Ξεκινώντας το διαλογισμό

[et_pb_section fullwidth=”on”][et_pb_fullwidth_slider admin_label=”Fullwidth Slider” show_arrows=”on” show_pagination=”on” auto=”off” parallax=”off”][et_pb_slide heading=”Ξεκινώντας το διαλογισμό” background_color=”#ffffff” alignment=”center” background_layout=”dark” background_image=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/MC4_1400.jpg”]

Μερικά μυστικά του Διαλογισμού

 

[/et_pb_slide][/et_pb_fullwidth_slider][/et_pb_section][et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/srichinmoymeditating500height.jpg” alt=”Ξεκινώντας το διαλογισμό” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Ξεκινώντας το διαλογισμό

Ένα από τα ωραία πράγματα στο διαλογισμό είναι ότι δε χρειάζεται να  ξέρουμε πολλά. Δε γεμίζουμε το νου μας  με  γνώση και  τεχνικές , αλλά αντίθετα  προσπαθούμε να ξεμάθουμε,  να αδειάσουμε το μυαλό μας  εντελώς. Ούτε απαιτείται  πίστη σε κάποιο δόγμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αισθανθείτε ότι εσείς οι ίδιοι μπορείτε να ανθίσετε σε κάτι περισσότερο, ότι οι ωραίες ιδιότητες της  φύση σας και οι γαλήνιες  στιγμές της ζωής σας μπορούν θαυμάσια να πολλαπλασιαστούν.

Όταν διαλογιζόμαστε είναι σαν να μπαίνουμε  στη δυναμωτική σιωπή, στην εσωτερική ειρήνη και στην  ευτυχία της ψυχής που συνεχώς επεκτείνεται. Αλλά για να πετύχετε αυτό το εσωτερικό επίπεδο, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις στην εξωτερική σας ζωή, που θα στηρίξουν αυτή την αυτό-ανακάλυψη. Το πρώτο μυστικό εδώ είναι η ειλικρίνεια. Άσχετα  πόσο πολυάσχολοι είστε  και πόσο απαιτητική είναι η εξωτερική σας ζωή, χρειάζεται να αφήνετε χρόνο για τακτική καθημερινή εξάσκηση και  να δημιουργήσετε έναν εστιακό χώρο στο σπίτι σας , όπου θα μπορέσετε να κάνετε την άσκησή σας . Όπως ένα φυτό αναπτύσσεται στο φως του ήλιου, έτσι  ο ιδανικός τόπος και ο ιδανικός χρόνος σας  θα γίνουν το ηλιακό φως για την ψυχή.

Βρείτε μια γωνιά του δωματίου σας ή ένα μικρό χώρο που θεωρείτε κατάλληλο. Βρείτε ένα χαμηλό τραπέζι με ένα καθαρό πανί πάνω του και τοποθετήστε εκεί ένα κερί σε κηροπήγιο και ένα ή δύο λουλούδια σε ένα βάζο. Προσθέστε ένα ή δύο προσωπικά σας  αντικείμενα ,αν θέλετε – μια φωτογραφία ενός πνευματικού δασκάλου, κάποιο κομποσκοίνι για προσευχή,  κάποιο άγαλμα ή οτιδήποτε σας συνδέει με την αίσθηση  της πνευματικότητας. Μπορείτε να καθίσετε εκεί σε ένα μαξιλάρι, σε ένα σκαμνί ή σε μια καρέκλα, οπουδήποτε σας ταιριάζει. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να καθίσετε περίπου ένα μέτρο πίσω, στο επίπεδο των ματιών. Βρείτε κάποιο αρωματικό στικ που σας αρέσει – αυτό θα δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο συναίσθημα και θα δώσει τελετουργικό χαρακτήρα και ιερότητα στην άσκησή σας . Απλή μουσική για διαλογισμό – ένα μπαμπού φλάουτο, μια φωνή που τραγουδά ένα αργό, ειρηνικό τραγούδι – μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα κλίμα ηρεμίας για να ησυχάσει  το μυαλό και να ανοίξει η καρδιά. Κάθε μικρό πράγμα, όπως αυτά, θα μας βοηθήσει για να ξεκινήσουμε.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Μερικά μυστικά του Διαλογισμού

Μια επισκόπηση

Εύκολα μπορεί να καταβληθούμε από το πλήθος των πληροφοριών σχετικά με το διαλογισμό. Αυτό το μικρό κεφάλαιο θα μας βοηθήσει να επικεντρωθούμε στα ουσιώδη. Το ρητό «πρέπει να δαγκώσεις το μήλο, όχι να το συζητήσεις» είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το διαλογισμό είναι ήδη μέσα μας και απλά θα αναδυθούν με την πρακτική μας. Υπάρχει μια υπέροχη φράση του Sri Chinmoy “Το μυαλό σου έχει μια πλημμύρα ερωτήσεων. Ποιος θα απαντήσει σε αυτές; H καρδιά  σου που λατρεύει τη σιωπή .”

