Διαλογισμός – Τα οφέλη

Πώς η τακτική άσκηση του διαλογισμού θα βοηθήσει τη ζωή σας

Υγεία

Η υγεία μας, στηρίζεται σε μια σχέση μεταξύ σώματος, μυαλού και  πνεύματος. Το σώμα είναι μόνο ένα  συστατικό στη συνολική εξίσωση της ευεξίας .Η ολιστική αρχή αναγνωρίζει ότι ο ευτυχισμένος νους ελεύθερος από στρες και η ανθισμένη πνευματική ζωή είναι οι βασικοί παράγοντες για τη σωματική μας υγεία. Ενώ το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα σιωπηλά διαβρώνουν τη δύναμη της  ζωής  μας, αντίθετα η εξάσκηση του διαλογισμού ελευθερώνει μια νέα και θετική δύναμη- δίνει έμπνευση, ευτυχία, ειρήνη-  σε κάθε κομμάτι της ύπαρξής μας, δημιουργώντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για την υγεία και τη μακρά διάρκεια ζωής . Με το διαλογισμό  ακόμα και η μορφή του ύπνου μας  μπορεί να αλλάξει – βελτίωση της ποιότητας, πιθανή μείωση της ποσότητας. Αποκτούμε περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να ζήσουμε τη ζωή μας!

Όλα αρχίζουν εντός

Ο τρόπος με τον οποίο  αισθανόμαστε και λειτουργούμε στην εξωτερική μας ζωή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική μας ζωή – η ευτυχία μας, η εμπιστοσύνη μας, η διάθεσή μας, η συνείδησή μας. Έχουμε συνήθως  λίγη δύναμη να αλλάξουμε τα γεγονότα στον εξωτερικό κόσμο, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδράμε σε αυτά. Όταν είμαστε χαρούμενοι και ήρεμοι, διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες και τα προβλήματα εύκολα – όταν είμαστε ανήσυχοι ή δυστυχισμένοι οι ίδιες δυσκολίες μπορεί να γίνουν εφιάλτης. Ολόκληρη η εμπειρία της ζωής μας είναι επηρεασμένη από τη δική μας συνείδηση – η ζωή μας είναι  δημιουργία του μυαλού μας! Ο διαλογισμός φέρνει εξισορρόπηση  του εξωτερικού και εσωτερικού κόσμου και βγάζει τα λαμπερά χρώματα της φύσης μας –τη  χαρά, τη  γαλήνη, την καλοσύνη και την ευγένεια- στην επιφάνεια. Αυτές οι αναδυόμενες αρετές  αναμορφώνουν  τις  εμπειρίες  της ζωής μας και τις κατευθύνουν προς οτιδήποτε ξεκινά εντός.

sri_chinmoy
                      

Sri Chinmoy – πνευματικός δάσκαλος και εμπνευστής της αρμονίας

Τα συγγράμματα όλων των σοφών και ανιχνευτών, αιώνια μοιράζονται πολλές επαναλαμβανόμενες ιδέες και αλήθειες – μία από αυτές είναι η πίστη στη σοφία και στην ομορφιά της ανθρώπινης ψυχής. Ο Sri Chinmoy περιγράφει την ψυχή μας ως “εσωτερικό πιλότο” – είναι ο υψηλότερος εαυτός μας, ο αληθινός μας εαυτός. Όσο περισσότερο ακούμε την ψυχή μας, τόσο περισσότερο θα ανθίζει και θα προοδεύει η εξωτερική μας ζωή. Και στη  γαλήνη και  σιωπή του διαλογισμού μπορεί πιο εύκολα να  αισθανθεί και να γίνει εμπειρία η σοφία της ψυχής. Σε όλα στη  ζωή – λήψη αποφάσεων,  επίλυση προβλημάτων, στην αναζήτηση και στην εκπλήρωση των σκοπών – ο εσωτερικός πιλότος υπάρχει για να μας δείξει το δρόμο και να μάθουμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτόν μέσω της εμβάθυνσης της  πρακτικής του διαλογισμού.

