γιόγκα | διαλογισμοσ

[et_pb_section fullwidth=”on”][et_pb_fullwidth_slider admin_label=”Fullwidth Slider” show_arrows=”on” show_pagination=”on” auto=”off” parallax=”off”][et_pb_slide heading=”γιογκα | διαλογισμοσ” background_image=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/Portugal_Albufeira-_-042.jpg” background_color=”#ffffff” alignment=”center” background_layout=”dark”]

Μάθετε να διαλογίζεστε – Βήμα 4

διαλογισμοσ, γιόγκα….

[/et_pb_slide][/et_pb_fullwidth_slider][/et_pb_section][et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/ROSE-Jharna-Kala-color.jpg” alt=”γιόγκα” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Bhakti γιόγκα

Σε γενικές γραμμές ο διαλογισμός  περιλαμβάνει μια ποικιλία μεθόδων και τεχνικών, η οποία αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές πνευματικές ιδέες  και κοσμοθεωρίες. Αυτές οι διαφορετικές μέθοδοι είναι όπως οι πορείες στην κορυφή του βουνού. Το θέμα δεν είναι ποια είναι ανώτερη από την άλλη, αλλά ποια είναι  πλέον κατάλληλη για εσάς. Ο δικός σας τρόπος, θα προκύψει από τη δική σας άσκηση. Δε χρειάζεται να τον αναζητήσετε.

Η ίδια η άσκηση του διαλογισμού θα σας δώσει την εσωτερική κατανόηση για το  ποιος είναι ο δικός  σας δρόμος  προς τα εμπρός, ποιος  είναι ο καλύτερος δρόμος για εσάς.
Σε αυτή την εισαγωγή στο διαλογισμό θα  καλύψουμε μια ποικιλία μεθόδων και τεχνικών που θα σας δώσει μια επισκόπηση των διαφορετικών προσεγγίσεων. Μπορεί να  έχουν διαφορές  στο περιεχόμενό τους, αλλά συνήθως συγκλίνουν σ΄ έναν κοινό σκοπό  –  όλα τα μονοπάτια οδηγούν στην κορυφή του βουνού.
Όλες οι παραδόσεις επίσης, συμμερίζονται την πίστη στις  απεριόριστες  ανθρώπινες  δυνάμεις, διεξάγουν μια πνευματική έρευνα στην καρδιά της ανθρώπινης ζωής, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την παγκόσμια αρμονία και την ενότητα  της ανθρώπινης οικογένειας. Συμμερίζονται την άποψη ότι οι υλικές επιδιώξεις και οι κοινωνικές φιλοδοξίες δεν είναι  από μόνες τους αρκετές για να μας εκπληρώσουν ή να μας κάνουν να είμαστε ευτυχισμένοι διαρκώς.

Οι διαφορές μεταξύ των θρησκειών και των πνευματικών μονοπατιών εκφράζονται  στις  ποικίλες μεθόδους διαλογισμού και είναι γενικά ένα υγιές φαινόμενο, αφού μας  εξασφαλίζει  πληθώρα δυνατοτήτων για  διερεύνηση  – τόσες είναι οι διαδρομές όσα και τα άτομα ! Ο Shri Chinmoy λέει : «Η πνευματικότητα δεν είναι απλώς ανοχή. Δεν είναι καν αποδοχή. Είναι το συναίσθημα μιας καθολικής ενότητας … Η πνευματικότητα δεν είναι η φιλική αντιμετώπιση της πίστης των άλλων στο Θεό. Είναι η απόλυτη αναγνώριση της  πίστης  των άλλων στο Θεό, σαν να είναι η δική μας … Η αληθινή θρησκεία έχει μια καθολική ποιότητα. Δε βρίσκει σφάλμα σε άλλες θρησκείες. Συγχώρεση,  συμπόνια,  ανοχή, συναδελφικότητα και  αίσθηση της ενότητας είναι τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής θρησκείας. ”

Όταν  βρείτε το δικό σας δρόμο, δε χρειάζεται πλέον να ασχολείστε με την πολλαπλότητα των άλλων μονοπατιών. Σεβαστείτε τα, όπως κάνετε με το δικό σας, αλλά ακολουθήστε  το δρόμο που επιλέξατε χωρίς να κοιτάξετε γύρω σας.
Τα  μονοπάτια του διαλογισμού μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες  ομάδες:  εκείνα που υπάρχει πίστη σ΄ ένα δημιουργό ( Θεός, Αλλάχ, Brahma, κλπ.), όπως ο Χριστιανισμός, το Ισλάμ και ο Ινδουισμός και εκείνα  που δεν υπάρχει, όπως  ο Βουδισμός, ο Τζαϊνισμός και οι διάφοροι κλάδοι του διαλογισμού που εστιάζονται στην απελευθέρωση, φώτιση ή στην προσωπική ευτυχία, αλλά όχι στην πραγμάτωση του Θεού.