Ορισμένα Κύρια Μυστικά του Διαλογισμού:

 Ξεκινήστε με ειλικρίνεια

– βάλτε ένα στόχο που μπορείτε να επιτύχετε , επιλέξτε μια τακτική καθημερινή ώρα για την πρακτική σας και δημιουργήστε έναν προσωπικό χώρο ή ιερό αφιερωμένο για το σκοπό αυτό. Διαμορφώστε  το μέρος όπου διαλογίζεστε  έτσι ώστε να σας εμπνέει. Ειλικρίνεια σημαίνει να δώσετε προτεραιότητα  στο διαλογισμό σε σχέση με οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας – χωρίς τηλέφωνα, χωρίς ενοχλήσεις. Θεωρήστε την καθημερινή σας άσκηση ως μια χρυσή ευκαιρία, μια ιερή στιγμή. Αν πείτε στον εαυτό σας «δεν έχω χρόνο για την άσκησή μου σήμερα» έχετε αποτύχει να καταλάβετε πόσο ο διαλογισμός θα αλλάξει την εξωτερική σας ζωή με έναν εξαιρετικά θετικό τρόπο. Τα πάντα ξεκινάνε εντός! Με την ειλικρίνεια, επίσης, θα αναπτυχθεί μια εσωτερική συνήθεια και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο διαλογισμός σας θα γίνει αυθόρμητος -ο εσωτερικός καταναγκασμός ποτέ δε θα σας αφήσει. Στην αρχή ο διαλογισμός είναι κάτι ασυνήθιστο. Αργότερα, το να μη διαλογίζεστε θα είναι ασυνήθιστο. Ο εσωτερικός πιλότος θα σας αναγκάζει να διαλογίζεστε – αυτή είναι η ανάγκη της ψυχής σας.

Διαλογιστείτε στην πνευματική καρδιά

Διαλογιστείτε στην πνευματική καρδιά, όπου στεγάζονται τόσες πολλές από τις πιο ισχυρές πνευματικές ιδιότητες και παρακάμπτουν το απασχολημένο μυαλό. Η καρδιά είναι σαν ένας τεράστιος ουρανός, ένα απεριόριστο βασίλειο της συνείδησης. Ηρεμία, γαλήνη, απεραντοσύνη, μια διευρυνόμενη αγάπη, ενότητα με άλλους, χαρά, όλα βρίσκονται εδώ. Κάντε κάποιες από τις ασκήσεις μας με την καρδιά, εξοικειωθείτε με αυτήν τη μορφή διαλογισμού – αυτό θα γίνει πολύ ισχυρό με την πρακτική.

Καθώς θα μαθαίνετε να αποκτάτε

Καθώς θα μαθαίνετε να αποκτάτε  πρόσβαση στην πνευματική καρδιά, θα αρχίσετε να έχετε την αίσθηση του ζήλου, τη λαχτάρα της ψυχής για την ελευθερία, την ευτυχία, την εκπλήρωση, την ικανοποίηση. Αυτή η συνειδητή εσωτερική κραυγή θα αυξάνεται σταθερά στην καρδιά σας και θα σας ωθεί προς το στόχο σας. Ο Ζήλος είναι η κραυγή της καρδιάς για την αληθινή εκπλήρωση. Επίσης, φέρνει την ένταση  και τον ενθουσιασμό και θα σας κάνει να θέλετε πάντα να προχωράτε περισσότερο, πιο ψηλά, πιο μακριά .Πάντα να προσπαθείτε να προχωράτε πέρα, πολύ πιο πέρα από το σημερινό επίπεδο των επιδόσεών σας. Τα ενωμένα  χέρια πάνω από το κέντρο της καρδιάς εντείνουν το ζήλο και δίνουν στο διαλογισμό την αίσθηση της ιδιαίτερης και ιερής δραστηριότητας.

