3 Κλειδιά για την Ευτυχία

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”center”]

Επιμέλεια κειμένου : Ειρήνη Σκουλί

3 Κλειδιά για την Ευτυχία

 

 

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2016/02/happiness.jpg” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την πρακτική της επιδίωξης της ευτυχίας με την απόκτηση υλικών αγαθών ή μέσω επιδίωξης της επιτυχίας στον «εξωτερικό» κόσμο.

Η ειρωνεία αυτών των επιδιώξεων είναι ότι πολύ συχνά, αυτά τα πράγματα γίνονται εμπόδιο στην ευτυχία. Ο αληθινός μας εαυτός, η πιο φυσική κατάσταση της ύπαρξής μας, είναι πάντα χαρούμενος. Αυτή την αλήθεια μπορούμε να την ανακαλύψουμε μέσα από την πρακτική του διαλογισμού και με έναν απλό, καλόψυχο τρόπο ζωής.

Τρεις βασικές πρακτικές μπορούν να καθοδηγήσουν το δρόμο …

“Η αληθινή εσωτερική χαρά είναι αυτοδημιούργητη. Αυτό δεν εξαρτάται από εξωτερικές συνθήκες.

Ένα ποτάμι ρέει μέσα και μέσα από σας μεταφέροντας το μήνυμα της χαράς ».

Κλειδί #1: Πνευματική Αντίληψη

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στην αφθονία της εσωτερική χαράς που βρίσκεται μέσα μας, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε την παρουσία της. Ενώ υπάρχουν πολλά μονοπάτια και παραδόσεις του διαλογισμού, τόσο αρχαία όσο και σύγχρονα, όλα αγκαλιάζουν την ιδέα ότι κάθε ανθρώπινο ον ενσαρκώνει μια ψυχή και κάθε ψυχή είναι μια σπίθα της θείας χαράς, της αγάπης, και του φωτός.

Όταν την προσεγγίζουμε με αυτό τον τρόπο, αναγνωρίζουμε ότι ποτέ δεν έχουμε αποσυνδεθεί από την θεϊκή μας φύση.  Είναι εκεί μέσα μας σε κάθε στιγμή. Με την ανάμνηση αυτής της απλής αλήθειας μέσα από τις αμέτρητες δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής, συνειδητοποιούμε ότι κάθε εμπειρία είναι μια ευκαιρία για μεγαλύτερη αυτογνωσία και πνευματική ανάπτυξη.

Κλειδί #2: Ζώντας Συνειδητά

Η ρουτίνα του καθημερινού διαλογισμού είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την ανακάλυψη και διατήρηση της εσωτερικής  χαράς. Γιατί; Επειδή κάθε φορά που ειλικρινά διαλογιζόμαστε φέρνουμε προς τα εμπρός το φως και την σοφία της ψυχής, τα οποία με τη σειρά τους μας γεμίζουν με ειρήνη και ηρεμία.

Όμως, ο διαλογισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός. Τι γίνεται με όλες τις άλλες ώρες της ημέρας; Ένας συνειδητός  τρόπος ζωής θα βοηθήσει ώστε να επιφέρει την ευτυχία στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να περνάμε χρόνο και να δίνουμε την ενέργεια μας σε ευχάριστες δραστηριότητες. Αυτές θα είναι διαφορετικές για κάθε άτομο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν τέτοιες ενασχολήσεις όπως η μουσική, το γέλιο, την άσκηση, τη δημιουργικότητα, τη φύση, την υγιεινή διατροφή, την ουσιαστική δουλειά, και την συντροφιά  ευχάριστων ανθρώπων.

Μια άλλη βασική πτυχή της συνειδητής ζωής είναι να περιοριστούν (και τελικά να επαλειφθούν) οι εν λόγω επιρροές στη ζωή ενός ατόμου που προκαλούν υπερβολικό άγχος, θλίψη, αγωνία ή δυσαρέσκεια.

 

Κλειδί # 3: Αυθυπέρβαση

Αυθυπέρβαση είναι η τέχνη του να προκαλούμε τον εαυτό μας για συνεχή βελτίωση. Είναι ένα φυσικό, αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να ανακαλύψετε και να διατηρήσετε την εσωτερική χαρά.

Από τα πρώτα μας χρόνια, έχουμε καρπωθεί τα οφέλη της αυθυπέρβασης: μαθαίνουμε να μπουσουλάμε, στη συνέχεια, να περπατάμε, και, τέλος, να τρέχουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι καινούργιο, επιτυγχάνουμε ένα σημαντικό στόχο, αναλαμβάνουμε μια πρόκληση, ή αλλιώς αγωνιζόμασε να γίνουμε λίγο πιο τέλειοι, βιώνουμε αυτό το συναίσθημα της εκπλήρωσης, της ικανοποίησης και της υπέρβασης.

Η αυθυπέρβαση μπορεί να λάβει χώρα σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής μας: στην αύξηση της πειθαρχίας, υποτάσσοντας το θυμό ή κάποιο άλλο αρνητικό συναίσθημα, δείχνοντας συμπόνια, φθάνοντας ένα προσωπικό στόχο, και πάει λέγοντας.

Όταν προσπαθούμε να υπερβούμε τα προηγούμενα επιτεύγματά μας και τις τρέχουσες ικανότητες, στρέφουμε αυτομάτως την προσοχή μας προς τα μέσα για να αποκτήσουμε δύναμη και αποφασιστικότητα. Αυτό το φυσικό ανθρώπινο ένστικτο μπορεί και θα μας οδηγήσει προς μια διαρκή ευτυχία.

«Η φιλοσοφία μας είναι η πρόοδος. Μέσα στην αυθυπέρβαση είναι η τεράστια χαρά μας» —Sri Chinmoy

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]