Αλλά όταν ξεκινάτε το διαλογισμό δε  χρειάζεται να απασχολείτε τον εαυτό σας με φιλοσοφίες  ή να αναρωτιέστε  σε ποια ομάδα ανήκετε. Όπως ήδη αναφέρθηκε, θα αποκτήσετε αυτή την αυτο-κατανόηση μόνο μέσω της εμβάθυνσης  της άσκησης  του διαλογισμού. Ευτυχώς, επίσης, δεν είμαστε στατικοί και απολιθωμένοι, αλλά εξελισσόμαστε , αλλάζουμε, ανθίζουμε και επίσης, αυτό στο οποίο πιστεύουμε σήμερα μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί αύριο, από μια νέα αντίληψη και κατανόηση. Ακριβώς όπως ο εξωτερικός  κόσμος  είναι απέραντος (κοίταξε την απέραντη ομορφιά του νυχτερινού ουρανού!), έτσι και ο εσωτερικός  κόσμος  είναι επίσης τεράστιος  και υπέροχος  και μας περιμένουν πολλές νέες ανακαλύψεις .

Έτσι, ο διαλογισμός  ανοίγει την πόρτα ενός ευρύτερου κόσμου. Τόσες πολλές αλήθειες και πραγματικότητες βρίσκονται λίγο πάνω από τον ορίζοντα της σημερινής κατανόησης, και αύριο θα τις ανακαλύψουμε από πρώτο χέρι. Ο διαλογισμός απλώς απαιτεί ανοιχτό μυαλό και ανοικτή καρδιά. Αφήστε τις αλήθειες της ζωής να αναδυθούν από την εμπειρία σας και από την προσωπική σας ανακάλυψη.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Hatha γιόγκα, κάρμα γιόγκα, jnana γιόγκα, bhakti γιόγκα

Οι κλάδοι της Γιόγκα

Γιόγκα σημαίνει ένωση – ένωση με το Θεό, ένωση με τον ίδιο τον υψηλότερο εαυτό μας, ένωση με την Αλήθεια. Στην κοινή χρήση, η λέξη αναφέρεται γενικά στη hatha γιόγκα, μια σειρά από asanas ή σωματικές στάσεις που τελειοποιούν το σώμα και μας βοηθάνε να εισέλθουμε σε μια υψηλότερη συνείδηση. Αυτός ο κλάδος περιλαμβάνει επίσης την pranayama, την επιστήμη για τον έλεγχο της αναπνοής που θα μας  βοηθήσει στον έλεγχο και καθαρισμό του νου και του σώματος. Όμως, υπάρχουν άλλοι τρεις βασικοί κλάδοι. Η κάρμα γιόγκα είναι δράση χωρίς επιθυμίες, που αναλαμβάνει να υπηρετήσει το Θεό υπηρετώντας την ανθρωπότητα χωρίς προσωπικό κέρδος. Η Μητέρα Τερέζα για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει αυτό το ιδανικό με την ακούραστη υπηρεσία της  προς τους φτωχούς της Ινδίας. Υπηρέτησε το Θεό και το Χριστό ανακουφίζοντας τον πόνο της ανθρωπότητας. Ένας κάρμα yogin δεν ανησυχεί για την επιτυχία ούτε για την αποτυχία. Ο ίδιος ή η ίδια καλλιεργεί την αποκόλληση και την απόσπαση από τις επιθυμίες  και υπηρετεί χωρίς προσδοκία  προσωπικού κέρδους ή αναγνώρισης.

Jnana γιόγκα είναι το μονοπάτι της γνώσης και αναζητά την αλήθεια της ζωής μέσα από την κατανόηση του νου. Ένας  jnana yogin ξέρει πώς υπάρχει ένας  υψηλότερος  κόσμος  της Αλήθειας πέρα από τον κόσμο των αισθήσεων και τον αναζητά μέσω της λογικής  εξήγησης. Δηλώνει «neti, neti »-« όχι αυτό,όχι αυτό»-, απορρίπτοντας την ψευτιά και την  ψευδαίσθηση , καθώς προσπαθεί να κατανοήσει τις  αιώνιες  και υψηλότερες αλήθειες της ζωής πέρα από τις μεταβαλλόμενες μορφές και Το ορθολογικό μυαλό δεν ενδιαφέρει τη bhakti γιόγκα, τον τέταρτο κύριο κλάδο της γιόγκα. Αυτό είναι το μονοπάτι της αγάπης και αφοσίωσης στο Θεό, το μονοπάτι της καρδιάς, το μονοπάτι των αισθημάτων.