Η ειλικρίνεια και ο ζήλος

Η ειλικρίνεια και ο ζήλος  λειτουργούν σα μαγνήτες και  όπως το παιδικό κλάμα  έλκει  την αγάπη και τη φροντίδα τον γονέων, έτσι  μια ιδιαίτερη φροντίδα έρχεται από τον ανώτερο κόσμο. Ο Σρι Chinmoy το αποκαλεί αυτό “Χάρη” -η ευσπλαχνία του Θεού  ρέει στη ζωή μας ,στο διαλογισμό μας. Αν πιστεύετε στο Θεό, με ένα προσωπικό τρόπο ή αν έχετε κάποια αίσθηση της σχέσης της ψυχής σας με μια θεϊκή, καλοήθη νοημοσύνη , αυτό το μυστικό είναι εξαιρετικά ισχυρό. Ο διαλογισμός  σας είναι λιγότερο αυτοδύναμος, λιγότερο αυτό- απασχόληση και  περισσότερο ένα δώρο της Χάρης – τα πάντα θα σας δοθούν από το Θεό, γιατί είστε το παιδί του και Αυτός (ή Αυτή) σας αγαπάει. Νιώστε σαν παιδί όταν διαλογίζεστε και καλέστε τους αγαπημένους γονείς να σας βοηθήσουν να βρείτε το δρόμο σας, να σας δώσουν τις εμπειρίες που χρειάζεστε και να σας σπρώξουν  προς τα εμπρός στο δρόμο της αυτό-ανακάλυψης.

Οι συνήθειες που διαμορφώνουν

Οι συνήθειες που διαμορφώνουν τη ζωή μας μπορούν είτε να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν την πρόοδό μας. Και εμείς οι ίδιοι μπορούμε καλύτερα να κρίνουμε τις επιπτώσεις τους στην πνευματική μας ζωή. Θυμηθείτε την ολιστική αρχή  – τη διασύνδεση μυαλού, σώματος, καρδιάς, ψυχής – και ότι αυτό που κάνουμε σε ένα μέρος της ζωής μας θα επηρεάσει όλα τα άλλα. Το φυσικό σώμα για παράδειγμα, χρειάζεται να έχει ευεξία,  υγεία και  ζωτικότητα για να βελτιωθεί η ποιότητα του διαλογισμού μας. Αν δεν είμαστε καλά ή αν είμαστε σωματικά ανήσυχοι, ακόμη και το να καθίσουμε  σε μια καρέκλα για δέκα λεπτά να διαλογιστούμε, θα είναι πολύ δύσκολο. Η άσκηση βοηθά τον οργανισμό να ησυχάσει, να συνεργάζεται στην προσπάθεια να καλλιεργηθεί η εσωτερική ειρήνη. Πολλά από τα πνευματικά μονοπάτια επίσης, συστήνουν μια αλλαγή προς μια πιο χορτοφαγική δίαιτα – τα τρόφιμα που τρώμε έχουν επιρροή στη συνείδηση μας, και επηρεάζουν τις ενέργειες στο σώμα, στο μυαλό και στο λεπτό νευρικό σύστημα. Το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και ναρκωτικών ουσιών είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στο σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά από πνευματική άποψη αυτές οι συνήθειες  μειώνουν την αγνότητα του νου και του σώματός μας και καθυστερούν την πρόοδό μας.
Το σώμα μπορεί να είναι ένας ναός – ή ένα μπουντρούμι. Εσείς επιλέγετε! Ωστόσο, μια δυναμική, καθαρή, πειθαρχημένη φυσική κατάσταση είναι το τέλειο θεμέλιο για την ανθοφορίας της πνευματικής ζωής μας. Το σώμα με το μυαλό, το φυσικό με το πνευματικό πάνε μαζί. Νιώστε ανοιχτοί για την αποδοχή νέων πραγμάτων, μη μένετε εγκλωβισμένοι στις  δικές σας συνήθειες στο βαθμό που δεν έχετε την ελεύθερη βούληση να τις αλλάξετε.

Έτσι, ο τρόπος ζωής είναι σημαντικός – αν διαλογίζεστε βαθιά  και στη συνέχεια κοιτάτε  μια ταινία τρόμου ή βλέπετε τηλεόραση όλη νύχτα είναι μάλλον σαν να ρίχνετε νερό σε έναν κουβά με τρύπες. Θα χάσετε τον εσωτερικό πλούτο που έχετε λάβει. Ο Sri Ramakrishna, μια μεγάλη πνευματική φιγούρα  από τα τέλη του 1800, μερικές φορές αναφέρεται σε αυτό το σημείο με μια εντυπωσιακή αναλογία με τρία διαφορετικά είδη κούκλας Εδώ, η κούκλα εκπροσωπεί τον αναζητητή, κάποιον που ψάχνει την αλήθεια. Μια κούκλα είναι κατασκευασμένη από αλάτι, μια από ύφασμα και η τρίτη  από πέτρα Αν βάλεις την κούκλα από το αλάτι στον ωκεανό (ο ωκεανός της άγνοιας / ο κόσμος), απλώς θα διαλυθεί. Η κούκλα από το πανί θα είναι μουσκεμένη , αλλά θα διατηρεί ακόμα κάποια από τα σχήματα της και το πνεύμα. Η πέτρινη κούκλα θα παραμείνει άθικτη και το νερό απλά θα την προσπεράσει. Αν θέλετε να γίνετε πέτρινη κούκλα, ικανοί να  δράτε  σε όλη τη  ζωής σας με την πνευματικότητα  άθικτη ανά πάσα στιγμή, τότε πρέπει να προσέξετε τι κάνετε. Αφήστε το διαλογισμό και την εσωτερική καθοδήγηση να σας δείξει πώς να τελειοποιήσετε  κάθε μικρό μέρος της φύση σας, να σας δείξει τα πράγματα που πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε στην εξωτερική σας ζωή.

