαστε την ίδια ώθηση στην αναζήτηση της ευτυχίας, της φώτισης , του Θεού, μέσω του εσωτερικού ταξιδιού και συνειδητά ή ασυνείδητα την αυξανόμενη κατανόηση ότι οι κοσμικές  επιδιώξεις και τα επιτεύγματα δε θα μας εκπληρώσουν τελικά. Μπορούμε να τα απολαμβάνουμε, ναι, αλλά αυτά τα φρούτα από μόνα τους δε μπορούν να  ικανοποιήσουν πλήρως την πείνα μας.

Επειδή  η ανάπτυξη της πνευματικής μας ζωής  δεν είναι πάντοτε τόσο ταχεία όσο θα επιθυμούσαμε – ο καρπός μεγαλώνει αργά και σταθερά πάνω στο δέντρο, άσχετα  με το πόσο συχνά ποτίζουμε τις ρίζες – αποθαρρυνόμαστε από την πρόοδό μας και μερικές φορές ακυρώνουμε την άσκηση.  Πολλές πνευματικές φιλοσοφίες εναγκαλίζονται την ιδέα της μετενσάρκωσης. Η αθάνατη ψυχή ωριμάζει αργά μέσα σε πολλές  ζωές, όπως ένας κεντρικός χαρακτήρας επανεμφανίζεται στα πολλά κεφάλαια ενός βιβλίου. Σε αυτό το πλαίσιο της μακράς εξέλιξης της ψυχής  μέσα στο χρόνο, οι λίγοι μήνες της υπομονετικής ανάπτυξης μιας ισχυρής βάσης στο διαλογισμό είναι σαν ένα δευτερόλεπτο σε μία ημέρα και δεν αντιπροσωπεύουν αργή, αλλά πολύ γρήγορη πρόοδο.

Μία περιγραφή του μεγάλου διαστήματος που βιώνει η ψυχή βρίσκεται σε ένα από τα παλιά κλασικά κείμενα από την Ινδία. Φαντάσου, λέει, μια μεγάλη λίμνη από την οποία κάθε 5000 χρόνια, ένα λευκό πουλί πετάει και παίρνει μία μόνο σταγόνα νερού με το ράμφος. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το πτηνό να αδειάσει τη λίμνη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο διάστημα χρειάζεται η ψυχή για να καλύψει την απόσταση από τις απαρχές έως το τέλος του ταξιδιού, την αυτό-πραγμάτωση! Ευτυχώς, αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται κατά λέξη! Το κείμενο καθησυχαστικά συνεχίζει λέγοντας ότι για εκείνους που έχουν αρχίσει να διαλογίζονται, που έχουν ένα ενδιαφέρον για την πνευματικότητα, η λίμνη είναι σχεδόν άδεια και το μακρύ ταξίδι μέσα στο χρόνο έχει σχεδόν τελειώσει.

Είτε πιστεύετε στη μετενσάρκωση είτε όχι- δεν έχει σημασία – αυτές οι ιδέες και  πεποιθήσεις επεκτείνουν το μυαλό κάπως και μας προετοιμάζουν για τις μεγαλύτερες αλήθειες και πραγματικότητες που βρίσκονται πέραν του ορίζοντα της σημερινής κατανόησης και  μας ενθαρρύνουν να επιμείνουμε. Είμαστε πιο κοντά στους στόχους μας απ’ ό,τι ξέρουμε! Μας διαποτίζουν με ένα πνεύμα πολεμιστή, μας δίνουν  θάρρος να αντιμετωπίσουμε τα ελαττώματα και τις αδυναμίες μας  και να μην τα παρατάμε ποτέ.

Ο Sri Chinmoy είναι πάντα πολύ ενθαρρυντικός  – “Σας παρακαλώ, μη διαταραχθείτε αν δε μπορείτε να διαλογίζεστε καλά στην αρχή. Ακόμη και στην καθημερινή ζωή, μόνο ο Θεός ξέρει πόσα χρόνια πρέπει κανείς να εξασκείται με σκοπό να γίνει πολύ καλός σε κάτι.”

“Σήμερα μπορεί να φάτε νόστιμο φαγητό και στη συνέχεια για τρεις ή τέσσερις ημέρες μπορεί να τρώτε πολύ απλό φαγητό. Εφ’ όσον όμως τρώτε, ξέρετε ότι υποστηρίζετε το σώμα σας. Παρομοίως, εάν έχετε έναν καλό διαλογισμό μια μέρα και την επόμενη διαπιστώσετε ότι δεν είστε σε θέση νa διαλογίζεστε καλά,μην απογοητεύεστε, μην αισθάνεστε δυστυχής, ούτε για μια στιγμή. Αν μια ημέρα δε μπορείτε να διαλογιστείτε καλά, πιστέψτε ότι κάποια άλλη μέρα ο Υπέρτατος  πάλι θα σας δώσει την ευλογία ,την έμπνευση και το ζήλο να διαλογιστείτε εξαιρετικά καλά. Τότε σίγουρα θα συνεχίσετε να σημειώνετε πρόοδο στο διαλογισμό και στην εσωτερική ζωή σας. ”

“Στην αρχή θα πρέπει να κάνετε προσωπική προσπάθεια. Αργότερα αυτό γίνεται αυθόρμητα. Μέχρι να γίνεται αυθόρμητα, θα πρέπει να κάνετε την ατομική προσπάθεια. Είναι σαν να κυβερνάτε ιστιοπλοϊκό σκάφος. Πριν ξεκινήσετε πρέπει να μετακινήσετε αυτό το πράγμα, να προσαρμόσετε το άλλο.. . Έχετε να κάνετε διάφορα  πράγματα στην αρχή. Μέχρι να ετοιμαστείτε, είστε πολύ ενεργητικοί. Αλλά αυτό είναι μόνο η προετοιμασία. Μόνο όταν έχετε προχωρήσει πραγματικά καλά, το πλοίο μπορεί να πλεύσει χωρίς τη συνεχή σας προσωπική προσπάθεια. Στο διαλογισμό σας αυτή η αυθόρμητη κίνηση είναι μια πράξη Χάριτος από ψηλά. ”

“Όταν το παιδί μαθαίνει να περπατάει, στην αρχή σκοντάφτει και πέφτει ξανά και ξανά. Αλλά μετά από λίγο μαθαίνει να περπατά σωστά και στο τέλος να τρέχει. Κάποτε θα είστε σε θέση να περπατάτε, μετά να τρέχετε, και τελικά να τρέχετε ταχύτερα χωρίς πτώση “.

“Σταδιακά θα αυξηθεί η ικανότητά σας. Κι όμως, ήδη από την πρώτη κιόλας ημέρα, θα αισθανθείτε τα οφέλη του διαλογισμού. Όταν πίνουμε ακόμα και μια σταγόνα νερό από την επίγεια θάλασσα, αισθανόμαστε την αλμυρή του γεύση. Με τον ίδιο τρόπο, κατά τη διάρκεια του διαλογισμού μας, αν μπορούμε να πίνουμε  έστω και μια απειροελάχιστη σταγόνα από τη θάλασσα της ειρήνης, θα βιώσουμε  οπωσδήποτε την εμπειρία της  εσωτερικής  ειρήνης  στη  ζωή μας. ”

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/joy.gif” alt=”Διαλογισμός: ανασκόπηση ” url_new_window=”off” animation=”off” /][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/meditating.jpg” alt=”Διαλογισμός ανασκόπηση dialogismos” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Διαλογισμός: ανασκόπηση

Διαλογισμός – Τα οφέλη

δωρεάν διαλογισμό αθήνα πορεία

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]