Για εκείνους που πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού ή στην ύπαρξη κάποιας ανώτερης πραγματικότητας ή θεϊκής νοημοσύνης, η bhakti γιόγκα είναι ο γρηγορότερος τρόπος.
Εδώ υπάρχει  μια μεγαλύτερη εξάρτηση από την ιδέα του Θεού, όπως τον αντιλαμβάνεται  ή τον αισθάνεται ο καθένας. Όπως ένα παιδί εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τους γονείς του για τα πάντα, στη bhakti γιόγκα ο μαθητής εξαρτάται από το Θεό, επικαλείται το Θεό, εμπιστεύεται το Θεό σε κάθε μέρος του πνευματικού ταξιδιού του. Εδώ η λέξη “Θεός” δε συνεπάγεται την ανάγκη να ασπάζεται κάποιος θρησκευτικά δόγματα . Περισσότερο για να είναι αποτελεσματική η δική μας αντίληψη του Θεού, πρέπει να είναι κάτι προσωπικό, ένα συναίσθημα, εικόνα  ή διαίσθηση της επαφής που έχουμε με ένα ανώτερο, στοργικό πλάσμα.

Ένα από τα πιο ισχυρά στοιχεία στη  φύση μας είναι η δύναμη της αγάπης. Στην καθημερινή της μορφή είναι περιορισμένη στα στενά και αγαπητά μας πρόσωπα, αλλά η ανθρώπινη αγάπη είναι επίσης ικανή να επεκτείνεται σε  μεγάλο βαθμό. Και ενώ η ανθρώπινη αγάπη συχνά ικανοποιεί μια προσωπική ανάγκη – επιθυμία και έλξη, ανακούφιση από τη  μοναξιά, την ανάγκη για παρέα ή μια βαθύτερη σύνδεση με κάποιον – μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μέσω της πνευματικής προόδου σε κάτι απεριόριστο και να χρησιμεύσει ως μία ισχυρή δύναμη στο διαλογισμό μας.

Στη bhakti γιόγκα, η δύναμη της αγάπης μέσα στην ανθρώπινη καρδιά κατευθύνεται προς το Θεό και καλεί ή επικαλείται την καθοδήγηση ή τη χάρη ενός στοργικού Όντος  που θα φροντίσει για το ταξίδι μας, θα επισπεύσει την πρόοδό μας, θα μας δείξει το δικό μας τρόπο να προχωρήσουμε.

Στη bhakti γιόγκα επίσης, καθώς  εμβαθύνουμε σε αυτή την αίσθηση της εσωτερικής μας σύνδεσης με ένα υψηλότερο Ον, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη  θεϊκότητα σε όλα γύρω μας. Ο δημιουργός βρίσκεται σε όλη τη δημιουργία του και η περιορισμένη ανθρώπινη αγάπη αναπτύσσεται σε απεριόριστη πνευματική αγάπη.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/soul-bird-22-8-2003-sri-chinmoy-500×444.jpg” alt=”γιόγκα” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/DSC_9305.jpg” alt=”γιόγκα διαλογισμοσ” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

διαλογισμοσ |  Άσκηση: Η μάντρα ‘Supreme’ «Υπέρτατε»

Η άσκηση αυτή χρησιμοποιεί τη μάντρα Supreme,  μία από τις πιο αγαπημένες λέξεις του Sri Chinmoy. Μας θυμίζει ότι έχουμε μέσα στον εαυτό  μας έναν Υπέρτατο εαυτό, την ανθρώπινη ψυχή, και ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι επικαλείται τη συμπόνια και την καθοδήγηση του Θεού. Η μάντρα Supreme είναι ένα οικείο όνομα για το αγαπημένο ον και  έχουμε την ελευθερία να αναπτύξουμε μια αίσθηση σχέσης με το υπέρτατο ον  με όποιον τρόπο νιώθουμε άνετα. Νιώστε σαν ένα παιδί σε αυτό το διαλογισμό και μην ασχολείστε  πάρα πολύ με την τεχνική. Με την ειλικρίνειά σας , με την ολόψυχη ενασχόλησή σας, με  την αγάπη θα γίνει αυτή η άσκηση πιο ισχυρή.

Καθισμένοι στο ιερό σας, αρχίστε το διαλογισμό σας με την αναπνοή. Επικεντρώστε το μυαλό σας  για μερικά λεπτά στην ήρεμη ροή της, καθώς εισπνέετε και εκπνέετε. Νιώστε σαν ένα παιδί – είσαστε έξι ή επτά ετών – και αισθανθείτε στην καρδιά σας την ποιότητα της ειλικρίνειας. Όπως ένας μαγνήτης, η ειλικρίνεια θα τραβήξει σε σας όλα όσα χρειάζεστε  για την άσκησή σας . Για λίγα λεπτά κρατήστε το μυαλό, το σώμα, και την αναπνοή σας πολύ ήρεμα και αισθανθείτε πως κάθε αναπνοή σάς βουτάει λίγο πιο βαθιά στην πνευματική καρδιά, στην ήρεμη όαση του πνεύματος, στον πυρήνα της ύπαρξης σας. Με κάθε ανάσα εμβαθύνετε στην αίσθηση της ακινησίας. Πάντοτε καλλιεργήστε το αίσθημα της περιέργειας ή το ζήλο να δείτε πόσο γαλήνιοι  μπορείτε να γίνετε.

