Διαλογισμός και δημιουργικότητα

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Επιμέλεια κειμένου : Άννα Κυριακιδού

Διαλογισμός και δημιουργικότητα

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.athensmeditation.org/files/2016/01/5.jpg” url_new_window=”off” animation=”left” /][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Διαλογισμός και δημιουργικότητα

Μερικές φορές καθόμαστε σε ένα κενό καμβά, ένα κενό κομμάτι χαρτί ή ένα σιωπηλό όργανο και αναζητάμε την έμπνευση, ώστε να δημιουργήσουμε κάτι νέο και να το προσφέρουμε στον κόσμο, από πού προέρχεται αυτή η έμπνευση; Από πού προέρχονται αυτά τα πραγματικά πρωτοφανή και επίδοξα έργα που ξυπνούν έξαρση τόσο στον καλλιτέχνη όσο και στον θεατή;

Ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου ασχολούμαστε με το σώμα, την ζωτική ενέργεια του σώματος, τα ανθρώπινα συναισθήματα ή το πρακτικό μυαλό. Οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις που προέρχονται από την επικέντρωση σε αυτά τα μέρη της ύπαρξή μας είναι αναπόφευκτα εγκόσμια.

Μερικές φορές μπορούν να τραβήξουν την προσοχή μας με αγνό ενθουσιασμό, αλλά οι περισσότερες εμπειρίες ξεθωριάζουν γρήγορα στη μνήμη και δεν δίνεται καμία πραγματική σημασία. Αυτή η δημιουργική έκφραση, αν και μπορεί να υπάρξει περιστασιακά συναρπαστική, είναι επίσης τετριμμένη, ασήμαντη και ξεθωριάζει με το χρόνο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις αντιλαμβανόμαστε μια βαθύτερη πιο εμβριθής εμπειρία που κατακλύζει την ύπαρξή μας με φως, όραμα και διαύγεια, αλλά για τους περισσότερους είναι ένα τυχαίο περιστατικό. Σπάνια αυτή η προσδοκία εμφανίζεται όταν έχουμε το χρόνο και τα μέσα για να δημιουργήσουμε κάτι καλλιτεχνικό. Βέβαια, αυτή η δημιουργία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή όταν κάποιος μπορεί να προβάλλει αυτή την κατάσταση ανώτερης συνείδησης κατά βούληση.

Sri Chinmoy αναφέρει:

«Όσοι είναι δημιουργικοί χωρίς να είναι πνευματικοί συχνά θα διαπιστώσουν ότι η δημιουργικότητα δεν είναι υπό τον έλεγχό τους. Δηλαδή, δεν μπορούν να δημιουργήσουν με την θέλησή τους. Αλλά εκείνοι που είναι συνειδητά επίδοξοι θα βρείτε ότι η η δημιουργική έμπνευση τους είναι παρά πολύ αυξημένη, καθώς επίσης και ότι μπορούν να επικαλεστούν την έμπνευση-πουλί να έρθει όποτε τη χρειάζονται. “

Αυτή η «έμπνευση-πουλί” πετάει στην πνευματική μας καρδιά και, τελικά, έρχεται από τη σύνδεση μας με την συμπαντική συνείδηση, την ψυχή μας. Ενώ εστιάζουμεκαι διαλογιζόμαστε μέσα στην πνευματική καρδιά, που βρίσκεται στο κέντρο του στήθους μας, ο νους ήσυχάζει, απελευθερώνεται από την προσκόλληση στο σώμα, τα θέματα ζωτικής σημασίας, τα συναισθήματα και τη σκέψη. Γινόμαστε δεκτικοί σε υψηλότερες πηγές καθαρής άπειρης δημιουργικής ενέργειας που εκδηλώνεται εντός μας.

Μέσα από την εκμάθηση του διαλογισμού στην καρδιά, η διαισθητική μας ενέργειά έρχεται φυσικά στο προσκήνιο, το μυαλό μας γίνεται ευρύ και ανεμπόδιστο, η ζωτική μας ενέργεια γίνεται όλο και πιο καθαρή, εστιασμένη και άφθονη. Αυτό που εκδηλώνεται με τη μορφή της οπτικής τέχνης, τη γραφή, την ποίηση, τη μουσική και τις ζωντανές εμφανίσεις, που δημιουργούνται από αυτή την αυξημένη συνείδητότητα, διατηρεί και προσφέρει αυτό το επίπεδο της φιλοδοξίας για την ανθρωπότητα.

Ένας ήρεμος, γαλήνιος και εγκάρδιος διαλογισμός αποτελεί πραγματικό και εφικτό στόχο που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την άσκηση (από μόνοι σας ή και ομαδικά), και, τέλος, κάνοντας εμβριθής πνευματική πρόοδο, εστιάζοντας σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι, δάσκαλο ή θρησκεία. Με αυτό τον τρόπο το κλειδί για μια ατελείωτη πηγή δημιουργικότητας γίνεται διαρκώς δικό μας.

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]