”Η ειδική υπόσχεση της ψυχής”

Οι μεγάλοι σοφοί μας λένε επίσης  ότι κάθε ψυχή είναι μοναδική και έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο να  επιτύχει εδώ στη γη. Ακούγοντας τον “εσωτερικό πιλότο”  μας θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε και να καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο βαθύτερος  σκοπός της ζωής  μας και στη συνέχεια και η εξωτερική μας ζωή θα έρχεται ολοένα και περισσότερο σε αρμονία με αυτή τη γνώση. Η ανακάλυψη και η εκπλήρωση της “ειδικής  υπόσχεσης” της  ψυχής  μας φέρνει μεγάλη ευτυχία.

Δύναμη του μυαλού

Οι πολλές τεχνικές που εφαρμόζονται στην εκμάθηση του διαλογισμού μοιράζονται ένα κοινό θέμα – συγκέντρωση στη δύναμη του μυαλού. Τα προϊόντα και τα οφέλη αυτής της προσπάθειας είναι πολυάριθμα: ικανότητα να επικεντρωθούμε και να συγκεντρωθούμε γρήγορα, βελτιωμένη μνήμη, γαλήνιο μυαλό το οποίο μας επιτρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση στα βαθύτερα, πιο ευφυή και δημιουργικά  μέρη της ύπαρξης.

Δύναμη της Καρδιάς

Ο Sri Chinmoy δίνει μεγάλη έμφαση στην πνευματική καρδιά, επειδή κατέχει πολλές  από τις πιο ισχυρές πνευματικές ιδιότητες: εμβάθυνση της ικανότητας για αγάπη , συμπόνια για τους άλλους , ενότητα με όλα στη ζωή , εσωτερική σοφία , ευτυχία χωρίς  επιθυμίες. Καθώς το άρωμα του εσωτερικού λουλουδιού μας εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη ζωή, θησαυροί περιμένουν να  ανακαλυφτούν! Η καρδιά είναι μια  συνείδηση χωρίς εγώ και απεριόριστη. Το να ζεις  “στην καρδιά” είναι ένα από τα μυστικά της πραγματικής ευτυχίας. Επίσης, μια από τις αρχές  της bhakti γιόγκα επικεντρώνεται στην πνευματική καρδιά. Εδώ, η δύναμη της αγάπης κατευθύνεται προς το Θεό με λατρεία και αναγνωρίζεται η θεϊκότητα σε όλα τα πράγματα.

Μια ειρηνική ζωή

Ο διαλογισμός θα σας κάνει ένα πολύ ειρηνικό άτομο. Αυτή η ειρήνη έρχεται  από αυξανόμενη αυτο-αποδοχή και αυτοπεποίθηση και μέσα από μια εσωτερική ισορροπία που προέρχεται από το βαθύτερο μέρος της ύπαρξής μας. Αυτή η ειρήνη δεν είναι κάτι παθητικό και εύθραυστο – είναι πολύ ισχυρή και δυναμική. Αυτή η εσωτερική  ειρήνη  θα σας ανεβάζει πέρα από τις επιτυχίες και αποτυχίες, πέρα από τα θετικά και τα αρνητικά της ζωής. Άνθρωποι που έχουν αναπτύξει εσωτερική ειρήνη είναι πολύ ισχυροί.

Ξύπνημα

Διαλογισμός είναι το ξύπνημα της  αληθινής  φύσης μας, μια πνευματική διαδρομή προς  φώτιση, αυτοπραγμάτωση, προς ένωση με το Θεό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει κανείς να αισθάνεται πάντα ευγνωμοσύνη για το κίνητρο να διαλογιστεί. Συνειδητά έχουμε ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι προς  αφύπνιση που βρίσκεται στην καρδιά  κάθε ανθρώπινης   ζωής .