Καθώς μπαίνετε σε αυτή την εσωτερική σιωπή, αρχίστε να νιώθετε  τη μάντρα   να αSupreme ντηχεί μέσα σας. Όπως ένα παιδί, η ψυχή σας καλεί το Θεό, τον αγαπημένο γονιό, για να σας καθοδηγήσει σε αυτό το ταξίδι σας . Εάν το μυαλό εξακολουθεί να είναι απασχολημένο μπορείτε να απαγγέλετε  «Supreme » πιο γρήγορα. Η μάντρα εκτοπίζει οτιδήποτε άλλο από το μυαλό. Καθώς θα  γίνεστε πιο ήρεμοι , μπορείτε να επιβραδύνετε. Η πρώτη συλλαβή «Su» μπορεί να συμπίπτει με την εισπνοή , η δεύτερη συλλαβή «preme» μπορεί να απαγγέλλεται με την εκπνοή. Αν την τραγουδάτε δυνατά, τότε η μάντρα σας θα απαγγέλλεται μόνο με την εκπνοή.

Κάντε αυτή την άσκηση όσο το επιθυμείτε. Η τεχνική αρχικά μπορεί να σας απασχολεί, αλλά στη συνέχεια το συναίσθημα και η δύναμη του μάντρα  θα σας πλημμυρίσει και σταδιακά η μάντρα θα ξυπνήσει μέσα σας μια πραγματική εμπειρία  ενότητας της ψυχής με το Θεό.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

διαλογισμοσ | Ορισμένοι Δείκτες:

* Η συνοδεία απλής, πνευματικής μουσικής μπορεί να είναι χρήσιμη σε όλες αυτές  τις μορφές διαλογισμού. Εγώ συχνά χρησιμοποιώ τη Μουσική με Φλάουτο για διαλογισμό  του Sri Chinmoy  κατά την διάρκεια της άσκησής μου. Αυτή είναι τόσο διαποτισμένη με τις υπέροχες αισθήσεις του διαλογισμού, ώστε η ίδια η μουσική είναι μια διδασκαλία. Αν μπορείτε να ταυτιστείτε με τη βαθιά γαλήνη της μουσικής, θα διαλογίζεστε αυθόρμητα ! Θυμηθείτε αυτό το καίριο σημείο: η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος στο οποίο εξασκείστε – τα αρωματικά στικ, η μουσική, ένας ειδικός τόπος και χρόνος – είναι η μισή μάχη. Αυτά τα πράγματα τρέφουν την ανθοφορία της ψυχής .

* Όταν τραγουδάτε τη μάντρα Supreme  προσπαθήστε να ενώνετε τα χέρια σας μαζί πάνω από το κέντρο της  πνευματικής  καρδιάς . Αυτό είναι γνωστό ως mudra δηλ. στάση των χεριών. Η συγκεκριμένη είναι η ιδιαίτερη mudra  για την πνευματική καρδιά.. Η τεχνική αυτή καλλιεργεί την αίσθηση του ζήλου – τη συνειδητή προσπάθεια  – και φέρνει μια ισχυρή ειλικρίνεια ή  ένταση στην άσκηση σας . Δοκιμάστε το! Με την εξάσκηση θα δείτε ότι βοηθά πάρα πολύ  στο διαλογισμό προσθέτοντας μια ιδιαίτερη εσωτερική ποιότητα. Για χιλιάδες χρόνια και από τόσο πολλά διαφορετικά μονοπάτια αναζητητές σαν εμάς έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή για να ενισχύσουν το διαλογισμό.

* Με τη μάντρα Supreme προσπαθήστε πάντα να αισθάνεστε την ποιότητα του  ολόψυχου ή της ειλικρίνειας. Νιώστε ότι είναι η ίδια η ψυχή σας που συνδέεται με το Θεό. Όσο περισσότερο μπορείτε να αισθάνεστε αυτό, τόσο πιο ισχυρός θα γίνεται ο διαλογισμός σας. Η μάντρα θα ανοίξει την πόρτα σε μια βαθύτερη αίσθηση της ενότητας με την ιδέα του Θεού.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/MC3_3652.jpg” alt=”διαλογισμοσ” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

διαλογισμοσ | γιόγκα

γιόγκα

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]