Ένα άλλο μυστικό του διαλογισμού

Ένα άλλο μυστικό του διαλογισμού είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πνευματικό δρόμο, που είναι σαν μια ειδική διαδρομή πάνω στο βουνό. Κάθε πνευματικό μονοπάτι  έχει τη δική του πρακτική και τις κατευθυντήριες γραμμές ώστε η πορεία μπροστά να γίνεται όλο και πιο καθορισμένη και συγκεκριμένη, μια σειρά από διαδοχικά βήματα και συστάσεις που θα σας οδηγήσουν σταδιακά προς το στόχο σας. Η διαδρομή που θα επιλέξετε θα ανακαλυφθεί μόνο όσο εσείς οι ίδιοι είσαστε  έτοιμοι με την τακτική άσκηση του διαλογισμού και του ζήλου σας. Ίσως πριν να είχατε εμπλακεί σε πολλές διαφορετικές μορφές διαλογισμού και να διαβάσατε πολύ, όμως τώρα πρέπει να αρχίσετε από το μηδέν- είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να προχωρήσετε. Αυτό δεν είναι μια διανοητική απόφαση ή επιλογή, αλλά και πάλι μια εσωτερική αίσθηση – η διαδρομή είναι μέσα σας και θα σας αποκαλυφθεί όταν είσαστε έτοιμοι.

Εάν ο διαλογισμός

Εάν ο διαλογισμός και η πνευματική ζωή είναι πολύ σημαντικά για σας, ίσως το μεγαλύτερο
πλεονέκτημα  να προέρχεται από το δρόμο σας  – είναι η δυνατότητα να έχετε έναν πραγματικό
δάσκαλο. Ένας πνευματικός δάσκαλος δεν είναι απλώς άλλο ένα από τα πολλά άτομα που θα
έρθουν στη ζωή σας σε διαφορετικές στιγμές για να σας βοηθήσουν, αλλά ένας πνευματικός οδηγός ή γκουρού από υψηλότερα επίπεδα. Γκουρού σημαίνει αυτός που φέρνει φώτιση – ένας πραγματικός γκουρού είναι ιδιαίτερα εξελιγμένος πνευματικός δάσκαλος που μπορεί να μετατρέπει το ταξίδι σας από μια αβέβαιη πεζοπορία σε ένα δρόμο ταχύτητας προς την αυτό- ανακάλυψη και πραγμάτωση. Ο πνευματικός δάσκαλος είναι ο ιδιαίτερος δάσκαλος, ο οποίος αναλαμβάνει να σας καθοδηγήσει στο ταξίδι σας και έχει την ικανότητα να επισπεύσει σημαντικά την πρόοδό σας.

Ο πνευματικός δάσκαλος έχει περάσει όλα τα στάδια του Βασίλειου της συνειδητότητας  και γνωρίζει καλά το δρόμο. Σε αυτόν θα δείτε το δικό σας υψηλότερο δυναμικό, τη δική σας πραγματική φύση εκδηλωμένη . Η δική του ειρήνη, η ισορροπία, η σοφία, η συμπόνια, και απέραντη ηρεμία είναι, ό,τι εσείς ο ίδιος μπορείτε κάποια μέρα να  αξιωθείτε ως δικαίωμα σας. Η σχέση γκουρού-μαθητή είναι  πολύ ιδιαίτερη, αλλά το προνόμιο αυτό θα πρέπει να το κερδίσετε μέσα από μια στάση ανοίγματος, μέσα από τη θέληση για αλλαγή και με την αφοσίωση  πολεμιστή.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2015/12/MC5_6813.jpg” alt=”Μερικά μυστικά του Διαλογισμού ” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Μερικά μυστικά του Διαλογισμού

Διαλογισμός: ανασκόπηση

Επικοινωνία – Τι είναι διαλογισμός

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]